ΔΗΜΟΙ

Δίκτυα αποχέτευσης από το Λέχαιο μέχρι το Βραχάτι και αναβάθμιση του βιολογικού με 61 εκατ. ευρώ

0

Το μεγαλύτερο -από άποψη προϋπολογισμού- έργο που έγινε ποτέ στο νομό μας, με ισχυρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα ανακοίνωσε σήμερα ο Νίκος Ταγαράς. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος εξήγγειλε την έγκριση της αναβάθμισης του κοινού βιολογικού καθαρισμού των δήμων Λουτρακίου και Κορινθίων) με ταυτόχρονη ανακατασκευή (ή δημιουργία όπου δεν υπάρχουν) δικτύων αποχέτευσης στην παραλιακή ζώνη από το Λέχαιο μέχρι το Βραχάτι. Ο συνολικός Π/Υ του έργου είναι 61 εκατ. 556 χιλ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βιολογικός: 9.000 κυβικά νερό την ημέρα, αλλάζουν την αγροτική οικονομία της Κορίνθου

Το έργο αφορά στα δίκτυα αποχέτευσης στην Δημοτική Ενότητα Άσσου-Λεχαίου, την δημοτική Ενότητα Βραχατίου και Ζευγολατιού. Τα δίκτυα θα έχουν συνολικό μήκος πάνω από 120 χιλιόμετρα, με όλα τα συνοδά έργα που απαιτούνται (αντλιοστάσια κ.λπ), αλλά, όπως είπαμε και την αναβάθμιση του βιολογικού ώστε να μπορεί να κάνει τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων.

Ειδικά το ζήτημα της αναβάθμισης του βιολογικού, ωστόσο, έχει πολύ μεγάλη σημασία για έναν επιπλέον λόγο καθώς θα δώσει ανάσα στους παραγωγούς και τους αγρότες της περιοχής της Βόχας, οι οποίοι σήμερα υποφέρουν από την έλλειψη νερού.

Ο Νίκος Ταγαράς έκανε λόγο για ένα μεγάλο έργο, που δεν θα λύσει μόνο περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά θα δώσει την δυνατότητα να αξιοποιηθούν τα λύματα από τους παραγωγούς προσφέροντας προστιθέμενη αξία στην τοπική αγροτική οικονομία.

Το επόμενο στάδιο είναι η έγκριση των τευχών δημοπράτησης, ώστε μέχρι τέλος του χρόνου να έχει προκηρυχθεί το έργο και να έχει βγει η διακήρυξη.

Ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος έκανε λόγο για ιστορική ημέρα, που προέκυψε ως αποτέλεσμα μιας περιόδους εντατικών εργασιών ώστε να ολοκληρωθεί η προετοιμασία του έργου: “Για να έχουμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα δουλέψαμε εντα;τικά για 1,5 χρόνο οι τρεις δήμαρχοι (σ.σ. Νανόπουλος, Γκιώνης, Παπακυριάκος) και ο κ. Ταγαράς. 32.000 κάτοικοι και παραθεριστές του καλοκαιριού θα ωφεληθούν απο την δημιουργία του αποχετευτικού δικτύου των 120 χιλιομέτρων” . Ο κ. Νανόπουλος τόνισε ακόμα ότι θα κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες

Ο δήμαρχος Βέλου Βόχας Αννίβας Παπακυριάκος αντέδρασε άμεσα και με ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Μία από τις σημαντικότερες μέρες σήμερα για το Ζευγολατιό και το Βραχάτι, για το Δήμο Κορινθίων, το Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, για όλη την ανατολική Κορινθία και για τον κορινθιακό κόλπο.

Ανακοινώθηκε η οριστική ένταξη πράξης «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Άσσου-Λεχαίου-Βόχας, αγωγός μεταφοράς και επέκταση υφιστάμενης Ε.Ε.Λ» στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Υποδομές μεταφορών, περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη 2014-2020».

Η πράξη συγχρηματοδοτείται από το ταμείο συνοχής, ενώ η χρηματοδότηση ανέρχεται στο ύψος των 61.628.000,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, αποτελώντας το μεγαλύτερο έργο που έχει ενταχθεί ποτέ για την Κορινθία. Πολύ σύντομα το έργο θα δημοπρατηθεί και θα οδεύσει προς την τελική κατασκευή.

Έργο βασικής υποδομής με τεράστια περιβαλλοντικά και οικολογικά οφέλη που θα διαφοροποιήσει την οικονομία και την ανάπτυξη του Δήμου μας αλλά και όλης της Κορινθίας. Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον υφυπουργό κ. Νίκο Ταγαρά, τους δημάρχους κ.κ. Βασίλη Νανόπουλο, Γιώργο Γκιώνη και όλους τους υπηρεσιακούς παράγοντες των Δήμων μας και του Υπουργείου που μετά από δύο χρόνια άψογης συνεργασίας και σκληρής δουλειάς καταφέραμε κάτι τόσο όμορφο για τον τόπο μας», αναφέρει στην ανακοίνωση.   

Τέλος ο διευθυντής της ΔΕΥΑ Κορίνθου Αντώνης Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στην αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού, στον οποίο δεν είχε γίνει τίποτα απο τις αρχές της δεκαετίας του 90, οπότε και κατασκευάστηκε.

“Μέσα από την αναβάθμιση του βιολογικού και την τριτοβάθμιας επεξεργασία θα έχουμε νερό για άρδευση υψηλής ποιότητας σε μεγάλες ποσότητες, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες των αγροτών της ανατολικής Κορινθίας και να ενισχύσουν την τοπική οικονομία. Η περιοχή είναι ενιαία και ως ενιαία πρέπει να αντιμετωπίζεται…”.

Το κινεζικό Zhurong κινείται στην επιφάνεια του Άρη (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Previous article

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στον Εμπορικό Συλλόγο Κιάτου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΔΗΜΟΙ