ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Η Κόρινθος τιμά την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του ’21

0

Με μια βαθιά συμβολική κίνηση οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από την Αρχαία Κόρινθο, την πρώτη πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδας σύμφωνα με την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Το πρωί της παραμονής στον Ακροκόρινθο, το πρώτο κάστρο που ελευθερώθηκε, τοποθετήθηκε σημαία 200 τ.μ. όσα και τα χρόνια που συμπληρώνονται φέτος.

Το βράδυ φωταγωγήθηκε το κάστρο και η σημαία.

Παράλληλα, στο κέντρο της πόλης, φωταγωγήθηκαν στα χρώματα της γαλανόλευκης το Δημαρχείο Κορίνθου και η Κεντρική πλατεία Παναγή Τσαλδάρη.

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος στο μήνυμα του ανέφερε:

Η 25η Μαρτίου είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Διπλή γιορτή για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Τιμούμε την Ορθόδοξη πίστη μας, την αναγγελία της γέννησης του Ιησού με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τιμούμε την Ανάσταση του Γένους και την εγκαθίδρυση του νεότερου Ελληνικού κράτους.

Η Κόρινθος στέκεται υπερήφανα ενώπιον της ιστορίας ως η πρώτη πρωτεύουσα της νεότερης Ελλάδας, γεγονός ιστορικό και αδιαπραγμάτευτο. «Διορίζεται κατοικία προσωρινή της Διοικήσεως η Κόρινθος» αναφέρεται στην σελίδα 11 του Προσωρινού Πολιτεύματος της Ελλάδας, στα Παραρτήματα και στην παράγραφο ρ. β , με απόφαση της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου.

Εδώ αποφασίστηκε η καθιέρωση της Εθνικής Σημαίας «Ξηράς και Θαλάσσης» με το Διάταγμα 540 της 15.03.1822. Εδώ αποφασίστηκε η σύσταση της 1ης Ιεράς Συνόδου, η ίδρυση του 1ου Κρατικού Νοσοκομείου στην Κόρινθο, η σύσταση του 1ου Νομισματοκοπείου, η σύσταση και η Οργάνωση Τακτικού Στρατού και Τάγματος Φιλελλήνων.
Εδώ κόπηκαν τα πρώτα μετάλλια του Αγώνα.
Εδώ τυπώθηκαν οι πρώτες προκηρύξεις προς το λαό και τον στρατό, οι πρώτοι Νόμοι αλλά και η «Διακήρυξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδας».
Διεκδικεί η Κόρινθος την θέση της στην ιστορία! Και το 2021, την αναδεικνύει! Τώρα που η πίστη στο Θεό αλλά και στις δυνάμεις μας είναι ο δρόμος, που -200 χρόνια μετά την Επανάσταση- οδηγεί και πάλι σε νέες καθημερινές νίκες.

Συμπολίτες μου.
Τιμούμε τους αγώνες των προγόνων μας για ακόμα μια φορά υπό καθεστώς πανδημίας. Όμως δεν ξεχνάμε! Ως Δήμαρχος Κορινθίων σας καλώ, έχοντας βαθιά στην σκέψη και την ψυχή μας τα μηνύματα των αγωνιστών του ΄21, να υψώσουμε ψηλά τη σημαία μας! Να στηρίξουμε την κληρονομιά μας.
Με ομόνοια και συνεργασία να διατηρήσουμε την Ελλάδα ισχυρή και περήφανη
“!

Ασλί Ερντογάν: Πολύ επικίνδυνο βήμα η απόσυρση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

Previous article

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Η μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση – ΒΙΝΤΕΟ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.