ΕΙΚΑΣΤΙΚΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΕΧΝΗ

Ο Φώτης Κόντογλου, γεννήθηκε σαν σήμερα, 8 Νοεμβρίου 1895 στο Αϊβαλί

0

Ο Φώτης Κόντογλου, γεννήθηκε σαν σήμερα, 8 Νοεμβρίου 1895 στο Αϊβαλί. Υπήρξε μια πολυσχιδής προσωπικότητα, συγγραφέας, ζωγράφος, ερευνητής, αρθρογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά, εκδότης περιοδικών από τα νεανικά του χρόνια, δάσκαλος μιας ολόκληρης γενιάς ζωγράφων, που άφησε πίσω του ένα μεγάλο σε όγκο υλικό γραπτών τεκμηρίων.

Παρουσιάζοντας ζωγραφικά του έργα αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Κόντογλου δεν κάνει κάτι περισσότερο από από ό,τι έκαναν οι κλασικιστές, οι ναζαρηνοί, οι νεογοτθιστές, οι νεορομαντικοί που σε όλον τον 19ο αιώνα καλλιεργούσαν τα διάφορα ιστορικά στυλ. Και στην Ελλάδα του ύστερου 19ου αιώνα στο πλαίσιο του κλασικισμού καλλιεργήθηκε ένας ιδιότυπος βυζαντινισμός και ο Κόντογλου θα μεταχειριστεί ένα ιδιότυπο λαϊκοβυζαντινό στυλ ελεύθερα.

Η τέχνη του Κόντογλου χαρακτηρίζεται από εικονιστική παραμόρφωση, έλλειψη προοπτικής, αντιρεαλιστικά χρώματα και αφαιρετικότητα. Μορφολογικά αλλά και ως προς την εσωτερική έκφραση θυμίζουν πίνακες του ευρωπαϊκού εξπρεσιονισμού. Ο Κόντογλου καταργεί την προοπτική υπό την επίδραση της πριμιτιβιστικής τέχνης. Θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί σαν ένας από τους τελευταίους υστεροβυζαντινούς ζωγράφους.

8eCUgvCwsa

Κορωνοϊός: 1.914 κρούσματα, 35 νεκροί, 228 διασωληνωμένοι

Previous article

Προσαγωγές 14 αρνητών της μάσκας – Μετά από διαδικτυακό κάλεσμα για συγκέντρωση

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.