Life

Ο Καίσαρας και ο Φεβρουάριος: Ένα όνομα, μια ιστορία…

0

Από άποψη ημερολογιακής αρμονίας ο Φεβρουάριος του 2021 είναι ιδιαίτερος. Οι 28 μέρες του εκτείνονται σε τέσσερις πλήρεις εβδομάδες, η 1η του μηνός είναι σήμερα Δευτέρα και η τελευταία Κυριακή. Δεν πρόκειται βέβαια για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, αλλά όποτε συμβαίνει τραβά την προσοχή, ακόμη και της Microsoft, που θέλησε να υπογραμμίσει την συμμετρία του φετινού Φεβρουαρίου στο ηλεκτρονικό της ημερολόγιο. 

Bέβαια αυτή η συμμετρία εντυπωσιάζει κυρίως όσους χρησιμοποιούν το ημερολόγιο που βασίζεται στο διεθνές πρότυπο Ιso 8601. Στα ημερολόγια ορισμένων χωρών όπως πχ. στον Καναδά ή στις ΗΠΑ η εβδομάδα ξεκινά από την Κυριακή. Η επόμενη φορά που θα εμφανιστεί «τέλειος» Φεβρουάριος με τέσσερις εβδομάδες που θα ξεκινά Δευτέρα θα είναι το 2027, ενώ η τελευταία φορά ήταν το 2010. Τα διαστήματα που μεσολαβούν από την επανάληψη αυτού του ημερολογιακού φαινομένου είναι συνήθως έξι ή έντεκα και σπανιότερα δώδεκα χρόνια.

Ο δεύτερος μήνας του έτους ανήκει στην εποχή του Χειμώνα  κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο είναι ο κουτσός Φεβρουάριος ή Φλεβάρης, ο Κουτσοφλέβαρος, με 28 ημέρες στα κοινά έτη και 29 στα δίσεκτα, κάθε τέσσερα χρόνια (χρονολογίες που διαιρούνται ακριβώς με το 4, όπως 2008, 2012, 2016 κ.ο.κ.).

O Kαίσαρας και ο Φεβρουάριος

Ο Φεβρουάριος έχει πάρει το όνομά του από τους ρωμαϊκούς εορτασμούς εξαγνισμών που ονομάζονταν februa και τελούνταν στο τέλος του χειμώνα προς τιμήν της θεότητας Γιούνο (Juno), αντίστοιχης της Ήρας από την ελληνική μυθολογία. Αναφορές στους συγκεκριμένους εορτασμούς συναντούμε ήδη στο «Ημερολόγιο» (Fasti) του ποιητή Οβίδιου. Στις τελετές αυτές εξαγνίζονταν οι συμμετέχοντες από κάθε αμαρτία και κακό.

Η προσθήκη μιας επί πλέον ημέρας των δίσεκτων ετών ξεκίνησε το 44 π.Χ. όταν ο Ιούλιος Καίσαρ άλλαξε το ρωμαϊκό ημερολόγιο με τη βοήθεια του Έλληνα αστρονόμου Σωσιγένη από την Αλεξάνδρεια. Ο Σωσιγένης, βασισμένος στους υπολογισμούς του πατέρα της αστρονομίας Ίππαρχου (ο οποίος έναν αιώνα νωρίτερα είχε προσδιορίσει ότι το ηλιακό ή τροπικό έτος έχει διάρκεια ίση με 365,242 ημέρες), θέσπισε ένα ημερολόγιο του οποίου τα έτη είχαν 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος πρόσθεταν ακόμη μία ημέρα, μετά την «έκτη προ των καλενδών του Μαρτίου», που ονομαζόταν «bis sextus». Έτσι η ημέρα αυτή, επειδή μετριόταν δύο φορές, ονομάζεται ακόμη και σήμερα «δις έκτη» και το έτος που την περιέχει «δίσεκτο».

“Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει…”

Ο Φεβρουάριος έγινε Φεβράρης>Φρεβάρης>Φλεβάρης παρετυμολογήθηκε από τη λέξη φλέβα. Στην Τύρναβο δικαιολογούν το όνομα του μήνα με το ότι τότε “ανοίγουν οι φλέβις απ’ τη γης κι φέρνουν τα πηγάδια νιρό” και στην Κρήτη-όπου λέγεται και Φλεγάρης γιατί ανοίγει “τις φλέγες του νερού“. Δημοτικά τραγούδια έχουν στίχο τους “Φλεβάρη φλέβες άνοιξες“. Παρ’ όλα αυτά ο Φεβρουάριος με τις ανθισμένες αμυγδαλιές είναι επίσης και προπομπός της άνοιξης, όπως μας λέει και η παροιμία: «Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει». Και μαζί με την οργιάζουσα φύση έρχονται και οι οργιαστικές τελετουργίες της Αποκριάς. 

13 μήνες με 28 ημέρες;

Στη δεκαετία του 1920 ο Μόζες Κότσγουερθ, σιδηροδρομικός υπάλληλος, είχε προτείνει τη δημιουργία ενός νέου ημερολογίου με 13 τέλειους μήνες των 28 ημερών, με στόχο την απλοποίηση πρακτικών και γραφειοκρατικών διαδικασιών. Κατά τη γνώμη του Βρετανού ο επιπλέον μήνας, ονόματι «Sol» θα έπρεπε να εισαχθεί το καλοκαίρι, μεταξύ Ιουνίου και Ιουλίου. Επειδή το ημερολόγιο των 13 μηνών θα είχε 364 αντί 365 ημερών, ο Κότσγουερθ σκέφτηκε να προστεθεί η επιπλέον μέρα το καλοκαίρι, την περίοδο των διακοπών. Η ιδέα του αποσύρθηκε από τα φώτα της δημοσιότητας ήδη από τη δεκαετία του 1930.

Μένει να δούμε αν αυτός ο τέλειος ημερολογιακά Φεβρουάριος του 2021 θα είναι τέλειος και στην πράξη. Ή μήπως θα μας επιφυλάξει νέες (αρνητικές) εκπλήξεις; Καλό μήνα.

Πηγή: https://www.skai.gr/news/world/o-kaisaras-kai-o-fevrouarios-ena-onoma-mia-istoria
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook | @skaigr on Instagram

Φιλανδία: Βόρειο Σέλας

Previous article

Silver Alert για τον Άγγελο Τασόπουλο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life