Του Μπάμπη Ντιγκιρλάκη
Για να διαχειριστεί κάποιος τις τύχες ενός δήμου όπως ο Δήμος Κορινθίων, πρέπει να έχει σχέδιο, να έχει άποψη για προβλήματα, για πιθανές λύσεις, να αναζητά ευκαιρίες που δίνονται μέσα από χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά κύρια πρέπει να είναι ταπεινός, να συνηθίσει στην ιδέα ότι κάθε μέρα θα μάθει και κάτι καινούργιο.
Είναι απόλυτα βέβαιο ότι δεν τα ξέρει όλα και δεν μπορεί να τα μάθει όλα, όσα χρόνια και να περάσουν.
Πρέπει να έχει όρεξη να διαβάσει, να ενημερωθεί ακούοντας και από τα δύο αυτιά και όχι μόνο από ένα και κατά περίσταση.
Να αποκυρήξει τους κόλακες και να δώσει μεγαλύτερη σημασία σε όσους ασκούν καλοπροαίρετη κριτική για λάθη ή για παραλείψεις.
Εάν δεν κάνει τα παραπάνω κινδυνεύει να πατάει διαρκώς λακούβες και να λερώνεται το χειμώνα από τα λασπόνερα των βροχών.
Εάν δεν κάνει τα παραπάνω, είναι σίγουρο ότι ο Δήμος δεν θα καταθέσει επιχειρησιακό σχέδιο, άρα δεν θα μπορεί να χαράξει αναπτυξιακή πολιτική και απλά θα αρκεστεί σε μια διαχείριση της καθημερινότητας, υπερτονίζοντας ως σημαντικά τα αυτονόητα.
Όλοι θα παίρνουν πρωτοβουλίες, μεταξύ τους ασύνδετες και πολλές φορές αντίρροπες, καθώς δεν αποτελόυν μέρος ενός γενικότερου σχεδιασμού.
Έτσι λοιπόν, με μια δημοτική αρχή σε σύγχυση, θεωρώ ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό, ο Δήμος Κορινθίων, να καταθέσει πρόταση για μελέτη επισκευής του Ξενία στην Αρχαία Κόρινθο, ύψους 390.000,00 ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός του έργου για την επισκευή ενός κτιρίου 350 τετραγωνικών μέτρων, σίγουρα θα είναι μικρότερος.
Σημεία των καιρών μάλλον, τα χαρτιά (δηλ.η μελέτη) στοιχίζουν περισσότερο από το ίδιο το έργο.
Και μην προλάβει κάποιος να πει ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, ή να αφήναμε τη χρηματοδότηση αφού μας δίνεται η ευκαιρία?
Εγώ ο αδαής ρωτάω, δεν θα μπορούσε ίσως το έργο αυτό καθ’αυτό, και όχι μόνο τα χαρτιά, να ενταχθεί ως μελέτη κατασκευή ίσως……
Γνωρίζει κανείς ότι πριν απο λίγο καιρό από το ΚΑΣ (Κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο), κάτι έχει εγκριθεί? Μπορεί κάποιος να μας πει εάν η μελέτη που ο δήμος θα παραλάβει και θα πάει στη συνέχεια να εφαρμόσει, θα πρέπει να πάει στο ΚΑΣ?
Γιατί μιλάμε για ένα έργο στην καρδιά του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Κορίνθου.
Και αν το κεντρικό αρχαιολογικό συμβούλιο δεν συμφωνεί με την πρόταση? Τι κάνουμε σε τέτοια περίπτωση? Άλλη μελέτη?
Καταλαβαίνω ότι υπάρχει άγχος και αγωνία, ώστε η παρούσα δημοτική αρχή να παρουσιάσει κάτι δικό της. Άγχος και αγωνία που αυξάνονται όταν καθημερινά παρατηρούν τις προσπάθειες των γύρω δήμων. Όταν ακούν για δεκάδες εκατομμύρια χρηματοδοτήσεων για έργα, στο Δήμο Βέλου Βόχας, στο Δήμο Ξυλόκαστρου-Ευρωστίνης, στο Λουτράκι, στη Νεμέα κ.λ.π.
Δυστυχώς ο χρόνος είναι αμείλικτος και πλέον, περιορισμένος. Αναμείνατε τσουνάμι μελετών.
Ο Μπάμπης Ντιγκιρλάκης ήταν επί σειρά ετών αντιδήμαρχος του δήμου Κορινθίων
Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του korinthia.net.gr δημοσιεύονται αυτούσια και απηχούν τις απόψεις των συντακτών και όχι της σελίδας.
Comments