Στην υλοποίηση του προγράμματος «Living Streets and Citizen Engagement in local energy and climate projects» προχωρά ο δήμος Κορινθίων, ο οποίος μάλιστα συγκέντρωσε και την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα στους συμμετέχοντες δήμους. Το πρόγραμμα έχει αναλάβει να «τρέξει» το δίκτυο «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ», το οποίο δημοσίευσε μία Πρόσκληση Ενδιαφέροντος, μέσα από την οποία κάλεσε τους Δήμους να υποβάλλουν αίτηση προς χρηματοδότηση. Οι αιτήσεις αξιολογήθηκαν και επιλέχθηκε η Κόρινθος με μία ακόμα πόλη για να εφαρμόσουν το «Living Streets» στην Ελλάδα.
Το «Living Streets» έχει ως αντικείμενο τη μεταμόρφωση συγκεκριμένων δρόμων σε διάφορα σημεία των πόλεων σε κοινωνικούς κόμβους. Οι Δήμοι θα κλείσουν προσωρινά ένα δρόμο της επιλογής τους, με σκοπό να τον μετατρέψουν σε ένα ασφαλές σημείο συνάντησης όλων των κατοίκων, προωθώντας παράλληλα τη βιωσιμότητα των πόλεών τους, αφού θα απαγορευθεί η διέλευση των οχημάτων. Ζωτικής σημασίας είναι η συμμετοχή των πολιτών σε αυτό το εγχείρημα, καθώς θα μπορέσουν να αναμειχθούν στη δημιουργία, στη διατήρηση και στη λειτουργία των «Ζωντανών Δρόμων» στις γειτονιές τους.
Στο πλαίσιο αυτό, το ερχόμενο καλοκαίρι (2021) και για έναν μήνα, θα κλείσουν στο κέντρο της Κορίνθου οι δύο δρόμοι μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο (Κύπρου και Κολοκοτρώνη) και θα μετατραπούν σε άτυπους πεζοδρόμους.
Η εναρκτήρια συνάντηση του Προγράμματος «Living Streets» πραγματοποιήθηκε στη Γάνδη τον περασμένο Φεβρουάριο. Σε αυτή συμμετείχαν στελέχη της ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΠΟΛΗΣ, εκπρόσωποι από τους Δήμους Αιγιαλείας, Ανατολικής Σάμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Ερμιονίδας, Ηγουμενίτσας, Κορινθίων και Φλώρινας, οι οποίοι αποτελούν μέλη του Δικτύου, καθώς και εκπρόσωποι από την Κροατία και την Πορτογαλία.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους εμπνευστές του πρωτοποριακού αυτού έργου, με στελέχη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Energy Cities, μέλος του οποίου είναι η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ, καθώς και με εκπροσώπους της πόλης της Γάνδης, οι οποίοι έχουν αναλάβει πλέον την πλήρη ευθύνη για την πραγμάτωση του Living Streets στην περιοχή. Οι εκπρόσωποι των Δήμων με ιδιαίτερη θέρμη παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις των υπόλοιπων συμμετεχόντων, ενημερώθηκαν για τον τρόπο εφαρμογής του project σε άλλες πόλεις της Ευρώπης που το έχουν ήδη ολοκληρώσει και για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να το προσαρμόσουν στα δικά τους τοπικά πλαίσια. Ενδεικτικά αναφέρονται οι πόλεις της Γάνδης και των Βρυξελλών στο Βέλγιο, το Τορίνο της Ιταλίας και το Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Η Γάνδη που αποτελεί την έμπνευση του εν λόγω έργου, έχει δημιουργήσει από το 2013 περισσότερους από 50 τέτοιους δρόμους.
Εξίσου σημαντικό ήταν το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι των Δήμων που έλαβαν μέρος στη συνάντηση, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο εγχείρημα, κλήθηκαν να οραματιστούν την υλοποίησή του σε ένα διαδραστικό περιβάλλον, εξέφρασαν απόψεις για τις προκλήσεις που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εφαρμογή, καθώς και για τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών. Επιπλέον, αντάλλαξαν ιδέες για τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται και για το γεγονός ότι αυτό το Πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μελλοντικές δράσεις στη χώρα μας.
Comments