ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΜεΡΑ 25: Το μέλλον ανήκει στον κόσμο της εργασίας!

0

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας -όπως και τον γενικό πληθυσμό της- για άλλη μια χρόνια σε καραντίνα, όχι μόνο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά κυρίως λόγω του εξοβελισμού των όποιων ελάχιστων -από τα μνημόνια- εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει στον τόπο.

Από τον ματωμένο Μάη με τους εργάτες στο Σικάγο, μέχρι τους καπνεργάτες της Δράμας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και την Πρωτομαγιά του 44′ στην Καισαριανή, ο αγώνας των εργαζομένων είναι γεμάτος αυταπάρνηση, θυσίες και αίμα.

Το μέχρι πρότινος κεκτημένο του 8ώρου εργασίας έχει μπει πλέον και επισήμως στο στόχαστρο της παρούσας μνημονιακής Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, μιας Κυβέρνησης που μαζί με τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ έχουν μετατρέψει τους εργαζόμενους σε στρατιές ενοικιαζόμενων, δανειζόμενων εργαζομένων σε κρατικοδίαιτους ή “ομιλοδίαιτους” εργολάβους, χωρίς δικαιώματα, χωρίς άδειες, χωρίς ωράρια, χωρίς πληρωμένες υπερωρίες, χωρίς πλήρη εργασία και ασφάλιση, χωρίς αξιοπρεπή μισθό, χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Κεκτημένα που μετά από 11 χρόνια βάρβαρης επίθεσης των μνημονίων έγιναν ζητούμενα, μετά την κορωνοϊού εποχή και με τον κ. Χατζηδάκη ως Superman της τρόικας και της εργοδοσίας, γίνονται ακόμα πιο δύσκολα να διασφαλισθούν. Με μια συντηρητική, αντεργατική, μνημονιακή Κυβέρνηση που λειτουργεί ως φερέφωνο της τρόικας, του ΣΕΒ, των funds και της ολιγαρχίας. Με έναν συνδικαλισμό που στις πιο “επίσημες” τάξεις του έχει καταντήσει εργοδοτικός και κυβερνητικός. Αλλά και μια επιθεώρηση εργασίας που απλώς παρακολουθεί σιωπηλά και στωικά, ο κόσμος της εργασίας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο έχει να δώσει ακόμα πολλούς μεγάλους και αδιάλειπτους αγώνες.

Οι διεκδικήσεις μας όμως πρέπει να υπερκεράσουν ακόμα και τα πρώην κεκτημένα, καθώς ο αυτοματισμός που παρεισφρέει στην παραγωγή και η τεχνολογία πρέπει να υπηρετήσουν την κοινωνία και όχι την ολιγαρχία. Με τις σύγχρονες μορφές πάλης που αναδύονται δίπλα στις ήδη παραδοσιακές, για να απαιτηθούν μικρότερα ωράρια πλήρους απασχόλησης (όπως δειλά έχει αρχίσει να συμβαίνει σε κάποιες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου), πλήρη ασφάλιση, πληρωμένες υπερωρίες, νόμιμες άδειες, κατάργηση της ενοικίασης της εργασίας, αξιοπρεπείς και καλύτερους μισθούς και βέβαια συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

  Μακριά, έξω και κόντρα στις μνημονιακές πεπατημένες των κυβερνώντων και των συμφερόντων που εκπροσωπούν. Με μέτωπο παλλαϊκής, πανεργατικής συστράτευσης απέναντι στα όσα δρομολογεί ο κ. Χατζηδάκης και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη για τον κόσμο της εργασίας, την φετινή Πρωτομαγιά καλούμε όλες και όλους στις 6 του Μάη να φωνάξουμε και να διεκδικήσουμε μαζί το μέλλον μας. Το μέλλον για τις νέες και τους νέους, για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αγρότες, τους φοιτητές, τους μαθητές, τους υγειονομικούς, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρομεσαίους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, το μέλλον που ανήκει σε όλες και όλους μας, στον κόσμο της εργασίας!

Ιστορική στιγμή για το εργατικό κίνημα – ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΠΑΜΕ σε κοινή πορεία και μέτωπο κατά του νομοσχεδίου για τα εργασιακά

Previous article

Τέλος η γραφειοκρατία στις συναλλαγές με τράπεζες, κοινή -Συνάντηση Μητσοτάκη, Πιερρακάκη, Στουρνάρα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.