ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Πόλεμος υψηλής τεχνολογίας ανάμεσα σε Κρεμλίνο και διαδηλωτές- Σύστημα αναγνώρισης προσώπων και app κουμπί πανικού.

0

Ο Γκέοργκι Μάλετς δεν κατάφερε να συμμετάσχει στην διαδήλωση κατά της κυβέρνησης Πούτιν τον περασμένο μήνα. Η αστυνομία τον συνέβαλε καθ’ οδόν μετά την ταυτοποίησή του από σύστημα αναγνώρισης προσώπων στο μετρό της Μόσχας.

Ο Μάλετς είναι ένας από τους αρκετούς διαδηλωτές που υποψιάζονται ότι ταυτοποιήθηκαν μέσω καμερών, αναφέρει την Πέμπτη το Reuters.

Οι διαδηλωτές, από την πλευρά τους, ανέπτυξαν app που επιτρέπει στον χρήστη να καλέσει δικηγόρο με το πάτημα ενός κουμπιού.

Μεγάλη διαδήλωση αλληλεγγύης στον Ναβάλνι πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου (Reuters)

Face Control

Ο 30χρονος φωτογράφος ανακρίθηκε επί τέσσερις ώρες στο πλαίσιο έρευνας για προηγούμενες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, πριν τελικά αφεθεί ελεύθερος.

Νέες διαδηλώσεις πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα μετά τη σύλληψη του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος επέζησε μετά τη δηλητηρίαση με σοβιετικό νευροτοξικό παράγοντα όταν βρισκόταν στη Σιβηρία.

Το Κρεμλίνο λέει ότι οι διαδηλώσεις είναι παράνομες επειδή πραγματοποιούνται χωρίς άδεια και θα μπορούσαν να διασπείρουν τον πανδημικό κοροναϊό.

Η αστυνομία και η δημαρχία της Μόσχας αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις αναφορές για σύστημα αναγνώρισης προσώπων, ωστόσο πηγή της αστυνομίας επιβεβαίωσε στο επίσημο πρακτορείο TASS ότι τέτοιο σύστημα όντως υπάρχει.

Ανέφερε μάλιστα ότι σύστημα «Face-ID» χρησιμοποιεί εικόνες διαδηλωτών που έχουν αποθηκευτεί σε βάση δεδομένων.

Παρά τις κινητοποιήσεις, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης παραμένει στη φυλακή (Reuters)

Η Σαμαρίντιν Ραντζάμποφ, η οποία δικάστηκε για την εκτόξευση πλαστικού μπουκαλιού εναντίον αστυνομικού το 2019, δήλωσε ότι κι αυτή τέθηκε υπό κράτηση στο μετρό λίγο πριν από τη διαδήλωση της 31ης Ιανουαρίου.

Η Εκατερίνα Σούλμαν ανέφερε ότι ο σύζυγός της Μίκαϊλ τέθηκε κι αυτός υπό κράτηση στο μετρό λίγο μετά τη λήξη της διαμαρτυρίας.

Η αστυνομία «είπε ότι τον σταμάτησαν επειδή ‘το face control αντέδρασε’ και ότι έπρεπε να τους ακολουθήσει μέχρι τον ανακριτή ως μάρτυρας για κάποια ποινική υπόθεση» δήλωσε η Σούλμαν στο Reuters.

Πρόσθεσε ότι ακόμα τρία άτομα που οδηγήθηκαν στο ίδιο αστυνομικό τμήμα θεώρησαν ότι είχαν ταυτοποιηθεί από το σύστημα καμερών.

Η δημαρχία της Μόσχας είχε ανακοινώσει το 2018 ότι εγκαθιστά σύστημα αναγνώρισης προσώπων στο μετρό για την φύλαξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου που φιλοξένησε τότε η ρωσική πρωτεύουσα.

Σήμερα, κάμερες παρακολούθησης υπάρχουν παντού στη Μόσχα.

«Στην αρχή είπαν ότι το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό φυγόδικων παιδιών που αγνοούνται» είπε ο Σάρκις Νταρμπίνιαν, ακτιβιστής για την ελευθερία στο Διαδίκτυο. «Μετά το χρησιμοποίησαν για να παρακολουθούν την κατ΄οίκον απομόνωση των πολιτών στη διάρκεια της πανδημίας, και τώρα, όπως ήταν αναμενόμενο, το χρησιμοποιούν για να παρακολουθούν διαδηλωτές και ακτιβιστές».

Κουμπί πανικού

Η ρωσική αστυνομία μπορεί να έχει την τεχνολογία στη διάθεσή της, το ίδιο όμως ισχύει και για τους διαδηλωτές, οι οποίοι εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για να οργανώσουν κινητοποιήσεις.

Τώρα έχουν στη διάθεσή τους και μια εφαρμογή για κινητά που τους επιτρέπει να καλούν δικηγόρο σε περίπτωση κράτησης. Είναι εύκολο σαν να καλείς ταξί, λέει ο δημιουργός του Κάλοϊ Ακίλγκοφ.

Η εφαρμογή «Advocall» διαθέτει ένα «κουμπί πανικού» που επιτρέπει επικοινωνία με δικηγόρο καθώς και οδηγίες για το πώς πρέπει κανείς να συμπεριφερθεί σε περίπτωση κράτησης ή ανάκρισης.

Ο Ακίλγκοφ, επικεφαλής δικηγορικής εταιρείας, δήλωσε πως η νομική βοήθεια προσφέρεται στους αντιφρονούντες χωρίς χρέωση.

Μέχρι σήμερα έχουν κατεβάσει την εφαρμογή 4.600 άτομα, από τα οποία τα 300 πάτησαν το κουμπί πανικού.

8eCUgvCwsa

Ποια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν αύριο και την Τρίτη λόγω “Μήδειας”

Previous article

Θησέας και Αριάδνη 7ος αιώνας π. Χ.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.