ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

140 κυβικά νερού την ώρα από τον βιολογικό για τους αγρότες των Εξαμιλίων

0

Τον δεύτερο κλάδο του δικτύου άρδευσης από τον βιολογικό καθαρισμό, που φτάνει στα Εξμίλια παρουσίασε ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος. Όπως είπε χαρακτηριστικά τόσο ο δεύτερος κλάδος, όσο και ο πρώτος που αφορά την Ξυλοκέριζα, είναι δίπλα στο συνεταιριστικό δίκτυο γεγονός που θα επιτρέψει την άμεση σύνδεση των παραγωγών ώστε να αρδεύουν τις εκτάσεις τους.

Απομένουν δύο ακόμα κλάδοι, ένας προς Αρχαία Κόρινθο, ο οποίος θα ολοκληρωθεί σύντομα, και ένας δεύτερος προς Αγιώργη και Κουτουμάτσα. Έτσι μια μεγάλης έκτασης περιοχή στα όρια του Καποδιστριακού δήμου Κορινθίων θα μπορεί να αρδεύεται με μεγάλες ποσότητες νερού, οι οποίες μάλιστα, όπως θα δείτε παρακάτω είναι και εμπλουτισμένες με στοιχεία (φώσφορο, άζωτο κ.λπ) απαραίτητα για την ανάπτυξη των αγροτικών προϊόντων.

Στα τεχνικά χαρακτηριστικά, που παρουσίασε ο εργολάβος του έργου, είναι εντυπωσιακό πως η ροή του νερού είναι συνεχής και φτάνει τα 140 m3 ενώ οι αντλίες θα μπορούν στην ακμή τους και αν χρειαστεί να δώσουν ακόμα και 450 mανά ώρα! «Αυτό είναι 10 στρέμματα σε ύψος στάθμης ένα μέτρο, είναι πάρα πολύ το νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ακόμα ότι οι αντλίες είναι τελευταίας τεχνολογίας και δίνουν την δυνατότητα να έχουμε ταυτόχρονα έξι τέτοιες παροχές σε ισάριθμα διαφορετικά σημεία σε όλο τον δήμο.

Ενδιαφέρον έχει η επισήμανση του Αντώνη Καραμανλή πως ο σχεδιασμός της ΔΕΥΑΚ είναι σε επόμενο στάδιο να γίνει ένας πέμπτος κλάδος που θα πηγαίνει το νερό στην Δημοτική Ενότητα Άσσου Λεχαίου. Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ εξήγησε ακόμα πως θα υπάρξουν συγκεκριμένοι όροι για την χρήση του νερού. Δύο βασικοί όροι είναι να υπάρχει σήμανση πως το νερό είναι από βιολογικό καθαρισμό, ώστε να μην κάνει κάποιος το λάθος να πιει νερό και ο δεύτερος να μην γίνεται πότισμα με καταιωνισμό, αλλά με επιφανειακό ή βαθύ πότισμα, ώστε να μην επιμολύνονται τα κηπευτικά.

Πάντως, ένα κρίσιμο ζήτημα που θα πρέπει να απασχολήσει άμεσα τον δήμο είναι η σύσταση ενός φορέα που θα διαχειρίζεται το νερό. Όχι μόνο για να γίνεται σωστή χρήση των υδάτινων πόρων, αλλά και γιατί θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κυκλικό ωράριο με βάση το οποίο θα γίνεται το πότισμα, καθώς, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό δεν είναι δυνατόν να ποτίζουν όλοι οι παραγωγοί την ίδια ώρα. Όχι μόνο γιατί δεν θα επαρκεί σε μια τέτοια περίπτωση το νερό, αλλά και γιατί όλες τις άλλες ώρες θα χάνεται…

Γιατί δεν έρχεται προς συζήτηση το θέμα του μνημείου για τον Απόστολο Παύλο;

Previous article

Hackers επιτέθηκαν στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.