ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξέλιξη: Ανακοινώθηκε επίταξη ιδιωτών γιατρών από το υπ. Υγείας

0

Aνακοινώθηκε και επίσημα η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών για την στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία της χώρας παραμένει ασφυκτική και γι’ αυτόν τον λόγο ο υπουργός Υγείας προ ημερών είχε τονίσει πως θα εισηγηθεί επίταξη ιδιωτών γιατρών εάν αυτοί δεν προσέλθουν εθελοντικά. Παρά την έκκληση, ένας πολύ μικρό αριθμός ιατρών προσφέρθηκε να συμβάλει στη μάχη κατά της πανδημίας.

Έτσι σήμερα, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το Υπουργείο Υγείας απηύθυνε επί εβδομάδες πρόσκληση – έκκληση προς τους ιδιώτες ιατρούς, για την ενίσχυση των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. στο τρίτο σφοδρό κύμα της πανδημίας COVID-19. Δυστυχώς, πολύ μικρός αριθμός ιδιωτών ιατρών προσήλθε. Τους ευχαριστούμε.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις έκτακτες συνθήκες και την επιτακτική ανάγκη περίθαλψης των συνανθρώπων μας, το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε επίταξη προσωπικών υπηρεσιών ιατρών των ειδικοτήτων Παθολόγων, Πνευμονολόγων και Γενικών Ιατρών στην Αττική.

Χτες οι γιατροί αντέδρασαν στην εξέλιξη αυτή ζητώντας συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και κατηγορώντας τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για ανεπάρκεια.

Η διαδικασία επιστράτευσης γιατρών
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, το φύλλο της επιστράτευσης θα παραδοθεί από αστυνομικούς στη διεύθυνση που έχουν δηλώσει οι γιατροί στους ιατρικούς συλλόγους που ανήκουν. Επί του εγγράφου θα αναφέρεται το νοσοκομείο που θα πρέπει να παρουσιαστούν καθώς η ώρα και ημερομηνία.

Το «φύλλο πορείας» πρέπει να παραληφθεί αυτοπροσώπως από τον γιατρό που επιστρατεύεται. Σε περίπτωση άρνησης παραλαβής του εγγράφου προβλέπονται κυρώσεις σε βαθμό πλημμελήματος με ποινή φυλάκισης από 3 μήνες έως και 5 χρόνια.

Ωστόσο, ο νομοθέτης προβλέπει και περιπτώσεις που μπορεί κάποιος να εξαιρεθεί της επιστράτευσης. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν ο επιστρατευόμενος επικαλεστεί λόγους υγείας (σωματικής ή ψυχικής), πράγμα όμως που θα πρέπει να πιστοποιηθεί στη συνέχεια από αρμόδια υγειονομική επιτροπή. Τέλος, το έγγραφο της επιστράτευσης θα μπορούσε να καταστεί άκυρο εάν δεν αναφέρεται ο νόμος βάσει του οποίου επιστρατεύεται ο γιατρός ή αν έχει σταλεί σε λάθος ταχυδρομική διεύθυνση.

25η Μαρτίου : Φωταγώγηση εμβληματικών κτιρίων στα χρώματα της ελληνικής σημαίας

Previous article

Με drone “βροχοποιούς” πειραματίζεται το Ντουμπάι για την αύξηση βροχών

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.