ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο αντιπυρικός οργασμός και το ρώσικο… θηρίο

0

Οι κκ. Χρυσοχοΐδης, Χαρδαλιάς καταρτίζουν καθημερινά σχέδια για την πρόληψη αλλά και για την καταστολή πυρκαγιών που ενδεχομένως να ξεσπάσουν αυτό το καλοκαίρι.

Αυτή τη φορά προλάβαμε τους Τούρκους. Όταν ο Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη Μόσχα έκλεισε το ρώσικο «θηρίο», ένα αμφίβιο τζετ πυροσβεστικό αεροπλάνο τύπου Beriev Be-200 πολλαπλών χρήσεων που μπορεί να μεταφέρει 12 τόνους νερού ή επιβραδυντικού υγρού. Επρόκειτο να το νοικιάσουμε από πέρυσι, αλλά οι Ρώσοι το έδωσαν στους Τούρκους. Αλλά πέραν του ρωσικού αυτού αμφίβιου «θηρίου» η Πολιτική Προστασία έκλεισε και 6 ελικοφόρα αμφίβια αεροσκάφη Air- Tractor αμερικανικής κατασκευής πολλαπλών ρόλων. Για παράδειγμα τα αεροσκάφη αυτά (που τα ονομάζουν «μίνι Καναντέρ») έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς τριών τόνων πυροσβεστικού υλικού και μπορούν να χρησιμοποιούν και για επιτήρηση δασών σε όλη την Ελλάδα αφού διαθέτουν πέντε ώρες αυτονομία πτήσεως. Έχει δύο άτομα πλήρωμα, ένα πιλότο και έναν παρατηρητή.

Ήδη οι κκ. Χρυσοχοΐδης, Χαρδαλιάς καταρτίζουν καθημερινά σχέδια για την πρόληψη αλλά και για την καταστολή πυρκαγιών που ενδεχομένως να ξεσπάσουν αυτό το καλοκαίρι. Σε λίγες ημέρες ολοκληρώνεται η άφιξη 10 ελικοπτέρων Ericson (ένα παραπάνω από πέρυσι), συν 12 μεσαίου τύπου ρωσικών πυροσβεστικών ελικοπτέρων Μ-8, που μαζί με τα 14 Καναντέρ και τα PZL σχηματίζουν μια υπολογίσιμη εναέρια δύναμη κατάσβεσης πυρκαγιών. Εάν σε αυτά προστεθούν και τα στρατιωτικά ελικόπτερα (Σινούκ) εάν απαιτηθούν, τότε καταλαβαίνετε ότι η προετοιμασία για το καλοκαίρι γίνεται με κάθε λεπτομέρεια. Αλλά δεν φτάνουν μόνον αυτά. Πρέπει να καταπολεμηθεί και γραφειοκρατία που πολλές φορές αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξη πυροσβεστικών δυνάμεων.

Έτσι με κυβερνητική εντολή περνούν στη δικαιοδοσία της Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους περιοχές που χρήζουν άμεσα αντιπυρικής προστασίας ώστε να γίνουν πιο γρήγορα σε αυτές αντιπυρικές ζώνες, κλάδεμα δένδρων, καθάρισμα από ξηρά χόρτα κτλ. Δεν ξέρω πόσο γρήγορα κινήθηκε αυτή η εντολή αλλά την Πέμπτη στο Ρέμα Χαλανδρίου (από τη πλευρά του Πολύδροσου Αμαρουσίου) έφθασαν πολυπληθή συνεργεία του Δήμου Αμαρουσίου και της Πολιτικής Προστασίας που άρχισαν να καθαρίζουν το ρέμα από τα χόρτα. Να σημειώσω τέλος ότι δημιουργείται μόνιμος σταθμός πυροσβεστικών ελικοπτέρων στη Θεσσαλονίκη για την προστασία των δασών στη Χαλκιδική, Άγιο Όρος κτλ.

Στην Ελλάδα ο Γιάννης Λαγός: Οδηγείται στις φυλακές Δομοκού – Δρακόντεια μέτρα στο Εφετείο

Previous article

Νίκος Σταυρέλης: Δήμαρχος και μόνον – Πλήρης αποκέντρωση αρμοδιοτήτων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.