Life

Στη Γη ζουν περίπου 50 δισεκατομμύρια πτηνά, σύμφωνα με νέα μελέτη

0

Υπάρχουν περίπου 50 δισεκατομμύρια μεμονωμένα πτηνά στον πλανήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη, που χρησιμοποιεί επιστημονικές παρατηρήσεις πολιτών για να εκτιμήσει τον πληθυσμό για τα σχεδόν 10.000 είδη.

Η έρευνα, με επικεφαλής τους επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας, αναφέρει ότι υπάρχουν περίπου έξι φορές περισσότερα πουλιά στον πλανήτη από ότι άνθρωποι και ότι πολλά μεμονωμένα είδη είναι πολύ σπάνια.

Τέσσερα είδη ανήκουν σε αυτό που οι ερευνητές ονόμασαν «το club του δισεκατομμυρίου», με εκτιμώμενο πληθυσμό μεγαλύτερο από 1 δισεκατομμύριο. Αυτά είναι το σπουργίτι, που βρίσκεται σε πολλά μέρη του κόσμου, το ευρωπαϊκό ψαρόνι, ο γλάρος και το χελιδόνι.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στον πλανήτη υπάρχουν 9.700 είδη πτηνών, συμπεριλαμβανομένων των πιγκουίνων, του εμιού και του κουκαμπούρα. Το συμπέρασμα αυτό απορρέει από εκατοντάδες εκατομμύρια παρατηρήσεις πουλιών που καταγράφηκαν από παρατηρητές στο eBird, ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά έργα πολιτών για τη βιοποικιλότητα στον κόσμο.

Στη συνέχεια, συγκεντρώθηκαν τα αρχεία με επαγγελματικές επιστημονικές παρατηρήσεις για να αναπτύξουν έναν αλγόριθμο που θα εκτιμούσε τον αριθμό των πληθυσμών για σχεδόν όλα τα είδη. Η ομάδα των επιστημόνων διαπίστωσε ότι υπήρχαν σχετικά λίγα κοινά είδη πουλιών, αλλά ένας μεγάλος αριθμός σπάνιων ειδών.

«Μπορεί να είναι σπάνια για φυσικούς λόγους – στην πραγματικότητα μπορεί να ζουν μόνο σε ένα νησί ή στην κορυφή ενός βουνού για παράδειγμα – ή μπορεί να είναι σπάνια λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης»,  δήλωσε ο Will Cornwell, οικολόγος στο UNSW και ένας από τους επικεφαλής συγγραφείς.

Είπε, πως με την πάροδο του χρόνου, ελπίζει ότι τα επιστημονικά μοντέλα θα μπορούσαν να καταγράψουν ποια είδη είναι σε παρακμή και πού χρειάζονται προσπάθειες διατήρησης των ειδών.

Σύμφωνα με την μελέτη, πολλά αυστραλιανά πουλιά αριθμούν εκατομμύρια μεμονωμένων πτηνών. Μεταξύ αυτών το lorikeet (19εκατ), το κοκατού (10εκατ.) και το κοκαμπούρα (3,4 εκατ.).

Ο Sean Dooley, ο διευθυντής δημοσίων υποθέσεων για το BirdLife Australia, είναι χρόνια παρατηρητής πτηνών και συνεισφέρει σε επιστημονικά προγράμματα πολιτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μελέτη αυτή, έδειξε την αξία που έχουν οι παρατηρήσεις των πολιτών και πώς αυτές θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επιστημονική γνώση.

Ο Cornwell τόνισε ότι συνδυάζοντας αρχεία παρακολούθησης πτηνών και επαγγελματικής παρακολούθησης για είδη πτηνών, που είχαν αποτελέσει αντικείμενο αυστηρής ακαδημαϊκής μελέτης, οι επιστήμονες μπόρεσαν να αναπτύξουν ένα μοντέλο προσαρμοσμένο σε ορισμένες από τις αβεβαιότητες, που μπορούν να προκύψουν μέσω της επιστήμης των πολιτών.

«Η όλη ιδέα προήλθε από το γεγονός ότι υπάρχουν μερικά είδη πουλιών, που μελετώνται πραγματικά, πολύ καλά», δήλωσε ο Cornwell. «Αλλά υπάρχει αυτή η τεράστια συλλογή από τους επιστήμονες- πολίτες, που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο μετρώντας κάθε πτηνό, που βλέπουν.

»Η πραγματικά μεγάλη ανακάλυψη σε αυτή την μελέτη ήταν ότι θα μπορούσαμε να πάρουμε τα επιστημονικά δεδομένα και τα δεδομένα των πολιτών και στη συνέχεια να γεμίσουμε το κενό για τα πτηνά εκείνα, που δεν είναι αντικείμενο μελέτης από επαγγελματίες επιστήμονες».

Ο Cornwell είπε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες στα στοιχεία και οι ερευνητές σχεδιάζουν να βελτιώσουν το μοντέλο.

Σημείωσε επίσης ότι η μελέτη επί της ουσίας, έδειξε το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η επιστήμη των πολιτών σε αυτές τις προσπάθειες. Οι επιστήμονες θα πραγματοποιήσουν έναν άλλο γύρο εκτιμήσεων τα επόμενα χρόνια.

Με πληροφορίες του Guardian

Παλαιστίνη, η ιστορία της – Χρονολόγιο με τα σημαντικότερα γεγονότα από το 1881 ως σήμερα

Previous article

Μοριάς 21: Ανταμώνουμε στην Πελοπόννησο και ξαναζούμε τον Αγώνα για την Ανεξαρτησία ΒΙΝΤΕΟ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life