Ο Ναπολέων Γιαννακουλόπουλος είναι πολλά χρόνια πρόεδρος στον Άσσο, όπου εκλέγεται σχεδόν με δικτατορικά ποσοστά. Είναι δε από τους προέδρους που οι περισσότεροι τοπικοί δημοσιογράφοι ξέρουμε καλά γιατί είναι από εκείνους που μας «ζαλίζουν» (με την καλή έννοια) για να αναδείξουν προβλήματα στην περιοχή τους.

Βρεθήκαμε στην όμορφη και περιποιημένη παραλία στον Κάτω Άσσο για να μιλήσουμε για τα προβλήματα που έχει η κοινότητα στην οποία αφιερώνει (ακόμα και με προσωπική εργασία), όσο χρόνο του αφήνουν τα κτήματά του. Μοιραία, αυτή η διπλή ιδιότητα αναδεικνύεται από την πρώτη στιγμή της κουβέντας.
Βλέπετε, οι κάτοικοι του Άσσου στο μεγαλύτερο ποσοστό τους –σχεδόν 70% με 80%- είναι αγρότες. Σουλτανίνα και κηπευτικά αποτελούν την κύρια παραγωγή τους. Δυο προϊόντα που ζητούν κάτι που σπανίζει όλο και περισσότερο: νερό. Ο ΑΟΣΑΚ εξακολουθεί να διατηρεί ένα απαρχαιωμένο καταστατικό (από το 1954!) που, όπως ο κ. Γιαννακουλόπουλος καταγγέλλει, μοιράζει ανισοβαρώς το πολύτιμο αγαθό υπέρ της δυτικής Κορινθίας: «Κιάτο, Βέλο και Βόχα παίρνουν το νερό σε μεγαλύτερες ποσότητες. Εμείς, εδώ, στον πρώην δήμο Άσσου – Λεχαίου, αλλά και οι αγρότες του ευρύτερου δήμου Κορινθίων παίρνουμε από νερά ό,τι περισσέψει. Και συνήθως δεν περισσεύει σχεδόν τίποτα…».

Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα φέτος γιατί δεν έχουν πέσει και βροχές. Έτσι, ο υδροφόρος ορίζοντας δεν έχει εμπλουτιστεί και τα πηγάδια στερεύουν. Η μόνη εναλλακτική που έχουν οι αγρότες είναι να αγοράζουν το νερό. Αλλά οι τιμές είναι απαγορευτικές: «Μιλάμε για 20-30 ευρώ την ώρα. Καταλαβαίνεις για τι κόστος μιλάμε…».
Μοιραία, λοιπόν, το ζήτημα του νερού είναι κρίσιμο για τους επαγγελματίες παραγωγούς της περιοχής. Γι αυτό και το ζήτημα των νερών του βιολογικού καθαρισμού είναι μεγάλης σημασίας: «Δεν ξέρω αν μπορείτε να το καταλάβετε, όσοι δεν είστε αγρότες. Πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη. Το έργο ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά είναι θετικό πως και η σημερινή δημοτική αρχή το “τρέχει” αποφασιστικά. Θα αλλάξει για τα καλά την τοπική, αγροτική οικονομία. Πιστεύω πως μέσα στον χρόνο, ή το πολύ μέχρι τον επόμενο θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την αναβάθμιση της επεξεργασίας…».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Εγκρίθηκε το μεγαλύτερο έργο στην Κορινθία που ξεπερνά τα 60 εκατ. ευρώ»

Ο ίδιος δεν πιστεύει πως θα τελειώσει σύντομα το έργο στο φράγμα Ασωπού: «Ακόμα κι αν τελειώσει, που όλοι βλέπουν να τελειώνει του χρόνου το καλοκαίρι, θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να δημιουργηθούν τα απαιτούμενα δίκτυα. Μόνο ο βιολογικός είναι λύση για τους αγρότες…».
Οι κάτοικοι του Άσσου, πάντως, δεν θα …παίρνουν μόνο τα «καθαρά» νερά του βιολογικού. Θα συνεισφέρουν και με τα δικά τους, καθώς πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε η σύνδεση του βιολογικού Κορίνθου-Λουτρακίου με την κε ντροανατολική παραλιακή ζώνη (από Λέχαιο μέχρι Βέλο): «Το έργο θέλει χρόνια να γίνει, αλλά είναι βασικό που μπήκε στα σκαριά». Την ίδια ώρα, η αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης και στην περιοχή Άσσου – Περιγιαλίου, για να αλλάξει το δίκτυο αμιάντου, θα βοηθήσει να περιοριστούν οι απώλειες που σημειώνονται στις βρύσες των σπιτιών.

Αυτό το νερό υπήρξε πεδίο ανταγωνισμού στις τελευταίες εκλογές, καθώς ο πρώην δήμος Άσσου Λεχαίου ήταν ο μοναδικός που δεν υδρευόταν με νερό Στυμφαλίας. Σήμερα; «Δεν μπορώ να στο πω με σιγουριά. Επίσημη ανακοίνωση δεν έχει υπάρξει από τον δήμο, αλλά ανεπίσημα η ενημέρωση που έχουμε από την ΔΕΥΑ Κορίνθου είναι πως το νερό είναι Στυμφαλίας…», λέει ο πρόεδρος.
Στα άλλα ζητήματα ο Ν. Γιαννακουλόπουλος αναφέρει πως στην καθημερινότητα η κατάσταση έχει βελτιωθεί: «Τα μεγάλα προβλήματα τα λύνει ο δήμος, τα μικρά εμείς με τα χρήματα από τις πάγιες. Γίνονται τακτικά καθαρισμοί και στους τσιμενταύλακες, και στα πραν ή. Κάνουμε αποψιλώσεις στα οικόπεδα. Στην καθαριότητα δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα υπάρχει καλή συνεργασία και με τους αντιδημάρχους. Ένα έλλειμμα σε κάδους υπάρχει, αλλά έχουμε λάβει υπόσχεση ότι θα φέρουν καινούργιους κάδους. Το ίδιο ισχύει και με τα ογκώδη, με την βοήθεια και των δημοτών…».
Τι μένει ακόμα να λυθεί; Τέσσερα πράγματα:
«Το πρώτο είναι να γίνονται πιο συχνά και σε μεγαλύτερη έκταση ασφαλτοστρώσεις. Έχουμε ένα μεγάλο δίκτυο, κυρίως αγροτικών δρόμων. Χρειαζόμαστε να φτάνουμε άνετα, αλλά κυρίως με ασφάλεια στα κτήματά μας. Έχουν γίνει και ατυχήματα, που έχουν στοιχίσει ζωές, λόγω της κακής κατάστασης των δρόμων. Η δημοτική αρχή έχει κάνει ορισμένα τέτοια έργα, όπως οι ασφαλτοστρώσεις στην Αγια-Μαρίνα 1200 μέτρα περίπου και στον Τίμιο Σταυρό, άλλα 800 μέτρα. Αλλά δεν φτάνουν…».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η αποκατάσταση των δικτύων συνεχίζεται – Ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις στον Άσσο
Εκεί ο κ. Γιαννακουλόπουλος μίλησε και για το πιο σημαντικό έργο στον τομέα των οδικών δικτύων: «Είναι κεφαλαιώδες για την περιοχή, επειδή έχει και μια οικονομία που στηρίζεται στην εστίαση και τον ήπιο καλοκαιρινό τουρισμό, να επανασχεδιαστεί ο δρόμος Άσσος-Βελινιάτικα-Σπαθοβούνι. Είναι περίπου 15 χιλιόμετρα, αλλά κόβει στην μέση την Κορινθία και θα μας ενώνει σε 10 λεπτά με τον δρόμο Κόρινθος-Τρίπολη».

Το δεύτερο ζήτημα αφορά τους χώρους αθλοπαιδιών: «όλο το χωριό δεν έχει ένα ανοιχτό γήπεδο να παίζουν τα παιδιά μπάσκετ και βόλεϊ. Έχουμε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου που έχει ως έδρα ο Ολυμπιακός και αυτό είναι. Πρέπει να αγοραστεί ένα οικόπεδο και εκεί να δημιουργηθεί ένα όμορφο ανοιχτό γήπεδο..». ένα οικόπεδο ακόμα πρέπει να αγοραστεί και για επέκταση του κοιμητηρίου, ή την δημιουργία ενός νέου κοιμητηρίου: «Το υπάρχον έχει κορεστεί σε λίγο καιρό δεν θα έχουμε που να θάψουμε τους ανθρώπους μας…».

Τέλος, τα αντιπλημμυρικά έργα είναι και εδώ ένα μείζον ζήτημα: «Τα έργα που έχει κάνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η Ολυμπία Οδός έχουν διαλύσει τα πάντα. Αλλού έχουν μπαζωθεί ρέματα, αλλού έχουν σκάψει για να πάρουν υλικά και έχουν αφήσει να χάσκουν τρύπες. Όλα αυτά δημιουργούν κάθε χρόνο μεγάλες εστίες κινδύνων. Πρέπει να γίνουν έργα στα υπάρχοντα ρέματα, κυρίως στην Αγια Μαρίνα και στον Ζαραζάνη, ο οποίος είναι μόνιμη πηγή αγωνίας κάθε φορά που βρέχει».
Και στον Άσσο, πάντως, όπως και στα Εξαμίλια, οι κάτοικοι είναι ευχαριστημένοι από τα ζητήματα ασφάλειας: «Έχει κάνει πολύ καλή δουλειά ο κ. Τετράδης. Και βλέπουμε τα αποτελέσματα. Υπάρχει συνεχής παρουσία περιπολικών ή μοτοσυκλετιστών και με τα δεδομένα που υπάρχουν είναι ό,τι περισσότερο μπορούμε να ζητήσουμε», λέει ο πρόεδρος του χωριού.
Comments