ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας: “Τι ‘χες Νίκη, τι ‘χα πάντα: Τα σχολεία ξανάνοιξαν, τα προβλήματα παρέμειναν”

0

Επίσκεψη στο 3ο Γενικό Λύκειο πραγματοποίησε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κορινθίας προκειμένου να διαπιστώσει πως λειτούργησαν τα σχολεία την πρώτη μέρα μετά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Η αντιπροσωπεία (αποτελούμενη από τους κ.κ. Ψυχογιό, Κασίμη και Αντωνίου) μίλησε με τους καθηγητές και διαπίστωσε ότι “τα σχολεία ξανανοίγουν όπως έκλεισαν. Χωρίς επιπλέον προσλήψεις καθηγητών, χωρίς επιπλέον αίθουσες και με μικρό ποσοστό προσέλευσης των μαθητών και μαθητριών της Γ’ Λυκείου, το οποίο δεν ξεπέρασε το 10%, στο σχολείο που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία”.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία της Κορινθίας αναφέρει

Ύστερα από 21 εβδομάδες με τα σχολεία κλειστά, σήμερα ήταν η πρώτη μέρα που οι μαθητές –τουλάχιστον του Λυκείου – επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Για τον λόγο αυτό αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία – αποτελούμενη από τον βουλευτή Κορινθίας, Γιώργο Ψυχογιό, τον συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής, Χαράλαμπο Κασίμη και τον υπεύθυνο Παιδείας, Αλέξανδρο Αντωνίου– επισκέφθηκε το 3ο Γενικό Λύκειο Κορίνθου, σε μια προσπάθεια να αποτυπώσει την εικόνα των σχολείων την πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας τους. 

Η πρώτη και βασική διαπίστωση είναι ότι –δυστυχώς– τα σχολεία ξανανοίγουν όπως έκλεισαν. Χωρίς επιπλέον προσλήψεις καθηγητών, χωρίς επιπλέον αίθουσες και με μικρό ποσοστό προσέλευσης των μαθητών/τριων της Γ’ Λυκείου,το οποίο δεν ξεπέρασε το 10%, στο σχολείο που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Παρά το γεγονός πως η κυβέρνηση είχε 21 εβδομάδες στην διάθεσή της να προχωρήσει σε έναν επανασχεδιασμό, έχοντας αντιληφθεί τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί κατά τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας (Σεπτέμβριος – Νοέμβριος), τίποτα δεν άλλαξε. Εκτός, φυσικά, από τα εκατομμύρια ευρώ που διατέθηκαν στις συμβάσεις με την Cisco και της απέδωσαν τα στοιχεία των εκατοντάδων χιλιάδων μαθητών «φόρα-παρτίδα».

Σε ό,τι αφορά την ουσία της επανεκκίνησης της σχολικής χρονιάς, η διαδικασία των self-test, πέραν της προχειρότητας και της οσμής σκανδάλου, αποδείχτηκε πως αποτελεί μόνο επικουρικό εργαλείο προστασίας, με ποσοστό μάλιστα αποτυχίας 40%, και δεν συνιστά επ’ ουδενί ασπίδα για την εκπαιδευτική κοινότητα. Θα πρέπει ωστόσο, να καταγραφεί και ένα ακόμα γεγονός, ενδεικτικό του τρόπου με τον οποίο οργάνωσε η κυβέρνηση την φετινή σχολική χρονιά.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα ότι βρέθηκαν 613 μαθητές και εκπαιδευτικοί που ήταν θετικοί και δεν πήγαν σχολείο. Ο αριθμός αυτός είναι σοκαριστικός, αν σκεφτεί κανείς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η εκπαιδευτική κοινότητα τοα διάστημα που λειτούργησε. Δηλαδή πόσα παιδιά και καθηγητές, όλους τους μήνες που λειτουργούσαν τα σχολεία, πήγαν σε αυτά, μετέφεραν τον ιό στους συμμαθητές και τους συναδέλφους τους, αυτοί τον μετέφεραν στα σπίτια τους, στην οικογένειά τους και αυτοί σε άλλους; Εντελώς απροστάτευτοι (όλοι θυμόμαστε πως κατέληξε η διανομή των δωρεάν μασκών), αν εξαιρέσει κανείς τα παγουρίνο των φίλων της κυρίας Κεραμέως.

Σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι νόσησαν, πόσοι ταλαιπωρήθηκαν, πόσοι νοσηλεύτηκαν, πόσοι μπορεί και να πέθαναν, επειδή η κυβέρνηση δεν διέθεσε ποτέ μέχρι σήμερα self-test στους πολίτες και επειδή αρνήθηκε πεισματικά να μειώσει τους μαθητές, να αυξήσει τις αίθουσες, να προσλάβει εκπαιδευτικούς.

Ενώνουμε τη φωνή μας με την κραυγή αγωνίας μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών, που δεν είναι –και δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως– αναλώσιμοι. Που με τη δική τους υπερπροσπάθεια υπερασπίζονται τιμούν καθημερινά το κοινωνικό δικαίωμα της παιδείας και θωρακίζουν με κάθε δυνατή πρωτοβουλία τα σχολεία από την πανδημία.

Είμαστε εδώ, για να απαιτήσουμε την αντιμετώπιση προβλημάτων που δημιούργησε ή όξυνε η πανδημία, με ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία όπως :

  • Άμεσα επαναλαμβανόμενα τεστ, τουλάχιστον ανά εβδομάδα σε όλα τα σχολεία με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
  • Προτεραιότητα των εκπαιδευτικών και όσων εμπλέκονται με την εκπαιδευτική διαδικασία στον εμβολιασμό.
  • Μέτρα για την αραίωση των μαθητών ανά τάξη, με μέγιστο αριθμό 15 μαθητές/τμήμα.

Με παρεμβάσεις εντός κι εκτός Βουλής από την αρχή της πανδημίας θα συνεχίσουμε και στην Κορινθία να απαιτούμε ποιοτική, και ασφαλή παιδεία για όλους και όλες και θα υπερασπιστούμε τα πολλά και θετικά, που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες και τη νεολαία αυτού του τόπου.

Το λιμάνι – πέρασμα και τα αμερικανικά μυστικά της Αλεξανδρούπολης

Previous article

Τρόμος στο κέντρο της Αθήνας: Επίθεση σε γυναίκα με καυστικό υγρό

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.