ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Τα λιπάσματα “τρώνε” την λίμνη Στυμφαλίας – Τι συζητήθηκε στην σύσκεψη υπό τον Ταγαρά

0

Τους τρόπους ώστε να μην επαναληφθεί το φαινόμενο της πυρκαγιάς στον καλαμιώνα της λίμνης Στυμφαλίας (που κατέκαψε πάνω από 1500 στρέμματα), αλλά και να επιλυθούν προβλήματα που έχουν να κάνουν  με την ποσότητα και την ποιότητα των υδάτινων πόρων της περιοχής συζητήθηκαν στην δεύτερη σύσκεψη που έγινε χτες το απόγευμα στην Στυμφαλία και ειδικότερα στο Μουσείο Περιβάλλοντος. Παρόντες ήταν ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς, ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Τάσος Γκιολής, ο επικεφαλής της παράταξης «συνΔΗΜΟΤΕΣ» Μάρκος Λέγγας, ο πρώην δήμαρχος Στυμφαλίας Κώστας Λέγγας και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που αναδείχτηκε από την συνάντηση αφορά τα αίτια που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα των αλλεπάλληλων επεκτάσεων του καλαμιώνα. Όπως επισήμανε ο υφυπουργός, οι επεκτάσεις αυτές συνδέονται ευθέως με την αλόγιστη χρήση λιπασμάτων από τους αγρότες της περιοχής. Με την άποψη του κ. Ταγαρά συμφώνησε και ο Μάρκος Λέγγας, ο οποίος στην συζήτηση συνεισέφερε αναφέροντας πως υπάρχουν συγκεκριμένα προγράμματα απονιτροποίησης (δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα») που είναι σε εξέλιξη και έχουν αξιοποιηθεί από αγρότες σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα.  

Ο κ. Ταγαράς περιγράφοντας τα πρώτα συμπεράσματα που προέκυψαν από την συζήτηση σημείωσε την ανάγκη να οριοθετηθεί ξεκάθαρα η λίμνη, αλλά και να οριστούν οι ζώνες ευθύνης κάθε φορέα για την προστασία της. Σημείωσε πως υπάρχουν αγροτικές καλλιέργειες και υπαινίχθηκε σαφώς πως έχουν γίνει και καταπατήσεις.
Για το άμεσο έργο της κοπής των καλαμιών ενημέρωσε πως θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσω του Πράσινου Ταμείου, ωστόσο επισήμανε πως αυτό το μέτρο από μόνο του δεν θα λειτουργήσει, αν δεν χτυπηθεί στην ρίζα του και το πρόβλημα που δημιουργεί το φαινόμενο των επεκτάσεων του καλαμιώνα.

Σε ό,τι αφορά τα δύο ζητήματα της ποσότητας και της ποιότητας των υδάτινων αποθεμάτων, για το δεύτερο προέκυψε η είδηση ότι μελετάται η δημιουργία βιολογικού καθαρισμού στην Στυμφαλία, που θα βοηθήσει την βελτίωση της ποιότητας του νερού της λίμνης. Ο συνδυασμός της μείωσης των λιπασμάτων στις αγροτικές καλλιέργειες και του βιολογικού καθαρισμού εκτιμάται ότι θα βελτιώσει θεαματικά την ποιότητα των νερών της λίμνης.

Όσο για την ποσότητα αυτή συνδέεται καταρχάς με την σωστότερη καταγραφή των υδάτινων πόρων που εισρέουν στην λίμνη και στην συνέχεια με την διαχείριση τους. Σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, πάντως, η κατάσταση θα βελτιωθεί όταν γίνει το Φράγμα του Ασωπού, αλλά κυρίως όταν ολοκληρωθούν και τα αρδευτικά δίκτυα που θα μεταφέρουν τα 29 εκατομμύρια m3 από το Φράγμα προς την πεδινή Κορινθία. Για το θέμα των δικτύων ο κ. Ταγαράς ενημέρωσε ότι «τρέχουν» οι μελέτες που θα προσδιορίσουν τις ανάγκες και οι οποίες συναρτώνται από:

  • ποιες εκτάσεις αρδεύουν (γεωγραφικά)
  • ποια είναι η έκτασή τους
  • τι είδους καλλιέργειας εξυπηρετούν

Τρεμπεσίνα : Η ανθρωποφάγος

Previous article

Γιατί ο Ερντογάν έχει «σκυλιάσει» με τη Συνθήκη της Λωζάνης

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.