ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΙΣΤΟΡΙΑ

Η γερμανική εισβολή και η μάχη των οχυρών της Γραμμής Μεταξά

0

Η μάχη των οχυρών της Γραμμής Μεταξά αποτελεί μια ακόμα σελίδα δόξας και ηρωισμού της ελληνικής ιστορίας. Τα άριστα οχυρωματικά έργα, σε συνδυασμό με το υψηλό μαχητικό επίπεδο του ελληνικού στρατού κατάφεραν να καθηλώσουν τους Γερμανούς εισβολείς επιφέροντάς τους βαριές απώλειες. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης δεν έλειψαν και διάφορα κωμικοτραγικά περιστατικά όπως τα ακόλουθα.

Προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του στρατού που πολεμούσε νικηφόρα στην Βόρεια Ήπειρο, τα οχυρά είχαν απογυμνωθεί από τον βαρύ οπλισμό τους και κυρίως τα αντιαεροπορικά τους όπλα. Ως εκ τούτου, όταν εκδηλώθηκε η γερμανική εισβολή, τον Απρίλιο του 1941, οι Έλληνες στρατιώτες έβαλαν κατά των γερμανικών βομβαρδιστικών με τα πολυβόλα και τα ατομικά τους τυφέκια υποδείγματος Mannlicher σημειώνοντας αρκετές καταρρίψεις. Σε μια τέτοια κατάρριψη συνελήφθη αιχμάλωτος και ο Γερμανός πιλότος.

Μην μπορώντας να κρύψει τον εκνευρισμό και την αγανάκτησή του είπε: «Δεν μπορώ να το πιστέψω. Τί έπαθα; Πέταξα στην Πολωνία, την Νορβηγία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και την Αγγλία. Δεν με κατέρριψαν ποτέ όλοι αυτοί με τα χιλιάδες αεροπλάνα και αντιαεροπορικά τους και έρχομαι στην Ελλάδα και με ρίχνουν οι Έλληνες με Mannlicher! Όπου άκουγαν το θόρυβο από τις σειρήνες του Stukas μου, όλοι έτρεχαν να κρυφτούν. Μόνο εδώ αυτοί οι τρελοί έβγαιναν από τις θέσεις τους και πυροβολούσαν!»

Αντίστοιχη ήταν και η μοίρα ενός συναδέλφου του. Κατά τη διάρκεια διανομής συσσιτίου ήχησαν οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και οι Έλληνες στρατιώτες πέταξαν κάτω δοχεία και φαγητό και έσπευσαν να καλυφθούν. Ωστόσο, ένας στρατιώτης παρέμεινε ψύχραιμος και εισερχόμενος σε ένα εξωτερικό χαράκωμα άρχισε να απολαμβάνει αμέριμνος το μεσημεριανό του αγνοώντας επιδεικτικά τόσο τις φωνές του αξιωματικού του, όσο και τους Γερμανούς πιλότους που πετούσαν από πάνω του. Κάποιος από τους τελευταίους, μη μπορώντας να ανεχτεί αυτή την ένδειξη αυθάδειας προχώρησε σε βύθιση και πολυβόλησε τον θρασύ οπλίτη. Οι βολίδες πέρασαν ξυστά από τον Έλληνα στρατιώτη χωρίς να τον πλήξουν. Ωστόσο, το σιτοδοχείο του δεν στάθηκε τόσο τυχερό με αποτέλεσμα να βληθεί και το φαγητό να χυθεί στο χώμα. Αρχίζοντας να εκστομίζει ένα κύμα ύβρεων προς τον Γερμανό πιλότο, άρπαξε το παρακείμενο όπλο και άρχισε να βάλει κατά του αεροσκάφους καταρρίπτοντάς το. Περιττό να αναφερθεί ο αντίστοιχος κατάλογος κοσμητικών επιθέτων εκ μέρος του Γερμανού όταν συνελήφθη αιχμάλωτος.

(Στην εικόνα: Γερμανοί στρατιώτες επιχειρούν την κατάληψη πολυβολείου κατά την μάχη των οχυρών της Γραμμής Μεταξά.)

Πηγή: Chronica Historica Χρήστος Σ.

8eCUgvCwsa

Συναντήσεις Γκιολή για θέματα της Κορινθίας

Previous article

Πήτερ – Παναγιώτης Σπύρου: Το κόψιμο της κορδέλας στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.