ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Τα led ένωσαν Πνευματικό και Σταυρέλη – Αντιδράσεις με ίδια επιχειρήματα για την αντικατάσταση στον οδοφωτισμό

0

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στις παρατάξεις της μειοψηφίας η απόφαση του δήμου Κορινθίων να προχωρήσει στην αντικατάσταση των λαμπτήρων οδοφωτισμού. Τόσο ο Αλέξανδρος Πνευματικός, όσο και ο Νίκος Σταυρέλης έκαναν λόγο για ζημιά σχεδόν εννέα εκατομμυρίων, η οποία θα προκληθεί στον δήμο –γι αυτό άλλωστε και καταψήφισαν την σχετική πρόταση.

Ο τέως δήμαρχος μίλησε για εκποίηση μιας ακόμα υπηρεσίας από τον δήμο με την εκχώρησή της σε ιδιώτη και για ένα ακόμα σκάνδαλο. Αιτιολογώντας εξήγησε ότι η μελετητική εταιρεία που πήρε ο δήμος «φούσκωσε» το σημερινό κόστος για να δείξει ότι είχε όφελος ο δήμος. «Αλλά και σε αυτή την περίπτωση από το κέρδος της μείωσης που εμφανίζεται δεν θα επωφεληθεί ο δήμος, αλλά ο ιδιώτης. Γι’ αυτό η όποια μείωση του κόστους δεν θα περάσει στα δημοτικά τέλη, αλλά στην εταιρεία που θα διαχειρίζεται το πρόγραμμα».  

Συνεχίζοντας ο κ. Πνευματικός τόνισε ότι το έργο πρέπει να γίνει με πόρους του δήμου και με κόστος περίπου 4,7 εκατ. ευρώ, αντί για 9 που θα κοστίσει αν πάει τελικά στην ιδιωτική εταιρεία.  

Σε ανάλογο ύφος ήταν και η τοποθέτηση από τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος ανέφερε:

«Είχαμε δύο εισηγήσεις από την Υπηρεσία. Η μία στις 4/12/20, πλήρως εμπεριστατωμένη, η οποία μιλά για ετήσιο κόστος με απολογιστικά στοιχεία ύψους 1.211.000€ το 2019, εκ των οποίων 1.012.000 € κατανάλωση ρεύματος στη ΔΕΗ και τα υπόλοιπα καύσιμα, αποδοχές προσωπικά, λαμπτήρες κλπ. Με βάση αυτή την εισήγηση, την οποία αποδεχθήκαμε ως παράταξη να είναι η βάση εκκίνησης του διαγωνισμού, έγινε στη συνέχεια (21/5/21) νέα εισήγηση από την Υπηρεσία, η οποία όλως περιέργως, χωρίς κανένα απολογιστικό στοιχείο, ανέφερε ότι το 1.211.000, γίνεται περίπου 1.820.000, μαζί με το ΦΠΑ.

Αντίθετα η μελετητική εταιρεία στην οποία έχει αναθέσει ο Δήμος την εκπόνηση του πρότζεκτ μάς έβγαλε ετήσιο κόστος 1.911.000. Πού τα βρήκαν αυτά τα στοιχεία δεν μας έδωσε κανένας πειστική εξήγηση. Η διαφορά της μελετητικής εταιρείας και της πρώτης εισήγησης της Τεχνικής μας Υπηρεσίας είναι περίπου 760.000€. Σε βάθος 12ετίας που είναι η σύμβαση, μιλάμε για ζημιά στο Δήμο 9.133.000 € στη δωδεκαετία. Αυτό το πέρασε η Δημοτική Αρχή.

Και τι θα γίνει τώρα; Θα έλθει ο ιδιώτης, θα δοθεί μία έκπτωση 10-20% επί του 1.900.000 και όχι επί του 1.211.000 και θα κερδίσει επιπλέον από την εξοικονόμηση ενέργειας που λένε ότι θα φθάσει 68%. Άρα ο Δήμος ζημιωμένος θα βγει. Και μας μιλούσαν για κέρδη. Δεν υπάρχει κέρδος στην περίπτωση αυτή. Με αυτό το διαγωνισμό είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα είναι ζημιογόνος».

Στην συνέχεια ο κ. Σταυρέλης κατέθεσε την πρόταση της παράταξής του, η οποία περιλαμβάνει τα εξής:

«-Ναι στο διαγωνισμό, ναι στον ιδιώτη, απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για εκχώρηση

-Ενεχυρίαση δημοτικών τελών ύστερα από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής, απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για δημιουργία καταπιστευτικού λογαριασμού escrow account για την τοποθέτηση των χρημάτων ύστερα από εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής

-Να πάμε σε διεθνή ανοικτό διαγωνισμό με όριο οροφή 1.211.000€

-Να ζητήσουμε στο διαγωνισμό ελάχιστο ποσό 200.000€ guarantee ετήσιο από την εξοικονόμηση ενέργειας 68% που μας λέει η μελετητική εταιρεία. Γιατί να τα πάρει όλα τα λεφτά ο ιδιώτης; Να συμμετέχει και ο Δήμος στο όφελος, που σημαίνει 200.000€ επί 12 χρόνια είναι 2.400.000€ σύνολο, πλέον των 9.000.000€ που δεν θα υποστούμε ζημιά.

Εμείς ως παράταξη χθες στο Δημοτικό Συμβούλιο μιλήσαμε για πλέον των 11.000.000 € να σώσουμε στο Δήμο από τα δημοτικά τέλη. Αυτή ήταν η πρότασή μας αλλά δυστυχώς δεν υπερψηφίστηκε, πέρασε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής επί 31 οι 16 υπερψήφισαν την πρόταση και αναμένονται εξελίξεις στην πορεία με νέες αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής επί του διαγωνισμού. Θα έχουμε να τα λέμε πολύ συχνά.

Και κάτι άλλο, δηλώσαμε ότι εμείς ως επόμενη Δημοτική Αρχή, θα αναθεωρήσουμε τη σύμβαση που θα προκύψει από το διαγωνισμό με τους επαχθείς για το Δήμο όρους».  

25 Μαΐου 1834 ημέρα ντροπής: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Δημήτριος Πλαπούτας καταδικάζονται σε θάνατο στο Ναύπλιο

Previous article

Ξεκινούν οι εγγραφές στη «Φιλαρμονική Ζευγολατιού»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.