Ανακοίνωση εξέδωσε η Α ΕΛΜΕ Κορινθίας “σχετικά με προβληματισμούς συναδέλφων που κατατέθηκαν εγγράφως στο Δ.Σ. και αφορούν δημοσιεύματα για το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού“. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ξεκαθαρίζει πως “τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού και της διαθεσιμότητας των εμβολίων, το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο, για όσους συναδέλφους επιθυμούν να εμβολιαστούν“. Ταυτόχρονα, όμως τάσσεται και “κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και οποιασδήποτε διάκρισης κατά οποιουδήποτε ατόμου και οποιασδήποτε ομάδας πληθυσμού, όπως οι εκπαιδευτικοί, τονίζοντας ότι θα αγωνιστούμε, με οποιοδήποτε μέσο, εναντίον μια τέτοιας πρωτοβουλίας“.
Το εμβόλιο πρέπει να αποτελεί δημόσιο κοινωνικό αγαθό, προσιτό σε όλους τους ανθρώπους ,σε κάθε γωνιά του πλανήτη, πέρα από πατέντες, λογικές κερδοσκοπίας και γεωπολιτικά παιχνίδια των ισχυρών”, αναφέρεται στην ανακοίνωση. “Είδαμε πόσο πολύτιμο χρόνο και ανθρώπινες ζωές κόστισαν οι ανταγωνισμοί των εταιρειών εντός του νεοφιλελεύθερου πλαισίου της ΕΕ, αλλά και παγκοσμίως.
Παρόλο που ο μαζικός εμβολιασμός αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εξάλειψη του κορωνοϊού, από μόνος του δεν επαρκεί. Χρειάζεται γενναία ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς , στα ΜΜΜ και φυσικά στα σχολεία , με λιγότερους μαθητές στις τάξεις, καλύτερη κτηριακή υποδομή, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, καθαριστριών κλπ.
Αυτές ήταν άλλωστε και οι προτάσεις του υγειονομικού και του εκπαιδευτικού κινήματος, που δυστυχώς δεν εισακούστηκαν από την κυβέρνηση ,με αποτέλεσμα να έχουμε χιλιάδες νεκρούς εν μέσω αδιέξοδων ‘’ λοκντάουν ’’.
Δυστυχώς, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως : η κακή διαχείριση της πανδημίας από τις κυβερνήσεις, η εργαλειοποίηση και η επικοινωνιακή διαχείρισή της για την αποκόμιση πολιτικού οφέλους , αλλά και η γενικότερη έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς – αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών των τελευταίων δεκαετιών – βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και αναπτύσσονται διάφορες ανορθολογικές απόψεις και θεωρίες συνωμοσίας περί της πανδημίας και του εμβολιασμού.
Τέτοιες απόψεις, που υποτιμούν τον κίνδυνο του κορωνοϊού , που αρνούνται μέχρι και την ύπαρξή του και που απαξιώνουν τα αυτονόητα μέτρα προστασίας ( μάσκα , test , αποστάσεις κλπ ) είναι επικίνδυνες, αντικοινωνικές και μας βρίσκουν αντίθετους. Δεν είναι “ατομικό δικαίωμα” και “ελευθερία” η αδιαφορία προς τον διπλανό και το κοινωνικό σύνολο, τη στιγμή μάλιστα που εκατομμύρια συνάνθρωποι μας έχουν πεθάνει ή έχουν νοσήσει σοβαρά και οι υγειονομικοί δίνουν έναν τιτάνιο αγώνα στα νοσοκομεία.
Από την άλλη μεριά όμως, έχει αρχίσει το τελευταίο διάστημα, τόσο από επίσημα χείλη, όσο και από στοχευμένες διαρροές στον τύπο, να τίθεται το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Μας προβληματίζει ιδιαίτερα μια τέτοια εξέλιξη, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Δεν είμαστε γενικά κατά κάθε υποχρεωτικότητας. Πχ είμαστε υπέρ της υποχρεωτικής δημόσιας εκπαίδευσης και το φωνάζουμε.
Όμως , ο εμβολιασμός αποτελεί ιατρική πράξη και ως τέτοια πρέπει να έχει τη συναίνεση του υποκειμένου. Οτιδήποτε άλλο δημιουργεί ζητήματα βιοηθικής, διακρίσεων και άσκησης βιοπολιτικής από τη μεριά των κυβερνώντων.
Μέχρι πού δικαιούται η εξουσία να παρεμβαίνει στην ιδιωτική σφαίρα και στο ανθρώπινο σώμα προς όφελος της δημόσιας υγείας ; Μέχρι πού φτάνει η περιστολή ατομικών, δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο όνομα της μάχης κατά της πανδημίας;
Μήπως οι έκτακτες καταστάσεις φέρουν μόνιμα μέτρα; Αυτοί είναι σοβαροί προβληματισμοί που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα και δυστυχώς, όπως φαίνεται, θα αντιμετωπίζουμε όλο και πιο συχνά στο μέλλον.
Εκτιμούμε ότι με την υποχρεωτική επιβολή του εμβολιασμού ανοίγουν επικίνδυνοι δρόμοι και καλό θα ήταν να αποφευχθεί. Άλλωστε, ως εκπαιδευτικοί , έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη της πειθούς, του ορθού λόγου, της συνειδητής αυτοπειθαρχίας προς όφελος του συνόλου.
Και αυτά είναι πιο αποτελεσματικά εργαλεία από την οποιαδήποτε επιβολή .
Ως εκ τούτου, το Δ.Σ. της Α΄ Ε.Λ.Μ.Ε. Κορινθίας, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των συναδέλφων, τάσσεται
1) υπέρ του εμβολιασμού και της διαθεσιμότητας των εμβολίων, το αργότερο μέχρι το Σεπτέμβριο, για όσους συναδέλφους επιθυμούν να εμβολιαστούν και ασκούν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας,
2) κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού και οποιασδήποτε διάκρισης κατά οποιουδήποτε ατόμου και οποιασδήποτε ομάδας πληθυσμού, όπως οι εκπαιδευτικοί, τονίζοντας ότι θα αγωνιστούμε, με οποιοδήποτε μέσο, εναντίον μια τέτοιας πρωτοβουλίας
Καλεί , επίσης, την Ο.Λ.Μ.Ε., τη Δ.Ο.Ε., την ΑΔΕΔΥ και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία των εκπαιδευτικών να τις υιοθετήσουν και ζητά από τα κόμματα και τους βουλευτές του νομού μας να λάβουν θέση για το ζήτημα αυτό.
Comments