ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τέλος αγωνίας: Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσε ο κινεζικός πύραυλος

0

Tελικά τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας έπεσαν τα ξημερώματα στον Ινδικό Ωκεανό. Μάλιστα, το μεγαλύτερο μέρος του πυραύλου καταστράφηκε κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα της Γης, όπως μετέδωσαν κινεζικά κρατικά Μέσα Ενημέρωσης.

Τμήματα του πυραύλου «Μεγάλη Πορεία 5Β» εισήλθαν και πάλι στην ατμόσφαιρα στις 10:24 π.μ. ώρα Πεκίνου (05:24 ώρα Ελλάδας) και έπεσαν σε μια τοποθεσία με τις συντεταγμένες γεωγραφικό μήκος 72,47 μοίρες ανατολικά και γεωγραφικό πλάτος 2,65 μοίρες βόρεια, ανακοίνωσε το Κινεζικό Γραφείο Επανδρωμένης Διαστημικής Μηχανικής, σύμφωνα με τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Οι συντεταγμένες δείχνουν ότι το σημείο πρόσκρουσης βρίσκεται στον ωκεανό κάπου νοτιοδυτικά της Ινδίας και της Σρι Λάνκα.

Παρά την έντονη ανησυχία για το που θα έπεφτε ο πύραυλος των 18 τόνων, που είχε βάλει σε τροχιά το πρώτο τμήμα του νέου διαστημικού σταθμού της Κίνας σε τροχιά γύρω από τη Γη στις 29 Απριλίου, αξιωματούχοι στο Πεκίνο είχαν πει ότι ήταν μικρός ο κίνδυνος. Αλλά και η υπηρεσία παρακολούθησης διαστημικών αντικειμένων Space-Track, που χρησιμοποιεί δεδομένα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, επιβεβαίωσε την επανείσοδο του πυρύλου. «Όλοι όσοι παρακολουθούν την επανείσοδο του #LongMarch5B μπορούν να χαλαρώσουν. Ο πύραυλος έπεσε», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.

Αλλά η ανεξέλεγκτη επανείσοδος στην ατμόσφαιρα ενός τόσο μεγάλου αντικειμένου είχε πυροδοτήσει ανησυχία για πιθανές καταστροφές και θύματα, μολονότι οι πιθανότητες ήταν μικρές από στατιστικής άποψης. Αμερικανικές και Ευρωπαϊκές διαστημικές Αρχές ήταν μεταξύ εκείνων που παρακολουθούσαν την πορεία του πυραύλου και προσπαθούσαν να προσδιορίσουν το πού και πότε θα έπεφτε. Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία είχε προβλέψει μια «ζώνη κινδύνου» που περιλάμβανε τμήματα της νότιας Ευρώπης στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, τμήματα της Ασίας νότια της Ιαπωνίας, σχεδόν ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο νότια της Νέας Υόρκης και όλη την Αφρική και την Αυστραλία».

Η αντίδραση των ΗΠΑ
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, είχε τονίσει ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν σχεδίαζαν να τον καταρρίψουν, αλλά άφησε αιχμές κατά της Κίνας για αμέλεια. Πέρυσι, απομεινάρια ενός άλλου πυραύλου «Μεγάλη Πορεία» είχαν πέσει σε χωριά στην Ακτή του Ελεφαντοστού στην Αφρική προκαλώντας ζημιές, αλλά ευτυχώς όχι θύματα, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο.

Πάτρα: γλέντι στην πλατεία Παντάνασσας από 1500 άτομα μετά τα μεσάνυχτα

Previous article

Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα -Ποιά καταστήματα λειτουργούν, το ωράριο, τα SMS

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.