ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤΕΧΝΗ

Δημοπρασία γλυπτών : Τα πιο ακριβοπληρωμένα παγκοσμίως με αξία πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων

0

Η ανθρωπότητα είχε καλλιτεχνικές παρορμήσεις που χρονολογούνται τουλάχιστον από την Παλαιολιθική εποχή, όταν δημιουργήθηκαν οι πρώτοι πίνακες ζωγραφικής και πέτρινα ειδώλια.

Δημοπρασίες

Και για πολλά χρόνια, οι άνθρωποι έχουν συλλέξει αυτά τα έργα τέχνης.

Ενώ η αγορά τέχνης έχει βιώσει σκαμπανεβάσματα μαζί με την ευρύτερη οικονομία, έχει δει εντυπωσιακές δόξες τις τελευταίες δεκαετίες, με μερικές από τις μεγάλες δημοπρασίες να δημιουργούν ρεκόρ για διάφορους καλλιτέχνες σε μια μόνο νύχτα.

Το πιο ακριβό έργο τέχνης που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία ήταν ο πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι με τον Χριστό, «Salvator Mundi», ο οποίος έφτασε στο απίστευτό ποσό των 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων το 2017 στο Christie’s.

Ενώ η γλυπτική δεν έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο, οι τιμές για γλυπτά είναι επίσης «αστρονομικές», με περίπου 11 έργα να έχουν πωληθεί με πάνω από 50 εκατομμύρια δολάρια.

Ακολουθεί μια συλλογή 5 από τα πιο ακριβά γλυπτά, όπως παρουσιάζεται στο CNN.

Οι πιο πλούσιοι συχνά προτιμούν να κρύβουν την ταυτότητά τους υποβάλλοντας προσφορές μέσω διακομιστών μεσολάβησης.

1. «L’Homme au doigt» (1947) του Alberto Giacometti

«L’Homme au doigt» (1947) by Alberto Giacometti Credit: Giacometti Foundation

Τιμή: 141,3 εκατομμύρια δολάρια

Πού και πότε: Christie’s New York, 2015

Αγοραστής: Hedge fund δισεκατομμυριούχος Steven A. Cohen, από το New York Post

Αυτό που το κάνει τόσο ελκυστικό: Αυτό το ζωγραφισμένο χάλκινο γλυπτό  ενός άνδρα ύψους έξι ποδιών ήταν εκτός αγοράς από το 1970.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι είναι έργο παγκόσμιας κλάσης: άλλες εκδόσεις του ίδιου γλυπτού βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Tate Gallery του Λονδίνου και του Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Ο Ελβετός καλλιτέχνης, καθοδηγούμενος από τη φιλοσοφική έρευνα για την ανθρώπινη κατάσταση μετά την καταστροφή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παραμένει ο μόνος γλύπτης του οποίου τα έργα έχουν πουληθεί πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια.

2. «L’Homme qui marche I» (1960) του Alberto Giacometti

«L’Homme qui marche I» (1960) by Alberto Giacometti Credit: Giacometti Foundation

Τιμή: 104,3 εκατομμύρια δολάρια

Πού και πότε: Sotheby’s London, 2010

Αγοραστής: Η δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Lily Safra, σύμφωνα με το Bloomberg News

Αυτό που το κάνει τόσο ελκυστικό: Ο αγοραστής πήρε ένα πραγματικά μουσικό κομμάτι: άλλα καστ του ίδιου γλυπτού βρίσκονται σε μεγάλα μουσεία όπως το Μουσείο Τέχνης Carnegie Institute του Pittsburgh και η Πινακοθήκη Albright-Knox στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.

3. «Άρμα» (1950) του Alberto Giacometti

«Chariot» (1950) by Alberto Giacometti Credit: Giacometti Foundation

Τιμή: 101 εκατομμύρια δολάρια

Πού και πότε: Sotheby’s New York, 2014

Αγοραστής: Και πάλι, ο Steven A. Cohen

Αυτό που το κάνει τόσο ελκυστικό: Τη νύχτα που πουλήθηκε, με ύψος μόλις 4 πόδια και 9 ίντσες, απέκτησε τη δεύτερη υψηλότερη τιμή για ένα γλυπτό Giacometti και τη δεύτερο υψηλότερη ποτέ για ένα γλυπτό.

Η σουρεαλιστική εικόνα μιας γυναίκας σε άρμα που δεν μπορεί να κινηθεί είχε μια περίεργη προέλευση. Ο καλλιτέχνης είχε περάσει χρόνο σε νοσοκομείο αφού έσπασε το πόδι του σε ένα ατύχημα και αργότερα εξήγησε ότι είχε «θαυμάσει» τα καροτσάκια των νοσοκόμων, εξοπλισμένα με κουδούνια.

Ο Giacometti έκανε έξι εκδόσεις του γλυπτού. Άλλα βρίσκονται σε ιδρύματα όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το Alberto Giacometti-Stiftung στη Ζυρίχη και η Εθνική Πινακοθήκη Τέχνης στην Ουάσινγκτον.

4. «Rabbit» (1986) του Jeff Koons

«Rabbit» (1986) by Jeff Koons Credit: CHRISTIE’S IMAGES LTD. 2020

Τιμή: 91 εκατομμύρια δολάρια

Πού και πότε: Christie’s New York, Μάιος 2019

Αγοραστής: Steven A. Cohen. Στην υποβολή προσφορών εκ μέρους του εκείνο το βράδυ ήταν ο έμπορος Robert Mnuchin, πατέρας του Steven Mnuchin ο οποίος σήμερα είναι υπουργός Οικονομικών στη διοίκηση Trump.

Αυτό που το κάνει τόσο ελκυστικό: Οι άνθρωποι αγαπούν τον Jeff Koons ή οι άνθρωποι μισούν τον Jeff Koons. Δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία του 1980 από έναν καλλιτέχνη που ήταν προηγουμένως χρηματιστής. Αυτό το επίπονα ακριβές αντίγραφο ενός φουσκωτού παιχνιδιού αποτελεί τέλειο παράδειγμα ενός ολόκληρου έργου.

5. «La jeune fille sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)» (1928-32) του Constantin Brancusi

«La jeune fille sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard)» (1928-32) by Constantin Brancusi Credit: CHRISTIE’S IMAGES LTD. 2020

Τιμή: 71,2 εκατομμύρια δολάρια

Πού και πότε: Christie’s New York, Μάιος 2018

Αυτό που το κάνει τόσο ελκυστικό: Αυτό το κομμάτι βρισκόταν εκτός αγοράς από το 1955, όταν ο πωλητής το αγόρασε απευθείας από τον καλλιτέχνη, οπότε ο αγοραστής αυτής της νύχτας ήταν μόνο το δεύτερο άτομο που είχε στην κατοχή του το κομμάτι.

Το θέμα, μια Βρετανίδα κληρονόμος της ναυτιλιακής περιουσίας Cunard, παραβίασε τα κοινωνικά έθιμα και ενέπνευσε το έργο διακεκριμένων συγγραφέων όπως ο Louis Aragon και ο Ezra Pound.

8eCUgvCwsa

Νέα στατιστική μελέτη – Ο γαλαξίας μας πιθανώς είναι γεμάτος με εξωγήινους πολιτισμούς που αυτοκαταστράφηκαν

Previous article

Η φιλία του Pierre Cardin με τον Ωνάση -Οταν έκανε τις αεροσυνοδούς της Ολυμπιακής φιγουρίνια [εικόνες]

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.