ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κοροναϊός : Η Ελλάδα προτελευταία σε 24 χώρες στην πρόθεση εμβολιασμού

0

Μόλις 1 στους 5 ηλικιωμένους άνω των 85 ετών προσήλθε για εμβολιασμό έως τις 25 Ιανουαρίου.

Προτελευταία στην κατάταξη ανάμεσα σε 24 χώρες ως προς την πρόθεση για το εμβόλιο κατά της Covid-19 βρίσκεται η Ελλάδα, ενώ ένας στους πέντε Έλληνες δηλώνει «αρνητής» του εμβολίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα ερευνών της Focus Bari|YouGov σχετικά με την πανδημία και το εμβόλιο:

– 5% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει από Covid 19 με καθόλου ή πολύ ελαφριά συμπτώματα, ενώ εκείνοι που δηλώνουν ότι το πέρασαν βαριά και νοσηλεύθηκαν στο νοσοκομείο είναι 0,3% του γενικού πληθυσμού.

– 8% δηλώνουν ότι νόσησε από κοροναϊό ένα άλλο μέλος της οικογένειάς τους, ενώ 85% απαντούν αρνητικά στην σχετική ερώτηση, και 14% δεν γνωρίζουν αν έχουν νοσήσει ή όχι. 

– Σχετικά με το εμβόλιο κατά της πανδημίας, ένα 3% του πληθυσμού δηλώνει ότι το έχει ήδη κάνει, επίσης ένα 3% έχει κλείσει ραντεβού για να το κάνει, και σχεδόν ένας στους τρεις (31%) δηλώνουν ότι «οπωσδήποτε θα κάνουν το εμβόλιο». 

– Οι αναλογίες αυτές φέρνουν την Ελλάδα σε συνολικά 37% του πληθυσμού να είναι σαφώς θετικοί για το εμβόλιο, αναλογία που φέρνει την Ελλάδα στην προτελευταία θέση ανάμεσα σε 24 χώρες, από την άποψη αυτή, με την Αγγλία να έρχεται πρώτη με 80% και την Πολωνία με 28%. 

– Η αναλογία των Ελλήνων που δηλώνουν θετικοί προς το εμβόλιο (έχουν κάνει ήδη/έχουν ραντεβού/οπωσδήποτε θα το κάνουν) είναι σημαντικά μεγαλύτερη μεταξύ των ανδρών και των μεγαλυτέρων ηλικιών 55+ 

– Ένας στους πέντε Έλληνες (20%) δηλώνει αρνητική πρόθεση προς το εμβόλιο, και η αναλογία αυτή είναι σταθερή μεταξύ των δύο μετρήσεων (26-28 Ιανουαρίου και 9-10 Φεβρουαρίου).

Μόλις 1 στους 5 ηλικιωμένους άνω των 85 ετών προσήλθε για εμβολιασμό έως τις 25 Ιανουαρίου

Τα ευρήματα της παραπάνω έρευνας διαπιστώνονται και από έρευνα aftodioikisi.gr, σύμφωνα με τα οποία λιγότεροι λιγότεροι από 1 στους 5 ανθρώπους άνω των 85 ετών εμβολιάστηκαν κατά του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) οι πολίτες άνω των 85 ετών στην Ελλάδα είναι 365.809.

Με βάση τα στοιχεία που μοιράστηκε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους (σ.σ. τελευταία ενημέρωση στις 26 Ιανουαρίου, όταν, δηλαδή, είχε ήδη ανοίξει -στις 22/1- η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80-84 που είναι 394.625, άρα είχε σχεδόν ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός για τους άνω των 85, που ξεκίνησε στις 11 Ιανουαρίου), εμβολιάστηκαν μόλις 69.000 (ποσοστό 18,8%).

Σύμφωνα πάντα με το aftodioikisi.gr, το χαμηλό αυτό ποσοστό οφείλεται σε δύο παράγοντες: την ελλιπή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας και την έλλειψη εμβολιαστικών κέντρων.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα, από τις 1018 εμβολιαστικά κέντρα που είχαν εξαγγελθεί, δεν λειτουργούν, αυτή τη στιγμή, πάνω από 140 με 150.

8eCUgvCwsa

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του Σωματείου εργαζομένων της Fulgor

Previous article

Ερώτηση στην Βουλή από το ΚΙΝΑΛ για τις καταπτώσεις στην Διώρυγα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.