ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Παρασκευή διαθέσιμα τα self test στα φαρμακεία της Κορινθίας – Προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς

0

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την εμφάνιση των self test στα φαρμακεία. Οι πρώτες παρτίδες των self test –περίπου 1 εκατoμμύριο- παρελήφθησαν το Σάββατο και στόχος είναι μέχρι το τέλος της εβδομάδας να υπάρχουν επαρκείς ποσότητες σε όλα τα φαρμακεία της χώρας. Έτσι, την Τετάρτη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία Αττικής και Θεσσαλονίκης τα self test και την Παρασκευή στην υπόλοιπη χώρα, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη.

Μιλώντας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κ. Πελώνη τόνισε ότι προτεραιότητα θα έχουν εκπαιδευτικοί και μαθητές και υπογράμμισε ότι τα self test αποτελούν συμπληρωματικό μέσο και δεν υποκαθιστούν τους ελέγχους. «Η στρατηγική που ανακοίνωσε σήμερα η βρετανική κυβέρνηση δικαιώνει και τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος.


Ο κάθε πολίτης δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα, 4 το μήνα, ενώ με κάθε τεστ που θα διατίθεται, κάθε πολίτης θα λαμβάνει και ενημερωτικό φυλλάδιο. Σε περίπτωση κρούσματος, θα πρέπει να δηλωθεί το θετικό αποτέλεσμα στην πλαρφόμα selftesting.gov.gr, η οποία είναι ήδη στον αέρα και θα λειτουργήσει από την Τετάρτη. Από εκεί θα εκδίδεται βεβαίωση ή θα έρχεται γραπτό μήνυμα (SMS) για τη δωρεάν διενέργεια τεστ αντιγόνου σε ιδιωτικό ή δημόσιο εργαστήριο.

Όπως εξήγησε ο κ. Κοντοζαμάνης, οι υποβληθέντες σε self test θα πρέπει να κάνουν υπεύθυνη δήλωση, ενώ για λογαριασμό των μαθητών τη δήλωση θα συμπληρώνουν και υπογράφουν οι γονείς-κηδεμόνες. Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι τα self test θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία.

Συγκεκριμένα για τους μαθητές, οι γονείς θα παραλαμβάνουν τα τεστ για τα παιδιά τους με επίδειξη του ΑΜΚΑ και θα πραγματοποιείται σπίτι 24-48 ώρες πριν την έναρξη των μαθημάτων. Στη συνέχεια ο γονέας θα εκδίδει και θα εκτυπώνει τη βεβαίωση από την πλατφόρμα και ο μαθητής θα την επιδεικνύει στον καθηγητή της τάξης.

Απαντώντας στο αίτημα της αντιπολίτευσης, η κ. Πελώνη τόνισε ότι δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής δεν θα βοηθούσε στην ελεύθερη επιστημονική συζήτηση των ειδικών ενώ διέψευσε δημοσιεύματα σχετικά με μη εισήγηση της Επιτροπής για το σημερινό άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Ομολόγησε η 35χρονη για την επίθεση με το βιτριόλι

Previous article

Δύο θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε rapid test στους Αγίους Θεοδώρους

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.