Δεν πέρασε τελικά από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση της δημοτικής αρχής για την ανάθεση μελέτης για το Ξενία. Με ψήφους 18 κατά έναντι 8 υπέρ οι δημοτικοί σύμβουλοι αρνήθηκαν να εγκρίνουν μια αμφιλεγόμενη μελέτη, με κόστος 390.000 ευρώ, για την ανακαίνιση του Ξενία και του περιβάλλοντος χώρου.
Στα άλλα σημαντικά θέματα αναβλήθηκε η συζήτηση για την διαγραφή χρέους 460.000 ευρώ από δημοτικά τέλη από το Νοσοκομείο Κορίνθου, ενώ ο δήμαρχος Κορινθίων αρνήθηκε να συζητηθεί και το θέμα που έχουν θέσει οι 90 δημότες της Κορίνθου για την πλατεία και το μνημείο του Αποστόλου Παύλου.
Το μεσημέρι ο επικεφαλής της παράταξης «Πνοή Δημιουργίας» Νίκος Σταυρέλης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για τα όσα διαμείφθηκαν στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο. Ξεκινώντας από το θέμα του Ξενία, ο κ. Σταυρέλης παρέθεσε το ιστορικό της προσπάθειας που γίνεται για την ανάπλαση του χώρου.
«Τον Φεβρουάριο του 2019 παρουσιάστηκε στο τότε δημοτικό συμβούλιο η προμελέτη του μηχανικού Δημήτρη Μπάρτζη για την ανάπλαση του Ξενία. Η προμελέτη περιλάμβανε ανάπλαση του Ξενοδοχείου, νέο θέατρο 1000 θέσεων και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Όλες οι δημοτικές παρατάξεις ομόφωνα συμφωνήσαμε και αποδεχτήκαμε το περιεχόμενο της προμελέτης. Στην συνέχεια ο τότε δήμαρχος προώθησε την προμελέτη στην τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία με την σειρά της στις 4 Απριλίου 2019 την προώθησε στο ΚΑΣ, με θετική εισήγηση τόσο για τα κτίρια όσο και για το θέατρο».
Όπως επισημαίνει ο κ. Σταυρέλης το ΚΑΣ δεν προχώρησε στην συζήτηση της προμελέτ ης, η οποία έμεινε «θαμμένη» για πολλούς μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Τότε «βγήκε από το ψυγείο» με παρέμβαση του Χρίστου Δήμα και στην συνεδρίαση που έγινε παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Κορινθίων. Εκεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σταυρέλης, ο δήμαρχος δεν υποστήριξε το σύνολο της προμελέτης, αλλά μόνο την προοπτική ανάπλασης του κεντρικού κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου: «Το περίεργο είναι», ανέφερε ο κ. Σταυρέλης, «ότι ο δήμαρχος επικαλέστηκε πως δεν είχε νεότερη απόφαση για το θέατρο. Αλλά αν είναι έτσι γιατί υπερασπίστηκε το Ξενία και τον περιβάλλοντα χώρο, αφού ούτε για αυτά είχε επικαιροποιημένη απόφαση. Αλλά ακόμα κι έτσι να ήταν και να ήθελε μία τέτοια απόφαση ήταν εύκολο να την λάβει με μια απλή δια περιφοράς ψηφοφορία».
Ο κ. Σταυρέλης ανέφερε ακόμα πως στο Τεχνικό Πρόγραμμα του 2020 και του 2021 υπήρξε πρόβλεψη για πίστωση 30.000 ευρώ για μελέτη για το Ξενία ενταγμένη στο Φιλόδημο: «πώς φτάσαμε από τις 30.000 στις 390.000 δεν το καταλαβαίνω;» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, επιχειρώντας να καταθέσει την δική του πρόταση ο επικεφαλής της «Πνοής Δημιουργίας», υποστήριξε πως μπορούσε να γίνει προγραμματική σύμβαση με το Δίκτυο Πόλεων για την μελέτη αυτή.
Για το θέμα του χρέους του Νοσοκομείου όπως έγινε γνωστό υπάρχει ένα χρέος 460.000 του Νοσοκομείου προς τον δήμο, από δημοτικά τέλη, που διαμορφώθηκε τα δέκα τελευταία χρόνια. Το Νοσοκομείο κατέθεσε αίτημα διαγραφής του χρέους αυτού –μάλιστα παραβρέθηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και ο διοικητής του Γρηγόρης Καρπούζης. Το αίτημα υποβλήθηκε με βάση το νέο νόμο της σημερινής κυβέρνησης που επιτρέπει σε Νομικά Πρόσωπα και Ιδιώτες να δηλώνουν τα τετραγωνικά της ακίνητης περιουσίας τους στο δήμο, με διαγραφή των παλαιότερων οφειλών. Τελικά αποφασίστηκε να αναβληθεί η συζήτηση για το θέμα έως ότου οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου και του Νοσοκομείου καταθέσουν γνωμάτευση για το τι ακριβώς λέει ο σχετικός νόμος.
Ο κ. Σταυρέλης αναφέρθηκε ακόμα και στο ζήτημα των Ιαματικών Πηγών, καθώς, όπως αποκάλυψε οι υποσχέσεις της κυβέρνησης προς τον δήμο για παραχώρηση της ιαματικής πηγής στα Λουτρά Ωραίας Ελένης αποδεικνύονται αίολες. Και αυτό επειδή θα συσταθεί Ανώνυμη Κρατική Εταιρεία, στην οποία θα ανήκουν όλες οι Ιαματικές Πηγές, μηδέ των Λουτρών Ελένης εξαιρουμένων.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αίτησης των 90 δημοτών, ο δήμαρχος επικαλέστηκε δικαστικές διαμάχες του δήμου με τον εργολάβο αναφέροντας πως δεν μπορεί να γίνει μία συζήτηση που μπορεί να δώσει επιχειρήματα στην πλευρά του εργολάβου και μετέφερε την συζήτηση για αργότερα.
Comments