ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ανησυχία για τις μεταλλάξεις του ιού – 32 κρούσματα στην Ελλάδα

0

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, κρούσματα των οποίων έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα, είναι η τελευταία πηγή ανησυχίας για τους ειδικούς.

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορωνοϊού ανέρχεται σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ σε 32 και πλέον στη χώρα μας έχουν εντοπιστεί συνολικά 59 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους.

Από τα 32 νέα κρούσματα της μετάλλαξης, 17 εντοπίζονται στην Αττική, 8 στην Κρήτη, 3 στις πύλες εισόδου και 4 αφορούν σε στενές επαφές διαγνωσμένων μολύνσεων.
Περαιτέρω προβληματισμό προκαλεί και η είδηση πως τουλάχιστον ένα από τα κρούσματα μετάλλαξης στην Αττική χαρακτηρίζεται ως «ορφανό», γεγονός που εντείνει την ανησυχία για τη διάδοση στον γενικό πληθυσμό.

Καμπανάκι Γώγου για το μετάλλαξη κορωνοϊού
Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος τόνισε ότι τα κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη αλλάζουν τα δεδομένα αναφορικά με την επιτήρηση που πρέπει να υπάρχει, προκειμένου να καταγραφεί τι ακριβώς γίνεται. «Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη», είπε.

Ο κ. Γώγος δήλωσε ότι, εκτός της βρετανικής μετάλλαξης, έχουν εντοπιστεί δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές. Οι επιστήμονες, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, ανησυχούν διότι από τη μία μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.

Μιλώντας για το εμβόλιο, ο κ. Γώγος τόνισε ότι φαίνεται να καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη, ενώ είναι πιθανό το ίδιο να συμβαίνει και με τις άλλες δύο. Αυτό που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον, όπως είπε, είναι τα ανθεκτικά στελέχη. «Το εμβόλιο φαίνεται ότι καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και κατά πάσα πιθανότητα και τις άλλες δύο μεταλλάξεις. Το πρόβλημα που μπορεί να υπάρξει στο μέλλον είναι να δημιουργούνται ανθεκτικά στελέχη. Έτσι, είναι ανάγκη να προχωρήσουμε σε μαζικούς, γρήγορους εμβολιασμούς για να προλάβουμε τις εξελίξεις», είπε, προσθέτοντας ότι οι εταιρείες μπορούν μέσα σε δύο μήνες να παράγουν εμβόλια καινούριας στόχευσης πολύ πιο εύκολα.

Ανάγκη αύξησης της τήρησης των μέτρων
Όπως επισήμανε το μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος, αυτό που χρειάζεται είναι «να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων».

«Όταν έχει δημιουργήσει τείχος, δεν υπάρχει περιθώριο μεταλλάξεων. Στην ελληνική επικράτεια αν βρεις (το νέο στέλεχος του ιού) γρήγορα το απομονώνεις και δεν το αφήνεις να εξελιχθεί», σημείωσε τονίζοντας ότι για τον λόγο αυτό έγινε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για να ληφθούν μέτρα για την ισχυροποίηση, ανίχνευση και απομόνωση της μετάλλαξης.

Βρέθηκε νεκρός ο Σήφης Βαλυράκης -Αγνοούνταν με το φουσκωτό σκάφος του ανοιχτά της Ερέτριας

Previous article

Αρχαίο ταφικό μνημείο με περίτεχνες γυναικείες μορφές αποκαλύφθηκε στην Παιανία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.