ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Βλάσσης: “Στα Εξαμίλια έγιναν σε 18 μήνες όσα δεν έγιναν σε 30 χρόνια”

0

Το Korinthia net gr ξεκινά από σήμερα έναν κύκλο συνεντεύξεων με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων στα χωριά του δήμου Κορινθίων. Σκοπός είναι να καταγράψουμε ποια είναι σήμερα η κατάσταση και κυρίως ποια είναι τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκοπυς και είτε έχουν επιλυθεί είτε οι κάτοικοι θέλουν να δουν να επιλύονται.

Ξεκινήσαμε από τα γειτονικά Εξαμίλια, όπου ο πρόεδρος Αλέξανδρος Βλάσσης, ελεγμένος με τον σημερινό δήμαρχο, μάς υποδέχτηκε στην κεντρική πλατεία του χωριού. Ο ίδιος ήταν εμφανώς ικανοποιημένος από όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, έργα, που όπως λέει ο ίδιος, το χωριό τα ζητούσε χρόνια και τελικά έγιναν τους τελευταίους 18 μήνες

«Εδώ και πολλά χρόνια τα Εξαμίλια ήταν σε πλήρη εγκατάλειψη. Εγώ είμαι πρόεδρος από το 2011, είχα κατέβει αρχικά με τον Πνευματικό. Αλλά δέκα χρόνια στο χωριό δεν έγινε τίποτα. Πλήρης εγκατάλειψη. Ο πρώην δήμαρχος αδιαφορούσε, μάς έλεγε πως δεν υπάρχουν λεφτά γα έργα και την ίδια στιγμή καμάρωνε πως έχει μεγάλο ταμείο.

Βρεθήκαμε με τον Νανόπουλο, δώσαμε τα χέρια και του ζήτησα κάποια πράγματα που το χωριό τα ζητούσε κάθε χρόνο. Μας υποσχέθηκε πως θα τα κάνει όλα και για να είμαι ειλικρινής δεν το πίστευα. “και τα δύο από τα δέκα που ζητήσαμε να κάνει θα είμαι ευχαριστημένος”, σκεφτόμουν, έπειτα από τόσα χρόνια εγκατάλειψης.

Κι, όμως, τελικά, όσα μας υποσχέθηκε τα έκανε μέσα σε δυο χρόνια –και λιγότερο. Και μέσα σε δύσκολες συνθήκες, μην ξεχνάμε την πανδημία και πως για αρκετούς μήνες δεν λειτουργούσε τίποτα».

Το πρώτο στο οποίο αναφέρθηκε ο Αλέξανδρος Βλάσσης ήταν το ζήτημα του φωτισμού του δρόμου Εξαμίλια – Κόρινθος: «Ενδεχομένως σας φαίνεται μικρό, αλλά για εμάς που κινούμαστε σε αυτό το δρόμο κάθε μέρα είναι πολύ σημαντικό. Υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν αυτή την απόσταση με τα πόδια και κινδυνεύουν από αυτοκίνητα και οδηγούς που απλώς τόσα χρόνια δεν τους έβλεπαν. Έχουμε θρηνήσει θύματα. Όσα έγιναν είναι και ενδεικτικά της αντίληψης του Νανόπουλου. Η περιφέρεια αρχικά ήθελε να μπουν οι μισές από τις 53 κολώνες, σε μεγαλύτερα διαστήματα. Ο δήμαρχος επέμεινε να γίνουν όλα σύμφωνα με την μελέτη που είχε εγκριθεί. Σήμερα αν κυκλοφορήσεις σε αυτό τον δρόμο καταλαβαίνεις την διαφορά…».

Το επόμενο ήταν το ζήτημα της ασφάλειας. Θυμηθήκαμε την μεγάλη λαϊκή συνέλευση που έγινε υπό καταρρακτώδη βροχή τον Μάρτιο του 2018: «Είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι, τότε. Κάθε μέρα σχεδόν χτυπούσαν σπίτια, ενώ μεγάλο πρόβλημα είχαμε και με τους ανθρώπους που πήγαιναν να επισκεφτούν τους τάφους των οικείων τους στο νεκροταφείο των Εξαμιλίων. Ξέρετε, το κοιμητήριο των Εξαμιλίων είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον δήμο και μάλιστα με προοπτικές να μεγαλώνει διαρκώς, καθώς στην Κόρινθο δεν υπάρχει πλέον χώρος. Εκεί, κάθε μέρα ομάδες παιδιών Ρομά, όποτε έβλεπαν ηλικιωμένους ή γυναίκες μόνες τους, τούς έκαναν επιθέσεις και τους λήστευαν. Υπήρχαν περιπτώσεις που δεν έμεναν μόνο στην ληστεία, τους χτυπούσαν κιόλας. Η Αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει πολλά, τότε δεν υπήρχαν πολλές δυνάμεις για συχνούς ελέγχους. Έρχονταν ένα περιπολικό, περίμενε 5-10 λεπτά, έφευγε. Αυτοί κρύβονταν και μόλις το περιπολικό έφευγε, επέστρεφαν. Πήγαμε στον τότε δήμαρχο για να βάλει ιδιωτική φύλαξη: “δεν γίνονται αυτά”, μας έλεγε ο Πνευματικός».

Στις εκλογές του 2019 το θέσαμε στον Νανόπουλο: “θα βάλουμε ιδιωτική φύλαξη”, μας είπε. Και έτσι έγινε. Σήμερα έχουμε τέσσερις ώρες την ημέρα, τις ώρες αιχμής, ανθρώπους από εταιρία security, που φυλάνε τον χώρο και έχουμε μηδενικά κρούσματα. Να στο ξαναπώ; Μηδενικά!
Αλλά η κατάσταση έχει βελτιωθεί και στο χωριό. Εκεί, η αλήθεια είναι πως έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, ο Αστυνομικός Διευθυντής ο κ. Τετράδης και τον ευχαριστούμε. Έχει αυξηθεί και η αστυνομική δύναμη και πλέον συνεχώς γίνονται περιπολίες που λειτουργούν αποτρεπτικά. Αποτέλεσμα και εδώ; Μηδενικά κρούσματα σε ένα χωριό που η ασφάλεια ήταν μεγάλη πληγή. Και δημοκρατία χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει…
».

Ρωτήσαμε τον πρόεδρο για τις σχέσεις του χωριού με τους Ρομά και έχει ενδιαφέρον η απάντησή του: «Το χωριό δεν έχει πρόβλημα με τους Ρομά. Έχει πρόβλημα με μια μικρή ομάδα ανθρώπων που ζουν εκεί και είναι η πηγή της παραβατικότητας. Οι περισσότεροι είναι κανονικοί άνθρωποι που έρχονται στο χωριό για να ψωνίσουν, τα παιδιά τους πάνε σχολείο με τα δικά μας. Από την στιγμή που εξαλείφτηκε το πρόβλημα της ασφάλειας, δεν μας απασχολεί η παρουσία τους»

Το δεύτερο θέμα που απασχολούσε τους κατοίκους ήταν το ζήτημα της κατάστασης των δρόμων: «Είχε τριάντα χρόνια να πέσει άσφαλτος στο χωριό. Το πιστεύεις; Και μιλάμε για ένα χωριό που είναι κόμβος, διέρχονται εκατοντάδες αυτοκίνητα καθημερινά, χώρια που πρέπει να πηγαίνουμε στα χωράφια μας. Αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήμασταν ακόμα κοινότητα όταν έπεσε τελευταία φορά άσφαλτος. Από όταν ανέλαβε ο Νανόπουλος έχουν πέσει στο οδικό δίκτυο επτά  χιλιόμετρα πίσσας σε διάφορα μέρη: στο δρόμο για την Αρχαία, στο σχολείο, σε παράπλευρους δρόμους…».

Ο πρόεδρος άφησε και πάλι αιχμές για τον τέως δήμαρχο: «Επαίρεται ο Πνευματικός πως το έργο αυτό είναι δικό του και απλώς υλοποιείται από τον Νανόπουλο. Εγώ λέω ότι η σιωπή είναι χρυσός. Γιατί ο τέως δήμαρχος το είχε εγκαταλείψει, ήταν στις συμβάσεις. Ενάμιση χρόνο ήταν στις συμβάσεις και ο σημερινός δήμαρχος το ξεμπλόκαρε σε λίγους μήνες…».

Από εκεί και πέρα ο κ. Βλάσσης έκανε αναφορά σε μια σειρά ακόμα από μικρά έργα που έχουν γίνει σε αυτούς τους 20 μήνες: «Υπήρχε μέσα στο χωριό ένα μικρό γεφυράκι. Το γεφυράκι αυτό έγινε πριν από δεκαετίες για να ενώσει δύο ρέματα που καταλήγουν στον Ξηριά. Μέχρι πριν 10-15 χρόνια εξυπηρετούσε τις ανάγκες, αλλά με την αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών και τις συχνές βροχές που έχουν μεγάλη ένταση σχεδόν κάθε χρόνο τα ρέματα “φούσκωναν” και το νερό έβγαινε έξω. Στην πλημμύρα με τον Ζορμπά, όλα τα γύρω σπίτια “πνίγηκαν”, έγιναν μεγάλες ζημιές.

Ζητούσαμε για χρόνια να ανοίξουν το γεφυράκι, να μεγαλώσουν την μπούκα ώστε να  μην πλημμυρίζει. Δεν είχε γίνει τίποτα. Όταν το επαναφέραμε στον σημερινό δήμαρχο, έστειλε έναν εργολάβο και το άνοιξε, πλάτυνε και το γεφύρι για να διευκολύνει και την διέλευση των αυτοκινήτων.

Το ίδιο συνέβη και με ένα αυλάκι στον κεντρικό δρόμο του χωριού, πάνω από την πλατεία. Ήταν μικρό και γέμιζε με την παραμικρή βροχή. Όσοι έχουν σπίτια πάνω στον δρόμο οι αυλές τους, και μερικές φορές και τα σπίτια τους πλημμύριζαν. Πριν από μερικούς μήνες έγινε ένα έργο που μεγάλωσε το αυλάκι, μπήκαν σωλήνες μεγάλης διατομής κι από πάνω έγινε πεζοδρόμιο. Πλέον οι κάτοικοι νιώθουν ασφαλείς σε μια θεομηνία…».

Ο πρόεδρος έκλεισε την παρουσίαση των έργων που έχουν γίνει στο χωριό με δυο ακόμα: «Έχουμε μια μεγάλη πλατεία, όπου καθημερινά μαζεύονται δεκάδες παιδιά και μεγάλοι. Έχουμε επίσης έναν δραστήριο πολιτιστικό σύλλογο. Από τότε που έκλεισε το Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης, δεν έχουμε έναν χώρο για καλοκαιρινές παραστάσεις, για μια συναυλία, ή οτιδήποτε άλλο. Φτιάξαμε πριν λίγους μήνες μια πίστα, στην άκρη της πλατείας, που μπορεί να αξιοποιηθεί. Ειλικρινά, πόσο δύσκολο ήταν να γίνει τόσα χρόνια αυτή η πίστα; Την ζητούσαμε κάθε χρόνο και η απάντηση ήταν: “δεν γίνονται αυτά”. Δηλαδή τώρα πως γίνονται;».

Εκείνη την ώρα, πάντως, υπήρξε μία έξωθεν παρέμβαση από «λαθρακουστή» της συνέντευξης: «Ωραία τα λέει ο πρόεδρος, αλλά να μας πει για την πλατεία γιατί έχουν ξεραθεί τα πάντα. Γιατί η πλατεία δεν έχει νερό και δεν ποτίζεται τίποτα» -και η αλήθεια είναι πως στην μεγάλη και ωραία πλατεία μεγάλα κομμάτια που κάποτε είχαν γκαζόν σήμερα έχουν ξερό χώμα…
«Σήμερα το χωριό υδρεύεται με νερό Στυμφαλίας. Είναι δυνατόν να ποτίζουμε καθημερινά το γκαζόν στην πλατεία με το πολύτιμο αυτό νερό; Συντηρούμε λίγο πράσινο, αλλά λύση στο πρόβλημα αυτό θα έρθει, όταν ολοκληρωθούν τα δίκτυα της άρδευσης με το νερό από τον βιολογικό που σήμερα είναι πια πολύ κοντά στο χωριό. Τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά πράγματα…».

Με το ζήτημα του φωτισμού ξεκίνησε, ο Αλέξανδρος Βλάσσης με αυτό έκλεισε την ανασκόπηση στα έργα που έχουν γίνει αυτούς τους 20 μήνες: «Στα Εξαμίλια στο γήπεδο φιλοξενούμε ομάδες και από την Κόρινθο, γιατί τα γήπεδα εκεί δε φτάνουν. Όχι μόνο για αγώνες αλλά και για προπονήσεις. Αλλά ο συνωστισμός των ομάδων δημιουργεί την ανάγκη να γίνονται προπονήσεις και βράδυ. Το γήπεδό μας έχει καλές προδιαγραφές, εκτός από φωτισμό. Τα τελευταία φώτα μπήκαν επί Θωμαΐδη. Η σημερινή δημοτική αρχή έχει κάνει μελέτη και θα μπουν φώτα led που θα αλλάξουν τον χαρακτήρα του γηπέδου». 

Το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους κατοίκους των Εξαμιλίων παραμένει ωστόσο άλυτο. Και θα παραμείνει άλυτο για αρκετά χρόνια ακόμα. Πρόκειται για την αποχέτευση. Μοιάζει παράξενο αλλά δύο μεγάλα χωριά όπως τα Εξαμίλια και η Ξυλοκέριζα δεν έχουν αποχετευτικό δικτυο με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, αλλά και για τα οικονομικά δεδομένα:

«Από την προηγούμενη δημοτική αρχή δεν μπήκαμε ποτέ σε κάποιο πρόγραμμα για να κατασκευαστεί αποχετευτικό δίκτυο. Σήμερα έχει ενταχθεί το παραλιακό μέτωπο του Σαρωνικού και θα ενταχθεί και ο Άσσος με το Λέχαιο και το Περιγιάλι. Εμεις μείναμε πίσω και αυτό διεκδικούμε πλέον για το μέλλον».

Δρομική επανεκκίνηση με 300ους στο trail Φανερωμένης Χιλιομοδίου

Previous article

Ηλεκτρονικό εμπόριο: ΦΠΑ 24% στις ηλεκτρονικές αγορές από το εξωτερικό από την 1η Ιουλίου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.