ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εργασίες 8-9 εκατομμυρίων ευρώ στην Διώρυγα ανακοίνωσε ο Χρίστος Δήμας

0

Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΑΕΔΙΚ και του υπουργείου Υποδομών για τα προβλήματα που αφορούν στην Διώρυγα της Κορίνθου ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας και Βουλευτής Κορινθίας Χρίστος Δήμας.

«Την προηγούμενη εβδομάδα είχα ζητήσει από τον Υπουργό Υποδομών κ. Κώστα Καραμανλή και τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργο Καραγιάννη, να βοηθήσει το Υπουργείο Υποδομών στο θέμα των κατολισθήσεων της διώρυγας Κορίνθου.
Πράγματι, ανταποκρίθηκαν άμεσα, και τους ευχαριστώ θερμά για αυτό, με αποτέλεσμα την Δευτέρα που μας πέρασε κλιμάκιο του Υπουργείο Υποδομών διενήργησε αυτοψία στην Διώρυγα όπου οι τεχνικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη να πραγματοποιηθούν άμεσα τοπογραφική και γεωτεχνική μελέτη για τις οποίες θα χρειαστούν τουλάχιστον 16 εβδομάδες, ενώ στην συνέχεια θα πρέπει να γίνουν εργασίες με εκτιμώμενο προϋπολογισμό της τάξεως των 8-9 εκατομμυρίων Ευρώ.»
Για να μπορέσει όμως το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών να προχωρήσει σε όλα αυτά απαιτείται  αρχικά να υπάρξει αρμοδιότητα του, συνεπώς θα πρέπει να υπογραφεί μία προγραμματική σύμβαση με την ΑΕΔΙΚ το οποίο ήδη δρομολογείται.


Επίσης, λόγω των συνθηκών ζήτησα από την Περιφέρεια να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, βασιζόμενος πάντοτε στις επιστημονικές αναλύσεις. Σύμφωνα με την πρόσφατη εκτίμηση επικινδυνότητας και διερεύνησης του κατολισθητικού κινδύνου που υπογράφουν ο Καθηγητής κ. Λέκκας και ο Γενικός Διευθυντής του ΕΑΓΜΕ κ. Τσώκος «η περιοχή στο δυτικό πρανές της διώρυγας Κορίνθου έχει αυξημένη επικινδυνότητα για εκδήλωση καταπτώσεων που θέτει σε κίνδυνο την ναυσιπλοΐα. Ως εκ τούτου, κρίνεται επιτακτική ανάγκη η άμεση λήψη μέτρων αποφόρτισης και προστασίας των πρανών».
Σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Συντονισμού Κυβερνητικού Έργου κ. Άκη Σκέρτσο, τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο ξεκινάμε άμεσα την διαδικασία ώστε να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τις μελέτες και την κατασκευή της διώρυγας Κορίνθου από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Ενημέρωσα τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Παναγιώτη  Νίκα και τους Αντιπεριφερειάρχες Κορινθίας για την πορεία των δράσεων όσον αφορά την Διώρυγα Κορίνθου».

Απάντησε στον Μαρίνο Κονδύλη ο Δήμος Κορινθίων

Previous article

Συνάντηση του περιφερειάρχη Π. Νίκα με τον υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.