ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προς 1η Φεβρουαρίου το άνοιγμα Γυμνασίων-Λυκείων, διχάζουν τα χιονοδρομικά -Αύριο οι αποφάσεις

0

Σημαντική από κάθε άποψη κρίνεται η αυριανή συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για την εξέλιξη της σταδιακής άρσης των μέτρων του lockdown.

Οι ειδικοί αναμένεται να εκτιμήσουν τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας από το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και του λιανικού εμπορίου και να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα, όπως το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων.

Το χρονικό σημείο, όπως ανέφεραν στο iefimerida,gr μέλη της επιτροπής, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, γι’ αυτό από εδώ και πέρα οι αποφάσεις για περαιτέρω άρση του lockdown θα «ζυγίζονται» με προσοχή, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η καλή εικόνα που παρουσιάζει η επιδημία το τελευταίο διάστημα.

«Βαρίδι» στις αποφάσεις η κατάσταση στην Αττική
Κρίσιμος παράγοντας, που λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις αποφάσεις των ειδικών, είναι η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική, που εξακολουθεί να προβληματίζει. Χθες, οι υποεπιτροπές των επιστημόνων ανέλυσαν όλα τα δεδομένα στις περιοχές του λεκανοπεδίου, όπου τα κρούσματα παραμένουν υψηλά, σε μια προσπάθεια να διευκολυνθεί το αυριανό τους έργο.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε μέλος της επιτροπής, δίνοντας έμφαση στον προσεκτικό τρόπο με τον οποίο κινείται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων: «Είναι λογικό και οι άνθρωποι να βγαίνουν έξω και ο ιός να διασπείρεται, γιατί αυτή είναι ”δουλειά” του, και να αυξάνονται τα κρούσματα. Έτσι και ξεκινήσει η Αθήνα, θα βιώσουμε άσχημα πράγματα. Αυτός είναι ο φόβος μας. Σε κάθε περίπτωση δεν θα αφήσουμε ξανά τα κρούσματα να φτάσουν πάλι 3.000. Έχουμε συμφωνήσει. Μόλις περάσουμε τα 1.000-1.500 θα ξανακλείσουμε».

Στην ατζέντα των αυριανών συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν:

– η διά ζώσης λειτουργία των γυμνασίων και λυκείων,
– το άνοιγμα και άλλων τομέων της οικονομίας, π.χ. τα χιονοδρομικά και άλλοι χειμερινοί κλάδοι,
– το θέμα της εστίασης, χωρίς ωστόσο να αναμένονται αύριο σχετικές αποφάσεις.

Τα μέλη της επιτροπής φαίνονται προβληματισμένα αναφορικά με το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, ωστόσο στην πλειοψηφία τους είναι θετικοί να πάρουν μια τέτοια απόφαση για το κοντινό μέλλον. Κάποιοι εκφράζουν την άποψη ότι λόγω της κρισιμότητας αυτής της εβδομάδας καλό θα ήταν το άνοιγμα να μεταφερθεί την 1η Φεβρουαρίου, ώστε να εκτιμηθούν καλύτερα οι όποιες επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου, ενώ υπάρχουν και αυτοί που ζητούν περαιτέρω «έκπτωση» χρόνου.

«Στις 25/1 η άποψή μου είναι ότι δεν θα πρέπει να ανοίξει τίποτα. Να δούμε πού θα κατασταλάξει το πράγμα. Προηγείται το άνοιγμα άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων».

Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι «τα σχολεία πρέπει να είναι το επόμενο βήμα», σημειώνοντας πως θα χρειαστεί δύο εβδομάδες για το άνοιγμά τους, «αν πάνε καλά τα πράγματα με το λιανεμπόριο», ενώ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα.

Επικοινωνία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας με τον Λευτέρη Αυγενάκη

Previous article

Μάρκος Λέγγας: “Να διακοπεί άμεσα το ακατάλληλο νερό στο Διμηνιό”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.