ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΙΣΤΟΡΙΑ

Αγησίλαος ο Σπαρτιάτης – Η εκστρατεία στη Μικρά Ασία και ο εξαναγκασμός μονολεκτικού χρησμού από το μαντείο του Απόλλωνα.

0

Όλοι έχουμε ακούσει για τη σημασία των χρησμών στην αρχαία Ελλάδα και πάνω απ ‘ όλα για τον ρόλο του μαντείου των Δελφών. Τα μαντεία όμως ουδέποτε έδωσαν ξεκάθαρες απαντήσεις στους προσκυνητές τους. Ο λόγος; Για να είναι εξασφαλισμένα σε περίπτωση μη επαλήθευσής τους. Κι όμως, υπήρξε μια εποχή που ο μάντης αναγκάστηκε να απαντήσει ξεκάθαρα με μια μόνο λέξη στον βασιλιά της Σπάρτης, Αγησίλαο.

Ποιος ήταν ο Αγησίλαος ο Β’ της Σπάρτης

Ο Αγησίλαος γεννήθηκε το 445/444 π.Χ. Γονείς του ήταν ο βασιλιάς της Σπάρτης Αρχίδαμος Β’ και η δεύτερη γυναίκα του Ευπωλία. Επειδή δεν προοριζόταν για διάδοχος, ανατράφηκε όπως κάθε πολίτης, λαμβάνοντας τη συνήθη σπαρτιατική αγωγή. Ήταν μικρόσωμος και εκ γενετής κουτσός, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της στρατιωτικής ζωής. Αν και δεν ήταν όμορφος, ο εύθυμος χαρακτήρας και η συμπεριφορά του τον έκαναν αγαπητό. Οι αρετές που επέδειξε από νεαρός προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Λυσάνδρου, του οποίου έγινε ευνοούμενος. Παντρεύτηκε την Κλεόρα, με την οποία απέκτησε την Ευπωλία, την Πρόαυγα και τον Αρχίδαμο.

Η εκστρατεία στη Μικρά Ασία

Στο πρώτο έτος της βασιλείας του, η Σπάρτη συγκλονίστηκε από την αποκάλυψη της συνωμοσίας του Κινάδωνα, στόχος της οποίας ήταν η ανατροπή του πολιτικού και κοινωνικού καθεστώτος. Λίγο αργότερα το 396 π.X. οι Σπαρτιάτες πληροφορήθηκαν, ότι οι Πέρσες επιδίδονται σε μεγάλες ναυτικές προετοιμασίες και αποφάσισαν να στείλουν τον Αγησίλαο με ένα εκστρατευτικό σώμα στη Μικρά Ασία με σκοπό την υποστήριξη και απελευθέρωση των ελληνικών πόλεων της Ιωνίας.

Οι Έφοροι της Σπάρτης, όμως, ήταν επιφυλακτικοί και τον διέταξαν να ζητήσει χρησμό για την έκβαση του πολέμου. Ο Αγησίλαος κατέφυγε στο μαντείο του Δία στη Δωδώνη και ρώτησε αν ο πόλεμος θα είχε θετική έκβαση. Το μαντείο απάντησε θετικά. Ικανοποιημένος, ο Σπαρτιάτης βασιλιάς επέστρεψε στη γενέτειρά του για να ξεκινήσει τις προετοιμασίες. Ωστόσο, οι Έφοροι εξακολουθούσαν να αμφιβάλλουν και να ζητούν δεύτερη απάντηση από το μαντείο των Δελφών.

Ο εξαναγκασμός του μαντείου του Απόλλωνα.

Ο Αγησίλαος, για να πετύχει μια ξεκάθαρη και θετική απάντηση πήγε στο μαντείο του Απόλλωνα όπου έκανε την εξής ερώτηση: ′′ Συμφωνείς με τον πατέρα σου?”. Το ιερατείο του Απόλλωνα δεν μπορούσε να πάει κόντρα στη θέληση του Δία και ως εκ τούτου απάντησε θετικά.

Έτσι λοιπόν, ο Αγησίλαος ήταν ελεύθερος να πραγματοποιήσει την εκστρατεία του και να κλιμακώσει τον πόλεμο εναντίον των Περσών για την απελευθέρωση των ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας.

Ο πόλεμος εναντίον των Περσών

Την άνοιξη του 396 π.Χ. ο Αγησίλαος αποβιβάστηκε στην Έφεσο επικεφαλής ενός στρατού 8.000 ανδρών. Παραπλάνησε το σατράπη Τισσαφέρνη ως προς την κατεύθυνση των επιχειρήσεων και αντί για την Καρία εισέβαλε και λεηλάτησε την Ελλησποντική Φρυγία. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μέχρι την άνοιξη του 395 π.Χ. έκανε εντατικές προετοιμασίες στην Έφεσο και κατόπιν εισέβαλε στη Λυδία, παραπλανώντας ίσως και πάλι τον αντίπαλο. Κοντά στις Σάρδεις παγίδευσε και νίκησε το στρατό του Τισσαφέρνη. Το φθινόπωρο εισέβαλε στη Μεγάλη Φρυγία, φτάνοντας μέχρι την Παφλαγονία, όπου συμμάχησε με τον τοπικό ηγεμόνα, και επέστρεψε στην Ελλησποντική Φρυγία. Πιθανότατα σχεδίαζε να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές προκαλώντας εξεγέρσεις στην ενδοχώρα για να εξασφαλίσει τα παράλια. Ενώ ετοιμαζόταν να προελάσει και πάλι την άνοιξη του 394 π.Χ., ανακλήθηκε στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τον υποστηριζόμενο από τους Πέρσες συνασπισμό ελληνικών πόλεων. 

Πηγή: Chronica Historica Χρήστος Σ.

8eCUgvCwsa

Η NASA γιορτάζει τα 30 χρόνια στο διάστημα του Hubble – Έδωσε στη δημοσιότητα 50 νέες εικόνες

Previous article

Η Συνάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Αθηνά Κόρκα με τον πρόεδρο του συλλόγου ΑΜΕΑ Κορινθίας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.