ΔΗΜΟΣ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ

Λουτράκι: Χιλιάδες λίτρα νερού χάνονται κάθε μέρα στις ντουζιέρες (video)

0

Αδιανόητη είναι η απώλεια υδάτινων πόρων στο Λουτράκι από τις ντουζιέρες στην παραλία. Περπατώντας κάποιος στην παραλία είναι αδύνατο να μην προσέξει ότι από τις δεκάδες ντουζιέρες που είναι απλωμένες σε όλη την έκταση της παραλίας πολλές έχουν μία σταθερή ροή νερού, χωρίς λόγο, σε όλο το 24ωρο.

Όπως θα δείτε στα δύο βίντεο γεμίσαμε ενδεικτικά ένα μπουκαλάκι νερό του μισού λίτρου.
Στην πρώτη ντουζιέρα, η οποία βρίσκεται κοντά στο Cocoon, χρειαστήκαμε σχεδόν 100 δευτερόλεπτα για να το γεμίσουμε, δηλαδή 200 δευτερόλεπτα για ένα μπουκάλι ενός λίτρου.
Με δεδομένο πως στη διάρκεια της ημέρας έχουμε 86.400 δευτερόλεπτα, αυτό σημαίνει πως η απώλεια νερού από μία και μόνο ντουζιέρα φτάνει τα 432 λίτρα την ημέρα, δηλαδή παραπάνω από την μισή ημερήσια κατανάλωση μιας τετραμελούς οικογένειας (σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ευρώπη και την Ελλάδα η μέση κατανάλωση νερού σε νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων είναι 720 λίτρα την ημέρα, για όλες τις δουλειές).
Συνολικά, στην διάρκεια των οκτώ μηνών της off season (Οκτώβριος – Μάιος), από την ντουζιέρα αυτή «χάνονται» 103.680 λίτρα νερό! 

Η δεύτερη υποδομή έχει χαλασμένες και τις δύο ντουζιέρες, οι οποίες «τρέχουν» ασταμάτητα με τον ίδιο πάνω κάτω ρυθμό. Σε αυτές χρειαστήκαμε 270’’ για να γεμίσουμε το μπουκάλι των 0,50 ml, και άρα 540’’ για ένα μπουκάλι του ενός λίτρου. Η απώλεια σε κάθε μία από τις δύο ντουζιέρες είναι περίπου 160 λίτρα την ημέρα, ή 38.400 σε όλη την off season. Συνολικά, από αυτές οι τρεις ντουζιέρες και μόνο «χάνονται» χωρίς λόγο 180.000 λίτρα νερό στο οκτάμηνο.

Όπως θα δείτε αντίστοιχες περιπτώσεις με βρύσες που στάζουν με διαφορετικό ρυθμό συναντάμε σε όλο σχεδόν το μήκος της παραλίας. Από τις 36 ντουζιέρες που υπάρχουν τουλάχιστον οι 16 στάζουν άλλες λίγο και άλλες πολύ.

Την κύρια ευθύνη όπως διαπιστώσαμε έχουν οι χειμερινοί κολυμβητές, οι οποίοι εξακολουθούν να κάνουν μπάνιο στην θάλασσα και μετά να ξεπλένονται, χωρίς να φροντίζουν να κλείνουν καλά τις βρύσες. Από την άλλη μεριά, όμως είναι σαφές ότι ο δήμος και η ΔΕΥΑΛ-ΑΘ οφείλουν να προχωρήσουν σε πλήρη αντικατάσταση όλων των ντους, καθώς πολλές παροχές είναι χαλασμένες ή κατεστραμμένες, ή απλώς δεν κλείνουν καλά.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η αδιανόητη απώλεια νερού, σε τέτοιους καιρούς δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Αποκατάσταση φθορών στο ΓΕΛ Ξυλοκάστρου – Ευχαριστίες από τη διευθύντρια

Previous article

Προχωρά το έργο ηλεκτροφωτισμού της οδού Κορίνθου – Εξαμιλίων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.