«Λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι, ατάκτως ερριμμένα». Είναι από τις σπάνιες φορές που μια φράση μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυριολεκτικά, για να περιγράψει μιαν εικόνα. Κι αυτή ήταν στις 18 Σεπτεμβρίου 2019, η εικόνα του κέντρου της Κορίνθου και της πλατείας Περιβολάκια: ένα σύμπλεγμα από συντρίμμια και μπάζα, όπου δεν είχε μπει ούτε καρφί από την άνοιξη του 2019. Και κανείς δεν γνώριζε πως θα ξεμπλεχτεί το κουβάρι και «αν» και «πότε» θα παραδοθεί ξανά στους κατοίκους της πόλης, ώστε να ξαναγίνει αυτό που ήταν για πολλά χρόνια. Το τοπόσημό της και το σημείο συνάντησης εκατοντάδων Κορίνθιων.


Το ιστορικό του έργου
Η περιπέτεια της πλατείας ξεκίνησε το 2015, οπότε και η δημοτική αρχή του κ. Πνευματικού, στην απαρχή της τελευταίας θητείας της, έβαλε μπροστά το σχέδιο να κάνει την ανάπλαση. Για την πλατεία δεν έγινε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, παρά το γεγονός πως αυτό προβλεπόταν από την απόφαση 28604/16.06.2011. Οι μόνοι που εξέφρασαν τότε αντιρρήσεις γι αυτό ήταν κάποιοι μηχανικοί (ανάμεσά τους ο δημοτικός σύμβουλος της Συμμαχίας Πολιτών Βασίλης Πανταζής και ο Δημήτρης Πρωτοπαππάς).
Η μελέτη ανατέθηκε στον συνεργάτη του κ. Πνευματικού Γιάννη Παπακυριάκο, ο οποίος την ολοκλήρωσε το καλοκαίρι του 2016 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, ο Νίκος Σταυρέλης -ο οποίος τότε ήταν ακόμα στενός συνεργάτης του πρώην δημάρχου και εκπρόσωπος Τύπου της Δημοτικής Αρχής- προχώρησε σε συνέντευξη όπου την παρουσίασε.
Η δημοπράτηση του έργου (με προϋπολογισμό περίπου 4,2 εκατ. ευρώ) κράτησε περίπου 15 μήνες και τον Δεκέμβριο του 2017 η Οικονομική Επιτροπή πήρε στα χέρια της τον φάκελο από την Επιτροπή Εισήγησης και Ανάθεσης του Δήμου, όπου υπήρχαν τέσσερις προσφορές: Οι δύο πρώτες είχαν έκπτωση 63,17% και 61,20%, η τρίτη 57,26% και η τέταρτη 51,26%. Σε εκείνη την Οικονομική Επιτροπή, ο τότε δήμαρχος εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν οι δύο πρώτοι εργολάβοι θα κατάφερναν να κάνουν το έργο με τόσο μεγάλες εκπτώσεις και ζήτησε το έργο να περάσει στον τέταρτο ανάδοχο, που είχε καταθέσει τη χαμηλότερη έκπτωση. Σε αυτό αντέδρασαν σφόδρα οι κ.κ. Νανόπουλος και Σταυρέλης, ο οποίος πλέον είχε αποχωρήσει από την δημοτική πλειοψηφία.
Στην συνέχεια ζητήθηκε να καταθέσουν οι τέσσερις εταιρείες αιτιολόγηση προσφορών. Πρόκειται για μια διαδικασία που επιχειρεί να εξηγήσει «πως» και «γιατί» ο εργολάβος δίνει τόσο μεγάλη έκπτωση. Οι τέσσερις εταιρείες κατέθεσαν πράγματι όλες αιτιολόγηση προσφορών δυο μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2018. Μετά την αιτιολόγηση των προσφορών ο τότε δήμαρχος, αλλά και άλλοι μηχανικοί επέμειναν ότι το έργο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί με τόσο μεγάλη έκπτωση και πως ο διαγωνισμός έπρεπε να κατακυρωθεί στον τέταρτο εργολάβο.
Η απειλή του σκανδάλου
Στο μεσοδιάστημα, ωστόσο, η επιμονή του κ. Πνευματικού να περάσει το έργο στον τελευταίο μειοδότη προκαλούσε αναταραχή στην πόλη με τον Νίκο Σταυρέλη και τον Βασίλη Νανόπουλο να μιλούν ανοιχτά για σκάνδαλο. Η διαφορά ανάμεσα στις δύο εκπτώσεις (63,17 ο πρώτος και 51,26 ο τέταρτος) ήταν της τάξης των 500 χιλιάδων ευρώ και ο πρώην στενός συνεργάτης του τότε δημάρχου έλεγε σε κάθε συνέντευξη του πως «οι 500 χιλιάδες είναι χρήματα του δήμου που δεν θα τα χαρίσει».
Έτσι, ο κ. Πνευματικός -προκειμένου να ξεκινήσει το έργο και να μην έχει ο ίδιος το στίγμα του σκανδάλου, ένα χρόνο πριν από τις εκλογές- συναίνεσε να πάει το έργο στον πρώτο μειοδότη. Στις 20 Ιουνίου του 2018 υπογράφτηκε η σύμβαση με την «Μa construction». Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου ήταν 12 μήνες (θα έπρεπε δηλαδή να έχει παραδοθεί σχεδόν με τις εκλογές ή λίγο αργότερα), όμως ο τότε δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός υποστήριζε πως το έργο θα μπορούσε να γίνει και νωρίτερα, καθώς ο δήμος είχε τα απαραίτητα χρήματα στα ταμεία του. Αλλά και ο εκπρόσωπος της εταιρείας, που υπέγραψε για λογαριασμό της “Ma Construction” το έργο, υποστήριξε ότι στόχος ήταν να ολοκληρωθούν οι εργασίες το αργότερο σε 8-10 μήνες (δηλαδή πριν από τις εκλογές του 2019).

Αλλά οι εργασίες στην πλατεία ξεκίνησαν και σταμάτησαν αρκετές φορές. Άλλοτε για οικονομικούς λόγους και άλλοτε από προβλήματα κακοκαιρίας. Στην πραγματικότητα όλο το διάστημα (Ιούνιος 2018-Μάρτιος 2019) εξελίχτηκε μόνο η φάση των χωματουργικών. Και κάπου εκεί ήρθε η δικαίωση για τον Πνευματικό, καθώς ο ανάδοχος υποστήριζε πως δεν βγαίνει οικονομικά, καθώς προέκυπταν διαρκώς νέα προβλήματα και επέμενε στις διεκδικήσεις του. Η τελευταία αιτία για την οποία σταμάτησε το έργο αφορούσε τα μάρμαρα που θα πρέπει να τοποθετηθούν. Η σύμβαση προέβλεπε αγορά ενός συγκεκριμένου τύπου μαρμάρου, από συγκεκριμένο λατομείο. Η τιμή αγοράς, όμως, αυτού του μαρμάρου ήταν πολύ υψηλή και ο εργολάβος ζήτησε είτε να του δοθεί η δυνατότητα να αλλάξει προμηθευτή, είτε να πάει σε άλλο τύπο μαρμάρου. Ωστόσο, αυτό δεν μπορούσε να γίνει νομικά, αφού η σύμβαση είναι δεσμευτική.
Η πλατεία στα χρόνια του Νανόπουλου
Μ’ αυτά και μ’ αυτά το έργο έμεινε σταματημένο, ένα βουνό από χώματα και λάσπες, επί επτά μήνες. Τον Σεπτέμβριο η νέα δημοτική αρχή είχε μόλις αναλάβει την διοίκηση του δήμου και ο Βασίλης Νανόπουλος είχε μπροστά του δύο επιλογές. Είτε να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο, είτε να βρει τρόπο να ολοκληρώσει το έργο μαζί του.
Η πρώτη περίπτωση αποκλείστηκε αυτόματα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ενστάσεις, δικαστικές αντιπαραθέσεις, εφέσεις κ.λπ. και όταν αυτές τελείωναν πάλι δύο επιλογές: είτε συνέχιση με τον επόμενο μειοδότη, είτε νέο διαγωνισμό, νέα δημοπράτηση κ.λπ. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι και στις επόμενες δημοτικές εκλογές το 2023 η πλατεία θα παρέμενε σε αυτή την κατάσταση.
Ως εκ τούτου, η δεύτερη περίπτωση ήταν μονόδρομος για τον Βασίλη Νανόπουλο, ο οποίος συναντήθηκε με τον εργολάβο, προτείνοντας να αλλάξουν οι προδιαγραφές στο 20% του Π/Υ. Για παράδειγμα να αυξηθεί το πράσινο και να μειωθεί το τσιμέντο, ή να αλλάξουν οι προδιαγραφές στο μάρμαρο που είχε επιλεγεί στην σύμβαση (και το οποίο ήταν συγκεκριμένου τύπου και από συγκεκριμένο έμπορο). Μάλιστα είχε ζητήσει από το Πολυτεχνείο γνωμάτευση σχετικά με το θέμα αυτό.
Ο τέως δήμαρχος Αλέξανδρος Πνευματικός, πάντως, απέκλειε κατηγορηματικά ότι υπάρχει δυνατότητα να αλλάξει η σύμβαση, έστω και σε αυτό το 20%, και υποστήριζε ότι η μόνη λύση είναι να κηρυχθεί ο εργολάβος έκπτωτος και να ακολουθήσει νέα σύμβαση με τον επόμενο.
Ο Νανόπουλος προκάλεσε συνάντηση με τον εργολάβο στις 30 Σεπτεμβρίου. Στην σύσκεψη ο εργολάβος διαβεβαίωσε ότι το μοναδικό πρόβλημα που μπλοκάρει το έργο είναι η αγορά του μαρμάρου. Όπως είπαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας, η ποιότητα του συγκεκριμένου μαρμάρου ήταν χαμηλή και δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες που θα δημιουργηθούν από την χρήση του στην πλατεία. Έτσι, είναι απαραίτητη η επεξεργασία του, με ενίσχυση από ρητίνη και ειδικό πλέγμα. Αυτό όμως ανέβαζε το κόστος για τον ανάδοχο. Όταν ρωτήθηκαν οι εκπρόσωποι της Ma Construction γιατί αντιδρούν αφού στην σύμβαση προβλεπόταν ο συγκεκριμένος τύπος μαρμάρου (άρα το γνώριζαν), τόνισαν ότι στην σύμβαση υπήρχε περιγραφή του τύπου του μαρμάρου, αλλά όχι περιγραφή για την απαιτούμενη επεξεργασία. Στην διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε η πιθανότητα να μειωθεί η έκταση του μαρμάρου και να αντικατασταθεί με περισσότερο πράσινο, ενώ φάνηκε πως δεν είναι εφικτή ούτε η τροποποίηση του προϋπολογισμού του έργου.
Ο Βασίλης Νανόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν τρεις δρόμοι: ο πρώτος είναι να βρεθεί τρόπος να συνεχιστεί το έργο από την Ma Cοnstruction, κάτι το οποίο ήθελε και η εταιρεία. Ο δεύτερος να κηρυχθεί η εταιρεία έκπτωτη (κάτι που δεν εξυπηρετούσε κανέναν και λογικά αποκλείστηκε) και ο τρίτος να αποχωρήσει η εταιρεία από το έργο, αποζημιούμενη για όσες εργασίες έχει κάνει μέχρι σήμερα. Έτσι ζήτησε από την εταιρεία να καταθέσει τις προτάσεις της με βάση αυτές τις τρεις (στην ουσία δύο) εναλλακτικές.
Ο επικεφαλής της Πνοής Δημιουργίας Νίκος Σταυρέλης ταυτίστηκε με τις προτάσεις που κατέθεσε και ο Βασίλης Νανόπουλος (συνέχιση έργου από τον ανάδοχο, έκπτωση αναδόχου, παραίτηση αναδόχου). Πρότεινε να μειωθεί η έκταση του μαρμάρου με αντίστοιχη αύξηση του πρασίνου και να δοθούν τα χρήματα που θα περισσέψουν σε νέα παιδική χαρά, νέα καλαίσθητα παγκάκια (αντί για τα τσιμεντένια (!) που προβλέπει η σύμβαση) και βελτίωση των αρδευτικών υποδομών για το πράσινο. Ο κ. Σταυρέλης έθεσε και το θέμα του χρονοδιαγράμματος ζητώντας να μάθε πόσο χρόνο θα πάρει το έργο μέχρι να παραδοθεί. Οι εκπρόσωποι της εταιρείας είπαν πως αν υπάρξει συμφωνία θα έχουν παραδώσει την πλατεία το αργότερο σε οκτώ μήνες (δηλαδή Μάιο του 2020).
Στις 15 Οκτωβρίου εγκρίθηκε από το δημοτικό συμβούλιο με ψήφους 21-10 η παράταση δύο (συν πέντε) μηνών από τον δήμο Κορινθίων προς την Ma Construction προκειμένου να συνεχιστούν τα έργα στην Πλατεία.


Ούτε όμως αυτή η συμφωνία έφερε αποτέλεσμα. Αν και το έργο ξεκίνησε πράγματι δυναμικά (και εδώ) τους τέσσερις πρώτους μήνες, στην συνέχεια η υγειονομική κρίση και τα προβλήματα που δημιούργησε στις επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έφεραν μεγάλες καθυστερήσεις. Το έργο σερνόταν πότε γιατί καθυστερούσαν να έρθουν τα υλικά (π.χ. φωτιστικά από την Ιταλία), πότε γιατί οι παραδόσεις των μαρμάρων καθυστερούσαν και πότε γιατί η αντιπολίτευση προχωρούσε σε καταγγελίες, όπως συνέβη τον Μάιο του 2020, οπότε και ο κ. Πνευματικός κατέθεσε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση κατά της τελευταίας παράτασης που έλαβε τότε ο εργολάβος. Ξέχωρα από αυτά, τον Νοέμβριο του 2020 ξεκίνησε ένας κύκλος δικαστικών αντιπαραθέσεων με τον δήμο να επιβάλλει ποινικές ρήτρες στον εργολάβο για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του έργου, τον εργολάβο να καταθέτει ενστάσεις κ.λπ. Στο παρασκήνιο, ωστόσο, το έργο προχωρούσε, αν και με ρυθμό χελώνας
Όλα αυτά τροφοδοτούσαν την αντιπαράθεση ανάμεσα στη διοίκηση του δήμου και την αντιπολίτευση. Ο Βασίλης Νανόπουλος έκανε και ένα λάθος, δίνοντας διαρκώς νέες ημερομηνίες (τον Μάιο 2020, τον Σεπτέμβριο 2020, τα Χριστούγεννα κ.λπ) και λέγοντας πως «το έργο θα παραδοθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα» καταφέρνοντας έτσι να εντείνει τις αμφιβολίες για το αν και πότε θα ολοκληρωθεί.


Το τελευταίο μεγάλο σημείο τριβής αποτέλεσε η υπόθεση του μνημείου. Για έναν ακατανόητο λόγο ο δήμαρχος έφερε στο δημοτικό συμβούλιο το ζήτημα της δημιουργίας εκεί ενός μνημείου για τον Απόστολο Παύλο.

Όταν το θέμα τέθηκε στο συμβούλιο άπαντες ψήφισαν θετικά, ωστόσο η έκρηξη αντιδράσεων στα social media τις επόμενες ημέρες έκανε τόσο την παράταξη Πνευματικού, όσο και τον Παναγιώτη Σπύρου να υπαναχωρήσουν και να αποσύρουν την θετική ψήφο τους και την στήριξή τους. 90 πολίτες της Κορίνθου κατέθεσαν αίτημα (και εδώ και εδώ και εδώ) να συζητηθεί η εξέλιξη του έργου και η σκοπιμότητα της τοποθέτησης του μνημείου στον συγκεκριμένο χώρο με την δημοτική αρχή, πάντως, να υπεκφεύγει και να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα. Ωστόσο, μετά την παράδοση της πλατείας κάθε λόγος που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα εκλείπει και άρα η συζήτηση για το μέλλον της πλατείας και την ολοκλήρωση της ανάπλασης, αλλά και το μνημείο είναι πλέον ελεύθερη…
Comments