ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Συζητείται έντονα η απαγόρευσή του λογισμικού αναγνώρισης προσώπου για την αστυνομία

0

Η πόλη της Μινεάπολης είναι έτοιμη να απαγορεύσει το λογισμικό αναγνώρισης προσώπου για χρήση από την αστυνομία,  γνωστό για τις σοβαρές επιπτώσεις του σε φυλετικές μειονότητες και γυναίκες.

Οι ενέργειες της αστυνομίας της Μινεάπολης πυροδότησαν φυλετικές διαμάχες στις Ηνωμένες Πολιτείες το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι αστυνομικοί πίεσαν μέχρι θανάτου τον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ.

Μια ειδική επιτροπή ψήφισε 12-0 υπέρ της απαγόρευσης, προωθώντας την στο δημοτικό συμβούλιο. Το θέμα θα εξεταστεί από το συμβούλιο την Παρασκευή.

Θα έχει επιπτώσεις η απαγόρευση;

Ένας εκπρόσωπος της Ένωσης Βιομηχανίας Ασφαλείας, ενός εμπορικού ομίλου που εκπροσωπεί εταιρείες που κατασκευάζουν τέτοιο λογισμικό, είπε ότι το διάταγμα «αφαιρεί» ουσιαστικά ένα χρήσιμο εργαλείο από την επιβολή του νόμου.

Ενώ η απαγόρευση θα εμπόδιζε τη χρήση του λογισμικού από την αστυνομία της Μινεάπολης, δεν θα εμπόδιζε άλλες τοπικές αρχές επιβολής του νόμου που λειτουργούν στην πόλη, όπως οι σερίφηδες, να το χρησιμοποιούν. Ούτε η απαγόρευση θα ισχύει για μη αστυνομικές χρήσεις, με στενές εξαιρέσεις.

Η αντίδραση ενάντια στο λογισμικό αναγνώρισης προσώπου έχει αυξηθεί σταθερά τον τελευταίο χρόνο. Μια μελέτη του 2018 από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών τροφοδότησε συζητήσεις εντός του Κογκρέσου για λογισμικό αναγνώρισης της Amazon – το λογισμικό διαπίστωσε εσφαλμένα ότι 28 είχαν συλληφθεί για έγκλημα με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών των 28 να είναι έγχρωμα άτομα.

Τόσο η Amazon όσο και η Microsoft έθεσαν προσωρινό μορατόριουμ στην αστυνομική χρήση της αναγνώρισης προσώπου τους το καλοκαίρι του 2020, καθόλου τυχαία λίγο μετά το θάνατο του Floyd.

Τον Ιανουάριο, η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι επιδιώκει την πλήρη απαγόρευση του λογισμικού και κάλεσε τους πολίτες να αντισταθούν στη χρήση της τεχνολογίας από την πόλη.

«Η αναγνώριση προσώπου κινδυνεύει να οπλιστεί από την επιβολή του νόμου εναντίον περιθωριοποιημένων κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Ματ Μαμμούδι, ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αμνηστία.

«Από το Νέο Δελχί μέχρι τη Νέα Υόρκη, αυτή η επεμβατική τεχνολογία στρέφει τις ταυτότητές μας εναντίον μας και υπονομεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα», συμπήρωσε ο ειδικός.

8eCUgvCwsa

Άναψε «φωτιές» ο χάρτης του Stratfor: «Η Τουρκία θα είναι υπερδύναμη το 2050»

Previous article

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ζυθοποιείο ηλικίας 5000 ετών – Εντυπωσιακές φωτογραφίες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.