Εντύπωση προκάλεσε σε όλους όσοι είχαν προετοιμαστεί για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κορινθία, το γεγονός ότι υπήρξε μία ανατροπή στο πρόγραμμά του. Αντί να επισκεφτεί το εργοστάσιο της Landis, επισκέφτηκε τελικά το εργοστάσιο της Calpak. Αυτή ήταν μία αλλαγή κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, καθώς μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι, 18 ώρες πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη, η Landis ήταν εντός προγράμματος. Μάλιστα, η ανατροπή στο πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η επίσκεψη στην Landis ήταν και ο αποκλειστικός λόγος της έλευσης Μητσοτάκη στο νομό. Η Διώρυγα και το Σπαθοβούνι μπήκαν συμπληρωματικά είτε για να κρύψουν τον ουσιαστικό λόγο της επίσκεψης, είτε για να εμπλουτιστεί το πρόγραμμα.
Η επιλογή για την επίσκεψη στην Landis δεν έγινε τυχαία. Η σχέση του Π/Θ με την κορυφαία βιομηχανική μονάδα ξεκινά από πέρυσι (Απρίλιος 2020), οπότε και ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με την διοίκηση της εταιρείας, μέσω τηλεδιάσκεψης για την επένδυση της εταιρείας που αφορούσε την κατασκευή νέας μονάδας στην Κόρινθο και τη δημιουργία 170 νέων θέσεων εργασίας από την εταιρεία. Η νέα μονάδα θα δραστηριοποιούνταν στην κατασκευή μετρητών φυσικού αερίου και επιλέχθηκε τελικά να γίνει στην Ελλάδα, αντί της Ρουμανίας, όπως ήταν η αρχική απόφαση της εταιρείας. Στο τέλος εκείνης της τηλεδιάσκεψης έγινε πρόσκληση στον Π/Θ να επισκεφτεί την μονάδα, την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχτηκε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Επένδυση της Landis για νέα μονάδα στην Κόρινθο με 170 νέες θέσεις εργασίας
Φαίνεται ότι πριν από 10 περίπου ημέρες ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και υπήρξε μία πρώτη επαφή από το Μαξίμου για να υλοποιηθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη στην Landis. Φυσικά έγινε αποδεκτή, ενημερώθηκαν σχετικά ακόμα και τα ανώτατα στελέχη στην Ελβετία, ενώ την Παρασκευή το πρωί, 24 ώρες πριν την περιοδεία, ήρθαν στην Κόρινθο επικοινωνιολόγος του Μαξίμου και στελέχη της ομάδας ασφαλείας του Πρωθυπουργού για να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις και να τσεκάρουν τις λεπτομέρειες της επίσκεψης. Τα βρήκαν όλα τέλεια, αποχαιρετήθηκαν, έδωσαν τα χέρια, ωστόσο, το ίδιο απόγευμα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον ενημέρωσαν την διοίκηση της εταιρείας πως η επίσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί. Όταν ρώτησαν «γιατί;», σύμφωνα με πληροφορίες, τέθηκαν ζητήματα ασφαλείας από τον κορονοϊό («η Κορινθία είναι σε βαθύ κόκκινο», «ο πρωθυπουργός δεν θέλει να μπει σε κλειστό χώρο» κ.λπ). Φυσικά, είναι φανερό πως οι δικαιολογίες που τέθηκαν δεν έστεκαν, αφού η Κορινθία είναι σε βαθύ κόκκινο εδώ και δύο μήνες και δεν μπήκε την Παρασκευή το απόγευμα, ενώ ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε σε κλειστό χώρο, επιλέγοντας άλλη μονάδα (Calpak) αντί της Landis.
Ενδιαφέρον έχει ακόμη να πούμε πως έγινε μεγάλη προσπάθεια να παραμείνει μυστική η έλευση Μητσοτάκη μέχρι την τελευταία στιγμή και το γεγονός ότι διέρρευσε τόσο νωρίς, έστω και σε τοπικό επίπεδο, προκάλεσε εκνευρισμό. Στα δε εθνικής εμβέλειας ΜΜΕ διέρρευσε μόλις την Παρασκευή το μεσημέρι.
Σε επικοινωνία που είχε το korinthia.net.gr με κυβερνητική πηγή τονίστηκε πως η επίσκεψη στο Landis δεν ακυρώθηκε, αλλά μεταφέρθηκε, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου, όταν είναι προγραμματισμένο να γίνουν τα εγκαίνια της νέας μονάδας μετρητών φυσικού αερίου που περιγράφουμε παραπάνω. Μάλιστα, φαίνεται πως το Μαξίμου «άδειασε» και την ελληνική διοίκηση της Landis, καθώς η συμφωνία για μετάθεση της επίσκεψης έγινε ύστερα από επικοινωνία με τα ανώτατα κλιμάκια στην Ελβετία.
Αυτή είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι περισσότερο …πικάντικη και συνδέεται με μία δεύτερη επένδυση που αφορά τους «έξυπνους», ψηφιακούς μετρητές ρεύματος. Πρόκειται για ένα project ύψους 850 εκατομμυρίων ευρώ για την εγκατάσταση 7,4 εκατομμυρίων μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την χώρα. Το έργο αναμένεται να προκηρυχθεί τον Σεπτέμβριο και περιλαμβάνεται στην πρόταση της Ελλάδας για χρηματοδότηση (κατά ένα μέρος) από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ζήτημα είναι ποιος θα πάρει τα χρήματα αυτά!
Από τη μια μεριά είναι η Landis + Gyr, η μοναδική ευρωπαϊκή εταιρεία που έχει τεχνογνωσία και δυνατότητα να κατασκευάσει αυτούς τους μετρητές. Από την άλλη μεριά είναι διάφορες εταιρείες από τρίτες χώρες (Ινδία και Κίνα), οι οποίες δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τομέα και έχουν σε κάθε χώρα «μεσάζοντες» που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας και μετατρέπονται σε dealer των εταιρειών αυτών. Είναι, άραγε, πιθανό, η ακύρωση της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Landis να έχει σχέση με την σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων στον χώρο της Ενέργειας και την προσπάθεια διατήρησης ισορροπιών στο επιχειρηματικό πεδίο; Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, όμως είναι κάτι που ο χρόνος θα δείξει. Αν ο πρωθυπουργός δώσει πράγματι το παρών στα εγκαίνια της νέας μονάδας της Landis τον Μάιο (ή όποτε γίνουν τα εγκαίνια), όλα καλά. Αν όχι…
Τέλος, ακούστηκε και μία τρίτη εκδοχή για την ακύρωση της επίσκεψης, η οποία είχε να κάνει με πληροφορίες ότι το ΠΑΜΕ προετοίμαζε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο του εργοστασίου, για τα εργασιακά.
Πριν ολοκληρώσουμε να δούμε, τι είναι οι έξυπνοι μετρητές και τα άλλα προϊόντα που θέλει να παράξει η Landis+Gyr στην Κόρινθο; Πρόκειται για ηλεκτρονικούς μετρητές, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους παλιούς, συμβατικούς μετρητές που χρησιμοποιούνται σήμερα για να καταγράφουν απλώς την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτοί θα δίνουν τη δυνατότητα στις κοινωφελείς επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, αλλά και σε άλλους παρόχους, να πωλούν προπληρωμένες ποσότητες ηλεκτρισμού και να διακόπτουν την παροχή όταν η πίστωση εξαντλείται. Από την άλλη μεριά, η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας στις κατοικίες θα επιτρέψει στα νοικοκυριά να εξοικονομούν χρήματα προσαρμόζοντας την κατανάλωσή τους, ώστε να εκμεταλλεύονται τις χαμηλότερες τιμές που θα ισχύουν κάποιες ώρες της ημέρας, με την εφαρμογή ευέλικτης τιμολόγησης του ρεύματος και αναμένεται να αποτελέσει μια μικρή «επανάσταση» για τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς, ακολουθώντας τις ευρύτερες τάσεις παγκοσμίως. Παράλληλα, τα «έξυπνα» ρολόγια θα ανοίξουν τον δρόμο για τα πολυζωνικά τιμολόγια ρεύματος, δίνοντας κίνητρο στα νοικοκυριά να «μετατοπίσουν» όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσής τους προς τις ώρες χαμηλής ζήτησης, εξέλιξη που θα περιορίσει τις αιχμές ζήτησης, «εξοικονομώντας έτσι πόρους από τις αναβαθμίσεις των δικτύων.
Comments