Life

Τι είναι η τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων και πως ωφελεί την γεωργία

0

Ως μία ιδιαίτερα σημαντική ημέρα περιγράφεται η σημερινή για την ανατολική Κορινθία. Το έργο των 61 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκε από τον Νίκο Ταγαρά και αφορά στην επέκταση των αποχετευτικών δικτύων σε μήκος 120 χιλιομέτρων από το Λέχαιο μέχρι το Ζευγολατιό και το Βραχάτι, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού θα αλλάξει για τα καλά την εικόνα της ευρύτερης περιοχής. Όχι μόνο σε ό,τι αφορά το προφανές περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αλλά και σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας μέσα από την πρόσβαση σε νερό υψηλής αρδευτικής ποιότητας, η οποία θα γίνει πράξη με την τριτοβάθμια επεξεργασία των λυμάτων.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕΑ ΑΚΟΜΑ: Δίκτυα αποχέτευσης από το Λέχαιο μέχρι το Βραχάτι και αναβάθμιση του βιολογικού με 61 εκατ. ευρώ

Τι είναι, όμως, ο Τριτοβάθμιος Βιολογικός Καθαρισμός Λυμάτων;

Πρόκειται για μια διαδικασία ανάκτησης του νερού των λυμάτων (το οποίο προέρχεται από το νερό οικιακής χρήσης π.χ. τουαλέτα, μπάνιο, πλύσιμο ρούχων πιάτων κ.λπ) για το πότισμα των κήπων και την άρδευση των καλλιεργειών. Μέσα από την διαδικασία αυτή γίνεται η τελική απολύμανση του νερού και ο εμπλουτισμός του με ιόντα χαλκού και αργύρου, που ενισχύουν την ανάπτυξη των φυτών, τα προστατεύουν από ασθένειες και μειώνουν τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Μετά τη βασική βιολογική επεξεργασία των λυμάτων απαιτείται μείωση ορισμένων τιμών του νερού, όπως είναι το BOD, το COD και οι τιμές ορισμένων βακτηρίων, για να γίνει κατάλληλο για επαναχρησιμοποίηση, πράγμα πολύ σημαντικό σε περιοχές με λειψυδρία ή όταν το κόστος του νερού είναι υψηλό. Όταν, μάλιστα, το ζητούμενο είναι το πότισμα μεγάλων εκτάσεων γκαζόν με αυτό το νερό, τότε οι προδιαγραφές του νερού γίνονται ακόμα πιο αυστηρές, δεδομένου ότι επάνω στο γκαζόν των ξενοδοχείων ξαπλώνουν άνθρωποι για ηλιοθεραπεία και παίζουν παιδιά.

Όμως, το ίδιο οικονομικό όφελος μπορεί να έχει από την ανάκτηση του νερού από τα απόβλητα του βιολογικού καθαρισμού και μία βιομηχανία. Εκεί το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά για την παραγωγή και για την τροφοδοσία ατμολεβήτων, πύργων ψύξης κτλ.

Μέθοδοι τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων

Οι μέθοδοι τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων είναι στην ουσία μέθοδοι απολύμανσης νερού. Τέτοιες μπορεί να είναι:

Χαλκός & Άργυρος

Στην έξοδο ή στη βάνα αποστράγγισης της δεξαμενής προσαρμόζεται πάνω σε ένα εξάργημα διακλάδωσης (ταυ)μία διάταξη ανακυκλοφορίας, που αποτελείται από μία αντλία του ενός ίππου και δύο θαλάμους (ιονισμού και οξυγόνωσης) από τους οποίους διέρχεται το νερό με ταχύτητα περίπου 25 κυβικών την ώρα και από εκεί επιστρέφει στη δεξαμενή. Έτσι, πριν το νερό φύγει για την κατανάλωση, έχει εξασφαλιστεί συγκέντρωση χαλκού 0,5ppm και αργύρου 0,05ppm, ο συνδυασμός των οποίων εξολοθρεύει όλους τους μικροοργανισμούς. Επίσης, στο θάλαμο οξυγόνωσης το νερό διασπάται στιγμιαία για λίγα νανοδευτερόλεπτα σε πέντε διαφορετικές μορφές οξυγόνου που οξειδώνουν όλες τις οργανικές ενώσεις που φυσιολογικά περιέχονται στο νερό που προκύπτει μετά από βιολογική επεξεργασία λυμάτων.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι ότι τα ιόντα χαλκού και αργύρου που εκλύονται μέσα στο νερό της άρδευης είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για την ανάπτυξη των φυτών και την προστασία τους από τις ασθένειες, ενώ παράλληλα μειώνουν και τη χρήση των φυτοφαρμάκων ψεκασμού και λίπανσης. (Σχετικά με αυτό το θέμα δείτε και τη σελίδα Λύσεις για την Άρδευση και τον Ψεκασμό των Φυτών.)

Μικρομοριακές ταλαντώσεις

Η τεχνολογία MERUS BIO μειώνει επίσης σημαντικά το μικροβιακό φορτίο, καθώς με τις υψίσυχνες μοριακές ταλαντώσεις που μεταδίδει στα μόρια του νερού δημιουργεί αντίξοο περιβάλλον για την επιβίωση των μικροοργανισμών. Δύο δακτύλιοι Merus τοποθετούνται στη διάταξη ανακυκλοφορίας που αναφέρθηκε πιο πάνω. Αυτή η λύση είναι σε πολλές περιπτώσεις η πιο οικονομική, αν αποδειχθεί ότι είναι επαρκής και μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα, χωρίς τη συνεργία άλλης μεθόδου. Το βέβαιο είναι, πάντως, ότι μειώνει την κατανάλωση ιόντων χαλκού και αργύρου ή χλωρίου, καθώς ένα μεγάλο μέρος της απολύμανσης και της αλγοκτονίας πραγματοποιείται από τις μικρομοριακές ταλαντώσεις του δακτυλίου και έτσι δεν απομένει μεγάλο φορτίο για να καταναλωθεί το όποιο άλλο απολυμαντικό και αλγοκτόνο μέσο χρησιμοποιείται και άρα επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση υλικών.

Υπεριώδης ακτινοβολία (UV)

Η υπεριώδης ακτινοβολία εξολοθρεύει ακαριαία τους μικροοργανισμούς, όμως δεν αφήνει υπολειμματικό στοιχείο όπως ο χαλκός, ο άργυρος και το χλώριο, ώστε να παρεμποδιστεί η ανάπτυξη μικροοργανισμών σε διάφορα σημεία κατά μήκος του δικτύου. Γι’ αυτό συνιστάται να χρησιμοποιείται συνδυαστικά με μία μέθοδο που αφήνει υπολειμματικό στοιχείο.

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί ρολό κοτόπουλο με σαλμονέλα

Previous article

ΥΠΕΣ: Διευκρινίσεις για την επέκταση των self tests στους εργαζομένους του Δημοσίου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Life