ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Άρση μέτρων από σήμερα – Τέλος τα sms και τα ραντεβού

0

Λοκντάουν τέλος εν όψει τουρισμού από σήμερα με άνοιγμα των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων για χάρη του τουρισμού, παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας εξακολουθεί να βρίσκεται στο «κόκκινο».

Από σήμερα οι Έλληνες πολίτες δεν χρειάζεται πλέον να στέλνουν sms στους αριθμούς 13032 και 13033, ενώ παράλληλα παρατείνεται η κυκλοφορία έως μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Όμως, οι εργαζόμενοι που θα κινούνται στο διάστημα ισχύος της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 00:30 έως τις 5:00 πρέπει να συνεχίσουν να εκδίδουν βεβαιώσεις μετακίνησης μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

Επιτρέπονται επίσης οι υπερτοπικές – διαπεριφερειακές μετακινήσεις υπό προϋποθέσεις – αυτό που ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, ονόμασε προχθές ελληνική εκδοχή του «πράσινου πιστοποιητικού», για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα».

Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά -με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα- είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.

Ο έλεγχος θα γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω. Η δήλωση των self test γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.

Δεδομένης της κατάργησης των γραπτών μηνυμάτων, αλλαγές επέρχονται σήμερα και στη συμπεριφορά των καταναλωτών: το λιανεμπόριο επανέρχεται σε αυτό που ξέραμε, χωρίς ραντεβού, δηλαδή, (click in και click away), πλην όμως συνεχίζουν να τηρούνται τα μέτρα σε ό,τι αφορά των αριθμό των πελατών: ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά μέτρα. Αντιθέτως, μουσική δεν θα ακουστεί στα καταστήματα εστίασης για όλο το μήνα Μάιο. 

Και λίγο πριν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 18 Μαΐου, τα δημόσια και ιδιωτικά μουσεία μουσεία όλης της χώρας να ξανανοίγουν τις πύλες τους μετά από μήνες «σιωπής» με μοναδική διέξοδο την διαδικτυακή επικοινωνία με ψηφιακές εκθέσεις και δράσεις.

Η επανέναρξη γίνεται με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία επισκεπτών και εργαζομένων. Θα ακολουθούντα όλα τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας και υγιεινής (όπως υποχρεωτική χρήση μάσκα, τήρηση αποστάσεων, συγκέντρωση περιορισμένων επισκεπτών ανά αίθουσα, καλός αερισμός χώρων, τακτική καθαριότητα, απολύμανση κλπ). 

Τέλος, με μέτρα προστασίας λειτουργούν ξανά τα καζίνο, τα γραφεία συνοικεσίων, τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια από τον Οργανισμό Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πιο συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 17 Μαΐου, θα επαναλειτουργήσουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, λίγες ημέρες αργότερα (21 Μαΐου) οι θερινοί κινηματογράφοι, ακόμη τα ΟΠΑΠ PLAY (24 Μαΐου) και οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι (28 Μαΐου). Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων (από τις 31 Μαΐου), οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.  

Χρυσή Αυγή: Αποφυλακίστηκε ο Τσακανίκας – Έχει καταδικαστεί σε έξι χρόνια

Previous article

Νέο κρυπτονόμισμα σε 3 μέρες απέκτησε αξία 45 δισ. δολαρίων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.