
Ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης υπήρξε λαμπρή φυσιογνωμία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και ήρωας των Βαλκανικών Πολέμων. Χάρη στη δράση και το θάρρος του, η Ελλάδα κατάφερε να απελευθερώσει τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Υπήρξε κυβερνήτης του πλοίου θρυλικού θωρηκτού Γεώργιος Αβέρωφ και και μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατία.
Ωστόσο, ο χαρακτήρας του ήταν μάλλον αιχμηρός ενώ το λεξιλόγιο του περιείχε μια εξαιρετικά πλούσια συλλογή προσβολών.
Στο τέλος της ναυτικής μάχης της Έλλης, ο Κουδουριώτης ήταν ο μοναδικός απογοητευμένος Έλληνας καθώς, παρά την ελληνική νίκη, δεν επετεύχθη η βύθιση τουρκικού πλοίου. Έκτοτε, ξυπνούσε με κακή διάθεση κάθε πρωί, ενώ όποιος είχε την ατυχία να μπει στο δωμάτιό του χαιρετούσε με χείμαρρο προσβολών και απειλών, είτε ήταν αξιωματικός είτε ναυτικός. Η στάση αυτή αντανακλάται και στα σήματα που έστελνε στα πληρώματα των άλλων πλοίων του στόλου που ήταν πλέον προσαρμοσμένα στα ξεσπάσματα του.
Το πρωί της 18 ης Ιανουαρίου του 1912 όμως ο Κουδουριώτης ξύπνησε με περίεργα ευχάριστη διάθεση ενώ ήταν πολύ χαρούμενος και ευγενικός με το προσωπικό του. Αυτή η περίεργη στάση κίνησε την υποψία των αξιωματικών που άρχισαν να υποπτεύονται ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Λίγα λεπτά αργότερα, το αντιτορπιλικό Leon ενημέρωσε ότι ο τουρκικός στόλος αποχωρούσε από τα Στενά των Δαρδανελίων και έπλεε προς τη Λήμνο όπου αγκυροβόλησε ο ελληνικός στόλος.
Μόλις πληροφορήθηκε την κατάσταση, το πρόσωπο του Κουδουριώτη άναψε και διέταξε να στείλουν τα ελληνικά πλοία το ακόλουθο σήμα: ′′ Ο ναύαρχος εύχεται καλή μέρα στους γενναίους υπαλλήλους και τα πληρώματα.”Μόλις διάβασαν τα καλά λόγια του ναυάρχου τους, όλοι συνειδητοποίησαν ότι ο τουρκικός στόλος είχε φύγει από το καταφύγιό του και εκδόθηκε κλήση σε σταθμούς μάχης.
Έτσι λίγες ώρες αργότερα, το Ελληνικό Βασιλικό Ναυτικό θα σηματοδοτούσε τη δεύτερη νίκη του στη ναυμαχία της Λήμνου κατά του Οθωμανικού Στόλου κατά την διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πόλεμο που θα είχε ως αποτέλεσμα την απόσυρση του οθωμανικού στόλου στα στενά των Δαρδανελλίων με πολλούς νεκρούς και τραυματίες και πολλές ζημιές στα πλοία του, στο πυροβολικό και τον εξοπλισμό του.
Πηγή: Chronica Historica Χρήστος Σ.
Comments