Όταν η καθηγήτρια Μικροβιολογίας του ΑΠΘ Άννα Παπά- Κονιδάρη αντίκρισε για πρώτη φορά τον SARS-CoV-2, σε μικρή απόσταση από το Εργαστήριό της ήταν 26 Φεβρουαρίου 2020. Εκείνη την ημέρα διεξαγόταν η πιο ενδιαφέρουσα ημερίδα του χειμώνα από την Eλληνική Εταιρεία Ιολογίας. Μοναδικό της θέμα, ο νέος κορονοϊός και το πώς έπρεπε να δράσουν οι υγειονομικοί φορείς και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό μόλις αυτός εμφανιστεί στην Ελλάδα. Τέτοια σύμπτωσις!

Το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα ήταν η Δήμητρα Βουλγαρίδου, μία σχεδιάστρια μόδας η οποία είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο για επαγγελματικούς λόγους, σε μία περίοδο όπου τα κρούσματα στην βόρεια Ιταλία είχαν ανέβει ραγδαία. Ακολούθησε ιχνηλάτιση των επαφών της ενώ οι συγγενείς της μπήκαν σε εθελοντική καραντίνα. Την ανακοίνωση έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο οποίος δήλωσε ότι «η νόσος παραμένει ήπια στην πλειονότητα των περιπτώσεων», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής».
15 ημέρες αργότερα, στις 12 Μαρτίου 2020 ανακοινώθηκε και το πρώτο θύμα της -μετέπειτα χαρακτηρισμένης ως- πανδημίας. Ήταν ένας 66χρονος συνταξιούχος εκπαιδευτικός από την Αμαλιάδα, μέλος μιας ομάδας ταξιδιωτών στους Αγίους Τόπους.
Από τότε πέρασαν 366 ημέρες και στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο τα πάντα έχουν αλλάξει. Ειδικά στην χώρα μας, η καθημερινότητά μας κυλά με βάση τις ανακοινώσεις της ειδικής επιστημονικής επιτροπής.
Τα κρούσματα στην Ελλάδα είναι πλέον 186.469. Τα περισσότερα (περισσότερα από 1/3) τον “μαύρο” Νοέμβριο (66.126).
Οι θάνατοι συμπολιτών μας από την πανδημία έχουν φτάσει πλέον τους 6.410. Πάνω από πέντε χιλιάδες είναι το τελευταίο τετράμηνο Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου.
Έχουμε ζήσει δύο σκληρά λοκντάουν. Το πρώτο για 43 μέρες -από τις 23 Μαρτίου μέχρι τις 4 Μαΐου. Το δεύτερο για 110 μέρες -από τις 7 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα και συνεχίζεται. Στην διάρκειά τους υπήρχαν αυστηροί περιορισμοί στις μετακινήσεις και καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων της εστίασης. Στο δεύτερο λοκ ντάουν, πάντως, οι κανόνες χαλάρωσαν μετά τις 12 Δεκεμβρίου για τα καταστήματα λιανικού εμπορίου.
Ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων εντοπίστηκε στις 12 Νοεμβρίου (3.316) και τα περισσότερα θύματα “μετρήσαμε” στις 21 Νοεμβρίου: 121!
Σε αυτές τις 366 ημέρες έγιναν 5.113.133 μοριακά και rapid τεστ για την ανίχνευση πιθανών φορέων.
Στις 27 Δεκεμβρίου έγινε ο πρώτος εμβολιασμός στην Ελλάδα. Σε αυτές τις 61 ημέρες έχουν γίνει 826.070 εμβόλια συνολικά (539.872 μονή δόση και 286.198 δεύτερη δόση).
Comments