ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Ξεκινούν οι εργασίες για το δίκτυο φυσικού αερίου στην Κόρινθο

0

Εντός Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η Hengas τις εργασίες κατασκευής του δικτύου φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα του energypress.gr, εντός του μήνα αναμένεται να λάβει από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας τις σχετικές άδειες διανομής για τους δήμους Τρίπολης και Κορίνθου, ενισχύοντας έτσι το χαρτόφυλάκιο της με δύο νέες πόλεις μετά την έγκριση της άδειας διανομής για την Μεγαλόπολη στα τέλη του 2020.

Με το πέρας των τελευταίων διαδικαστικών εκκρεμοτήτων, η Hengas αναμένεται να “τρέξει” το επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 27 εκατομμυρίων ευρώ φέρνοντας, σε πρώτη φάση, το φυσικό αέριο στους Δήμους Τρίπολης, Κορίνθου και Μεγαλόπολης. Ωστόσο, ήδη γίνονται οι σχετικές προετοιμασίες για την περαιτέρω ανάπτυξη στην Πελοπόννησο, με την εταιρεία να προγραμματίζει την παρουσία της σε νέες πόλεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στρατηγικός σχεδιασμός της εταιρείας περιλαμβάνει την πόλη του Άργους όπου και αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί η σύνδεση του οικείου δικτύου με το δίκτυο ΕΣΦΑ. Με την ανάπτυξη των υποδομών της Hengas στη Μεγαλόπολη θα ακολουθήσει η επέκταση στη Καλαμάτα, τη Μεσσήνη και τη Σπάρτη, οι οποίες εντός του 2022 θα τροφοδοτηθούν με CNG ενώ από το 2023 με την πλήρη αξιοποίηση της Ρεβυθούσας θα τροφοδοτηθούν με LNG, μέχρι την στιγμή που ο ΔΕΣΦΑ θα ολοκληρώσει τον κεντρικό αγωγό ΕΣΦΑ με δυνατότητα τροφοδότησης του συνόλου της Πελοποννήσου από αυτόν.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Hengas έλαβε την Πιστοποίηση Διαχειριστή Δικτύων Διανομής φυσικού αερίου από τη ΡΑΕ γεγονός που σημαίνει πως πλέον η εταιρεία εισέρχεται στην τελική ευθεία για την έναρξη της εμπορικής της δραστηριότητας και την τροφοδότηση με φυσικό αέριο των επτά πόλεων για τις οποίες κατέχει άδειες διανομής (Μεγαλόπολη, Δεσκάτη, Πολύκαστρο, Πολύγυρος, Τρίπολη, Νάουσα και Κόρινθος).

Με την ανάπτυξη του δικτύου της Hengas στην Πελοπόννησο και την αύξηση των πόλεων που θα εξυπηρετούνται αναμένεται να επιτευχθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακος που συνδυαστικά με την ορθολογική διαχείριση των έργων κατασκευής και εν συνεχεία συντήρησης θα οδηγήσουν σε σημαντικά χαμηλότερες χρεώσεις που θα αποτυπωθούν στα ρυθμιζόμενα από τη ΡΑΕ τιμολόγια της Hengas προς όφελος των τελικών καταναλωτών.

Να σημειωθεί ότι για την πόλη της Μεγαλόπολης έχει εκδοθεί πρόσκληση ΕΣΠΑ από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του δικτύου διανομής με αποτέλεσμα την ταχύτερη ολοκλήρωση των εργασιών, αλλά και την απαλλαγή των πολιτών από την καταβολή τελών σύνδεσης με το δίκτυο. Επιπρόσθετα, αναμένεται η έκδοση πρόσκλησης στο ΕΣΠΑ για την επιδότηση και του κόστους των εσωτερικών εγκαταστάσεων ούτως ώστε να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση για τους καταναλωτές που θα συνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη.

Παρόμοια προγράμματα επιδότησης του κόστους των εσωτερικών εγκαταστάσεων έχουν προκηρυχθεί και στις περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλίας και φυσικά στο πλαίσιο ισότιμης αντιμετώπισης των πολιτών στην Πελοπόννησο θα μπορούσε να εκδοθεί αντίστοιχο πρόγραμμα και για τους Δήμους Τρίπολης και Κορίνθου.

Η Hengas στηριζόμενη στην τεχνογνωσία, την εμπειρία και την οικονομική ευρωστία της μητρικής της εταιρείας Edil Hellas, προχωρά στην υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος ανάπτυξης με σκοπό να φτάσει το φυσικό αέριο παντού στην Ελλάδα.

Ερχεται σκληρότερο lockdown -Οι αλλαγές που εξετάζουν στον κωδικό 6 στα SMS, σήμερα οι αποφάσεις

Previous article

Ενημέρωση σε real time για την περιφέρεια από την proothisi

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.