ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Κοντά σε συμφωνία ΔΕΣΦΑ και Motor Oil για το Διώρυγα Gas

0

Φως στο τούνελ διαφαίνεται για την προσθήκη του FSRU της Motor Oil στο 10ετές πλάνο ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ καθώς σύμφωνα με πηγές του ypodomes.com οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία.

Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για το σταθμό της Motor Oil, ο οποίος θα βρίσκεται στους Άγιους Θεόδωρους της Κορίνθου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εταιρία είχε υποβάλλει την πρότασή της στο ΔΕΣΦΑ προκειμένου να συμπεριληφθεί στο 10ετές πρόγραμμά του. Ωστόσο, ο ΔΕΣΦΑ είχε εντοπίσει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης σημεία, τα οποία χαρακτήρισε ως «μη βιώσιμα», και τα είχε αναδείξει στην εταιρία ζητώντας τροποποιήσεις.

Από εκεί και έπειτα η εταιρία προχώρησε στις απαραίτητες τροποποιήσεις, τις οποίες ο ΔΕΣΦΑ βλέπει ως μία θετική εξέλιξη. Επόμενο βήμα στην αλληλουχία των γεγονότων είναι να περάσει η πρόταση από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΕΣΦΑ και έπειτα να πάει προς τη ΡΑΕ για την τελική έγκριση. Υπενθυμίζεται πως η ΡΑΕ έχει συμμετάσχει ήδη στην όλη διαδικασία καθώς μετά τη δημόσια διαβούλευση με την αγορά, ο ΔΕΣΦΑ είχε αποστείλει τις προτάσεις του προς αυτόν.

Όσον αφορά τη Motor Oil η θετική αυτή έκβαση ανοίγει τις πόρτες για την οριστικοποίηση των τεχνικών και εμπορικών χαρακτηριστικών και έπειτα για την εμπορική λειτουργία, η οποία σύμφωνα με τις πηγές της αγοράς τοποθετείται προς τα μέσα του 2021.

Το έργο

Το έργο έχει την ονομασία «Διώρυγα Gas» και αφορά στην κατασκευή πλωτής μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU). Πιο συγκεκριμένα, περιλαμβάνει ειδικό πλοίο, κατασκευή προβλήτας, καθώς και εγκατάσταση ειδικών αγωγών για την σύνδεση της μονάδας FSRU στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου.

Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει:

• Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (Floating Storage and Regasification Unit) [FSRU].
• Τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) συνολικής δυναμικότητας αποθήκευσης 130.000-180.000 m3.
• Μονάδα αεριοποίησης δυναμικότητας 300-500 m3 ΥΦΑ /ώρα.
• Αγωγούς σύνδεσης Φυσικού Αερίου για τη διοχέτευση του καυσίμου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω νέου μετρητικού σταθμού.

Η δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο σύστημα μέσω του έργου Διώρυγα Gas εκτιμάται σε 2,0-3,0 bcm/έτος.
Η αγκυροβόληση της μονάδας θα γίνει σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. νοτιοδυτικά του Διυλιστηρίου της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου και σε καθορισμένη περιοχή αγκυροβολίου. Η σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου θα γίνει σε απόσταση περίπου 2 χλμ. οnshore/offshore.

Η επένδυση αυτή θα ενσωματώσει τις παγκόσμιες βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, ενισχύοντας την ελληνική τεχνογνωσία κατασκευής και λειτουργίας εγκαταστάσεων FSRU.

Τα οφέλη

Tο έργο Διώρυγα Gas έχει πολλαπλά οφέλη όχι μονό για την Ελλάδα αλλά και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Πιο συγκεκριμένα η εν λόγω πλωτή μονάδα:

• θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου ΥΦΑ στο ΕΣΦΑ προσφέροντας ευελιξία στις εισαγωγές ανταγωνιστικού ΥΦΑ, μειώνοντας το βαθμό συμφόρησης της Ρεβυθούσας και καθιστώντας ανταγωνιστικότερη την τιμή φυσικού αερίου στην Ελληνική αγορά,
• θα συντελέσει στην ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου με επαύξηση της συνολικής δυναμικότητας αποθήκευσης ΥΦΑ κατά 80% (επιπλέον 130.000 – 180.000 m3 ΥΦΑ),
• θα διαφοροποιήσει στρατηγικά τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, δεδομένου ότι αυτή την στιγμή ή στο εγγύς μέλλον ένα σημαντικό μέρος του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα διοχετεύεται μέσω Τουρκίας (Turkstream, Κήποι, TAP). Συνεπώς, θα ενισχύσει την ύπαρξη εναλλακτικών πηγών προμήθειας με τη μορφή ΥΦΑ, που θα εισάγονται χωρίς γεωπολιτικά ρίσκα και γεωπολιτικούς περιορισμούς, αφού μπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου,
• θα δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής ποσοτήτων φυσικού αερίου στο κέντρο της κατανάλωσης του ΕΣΦΑ λόγω της χωροθέτησής του στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, πλησίον των μεγαλύτερων σημείων κατανάλωσης φυσικού αερίου στο Νότο και των σχεδιαζόμενων μελλοντικών επεκτάσεων του ΕΣΦΑ στην Πελοπόννησο,
• θα διευκολύνει την περαιτέρω διείσδυση φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μέσω ανάπτυξης δραστηριοτήτων ΥΦΑ μικρής κλίμακας (small-scale LNG) ή/ και συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG),
• θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με προφανή οφέλη για τους τελικούς καταναλωτές λόγω του πλήθους των προσφορών αλλά και της άμεσης σύγκρισης των τιμών αγωγού και ΥΦΑ.

8eCUgvCwsa

Νέα ανακάλυψη από τα αειθαλή Voyager: Ανίχνευσαν νέο τύπο ηλεκτρονίων κοσμικής ακτινοβολίας

Previous article

Νεκρός από κορονοϊό και τρίτος αστυνομικός μέσα σε λίγα 24ωρα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.