ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Η εκδίκηση του… Ζορό: 3.000 ευρώ το χρόνο για νερό θα πληρώνουν στο Διμηνιό

0

Το παλιό (επί δραχμής) μεγάλο σουξέ της Γλυκερίας θυμήθηκαν στο Άνω Διμηνιό, μόλις έμαθαν τι αποφάσισε την περασμένη Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο (με τις ψήφους της πλειοψηφίας). «Γιατί τα πεντοχίλιαρα δεν είναι πετσετάκια», έλεγε το τραγούδι που γνώρισε μεγάλες πιένες της δεκαετία του ‘90. Και μπορεί να είμαστε πια εδώ και 20 χρόνια στο ευρώ, ωστόσο, το κόστος ζωής παραμένει το ίδιο –αν όχι υψηλότερο.

Ως… πετσετάκια, λοιπόν, φαίνεται πως αντιμετωπίζει ο δήμαρχος Σικυωνίων και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Σικυωνίων (ΔΕΥΑΣ) τα χαρτονομίσματα γι αυτό και αποφάσισε μια σημαντική αύξηση στα τιμολόγια της Επιχείρησης για την κατανάλωση νερού στο Άνω Διμηνιό. Οι αυξήσεις στα τιμολόγια που αποφασίστηκαν αφορούν μόνο το Άνω Διμηνιό και αυτό έχει την σημασία του.

Η νέα τιμολογιακή πολιτική στο Διμηνιό ξεπερνά κάθε όριο. Όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα, οι χρεώσεις είναι πράγματι χαμηλές για τις μικρές καταναλώσεις και ξεκινούν από 0,050 (για καταναλώσεις μέχρι 10 κ.μ.), αλλά ανεβαίνουν θεαματικά στα 10 ευρώ ανά κυβικό (για καταναλώσεις 40-50 κυβικά) και καταλήγουν στα 15 ευρώ για καταναλώσεις πάνω από 50 κυβικά. Δηλαδή 750 ευρώ!

Για να υπάρξει μία αντίστοιχη εικόνα μεγέθους, ο δήμος Κορινθίων χρεώνει 0,67 λεπτά τις καταναλώσεις από 31 έως 50 m3  και 2,25 ευρώ τις καταναλώσεις πάνω από 250 m3.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τα ελληνικά (άρθρο 7, παραγρ. 5, σημ. 2 της ΚΥΑ 3282/2017), αλλά και τα διεθνή (ευρωπαϊκή οδηγία 2015/1787/ΕΕ) πρότυπα η κατά κεφαλήν κατανάλωση νερού υπολογίζεται στα 200 λίτρα/ημέρα. Δηλαδή, για μια τετραμελή οικογένεια, 800 λίτρα την ημέρα, ή 24 m3 τον μήνα. Οπότε στην διμηνία που θα έρχεται πλέον ο λογαριασμός μιλάμε για 48 λίτρα. Με βάση, λοιπόν, το τιμολόγιο της ΔΕΥΑΣ η οικογένεια αυτή (κατά προσέγγιση) θα πληρώνει 48m3 Χ 10 €/m3=480 ευρώ κάθε δίμηνο! Την ίδια ώρα σε κάθε άλλη περιοχή του δήμου το ισχύον τιμολόγιο για την ίδια κατανάλωση είναι στο 1% (!), δηλαδή 4,8 ευρώ (συν φυσικά το πάγιο των 30 ευρώ)!

Όλα αυτά σε ένα χωριό οι κάτοικοι του οποίου έχουν ταλαιπωρηθεί στην πιο καλή περίπτωση, ενώ στην χειρότερη έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο με σαλμονέλα, έχοντας για χρόνια στις βρύσες τους νερό που ήταν κατάλληλο μόνο για το καζανάκι της τουαλέτας.

Φυσικά, η ΔΕΥΑΣ (ουσιαστικά ο δήμος) υποστηρίζουν πως όλα γίνονται επειδή «πρέπει να διασφαλιστεί με καινούργιο κλιμακωτό τιμολόγιο η επάρκεια νερού για τις άκρως απαραίτητες αναγκαίες χρήσεις του και να περιοριστεί η σπατάλη του θεσπίζοντας ακριβότερες κλίμακες προκειμένου να αποτραπεί η σπατάλη του νερού».

Τα ερωτήματα είναι πλέον δύο:

  1. Ποιος (και πως) ορίζει τις «άκρως απαραίτητες αναγκαίες χρήσεις του», όταν η ίδια η πολιτεία ορίζει ως μέση κατανάλωση για μια τετραμελή οικογένεια τα 24 κυβικά το μήνα;  
  2. Γιατί η ανάγκη περιορισμού της σπατάλης αφορά μόνο την κοινότητα Διμηνιού και όχι κάθε άλλη περιοχή του δήμου; Γιατί οι κάτοικοι κάθε άλλου χωριού μπορούν να πληρώνουν 5 ευρώ για τα 48 m3 και οι διμηνιώτες, που τόσο έχουν ταλαιπωρηθεί, με το νερό με τα σκουλήκια, 480;

Εμείς δεν θέλουμε να πιστέψουμε σε καμία περίπτωση πως οι υπέρογκες αυτές αυξήσεις γίνονται επειδή οι κάτοικοι του χωριού έσυραν την διοίκηση Σταματόπουλου στα δικαστήρια και πέτυχαν να κερδίσουν ως προνόμιο αυτό που σε κάθε πολιτισμένη γωνιά του κόσμου είναι υποχρέωση: καθαρό, ποιοτικό και πόσιμο νερό.  

Με μέσα και εξοπλισμό ενισχύει ο δήμος Κορινθίων την υπηρεσία καθαριότητας

Previous article

Συλλήψεις για παράνομη οπλοκατοχή, ναρκωτικά και κλοπή στην Κορινθία (φώτο)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.