ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Παμπελοποννησιακή κινητοποίηση αγροτών στην Τρίπολη τη Δευτέρα 19 Ιουλίου

0

«Συνεχίζουμε οργανωμένα τον αγώνα για την επιβίωσή μας!», αναφέρει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου (ΟΑΣΠΠ) καλώντας τους βιοπαλαιστές αγρότες και αγρότισσες στην Παμπελοποννησιακή κινητοποίηση στην Τρίπολη τη Δευτέρα 19 Ιούλη στο σταθμό του ΟΣΕ στις 11 π.μ.

«Οι τιμές παραγωγού στα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα παραμένουν χαμηλές και το κόστος παραγωγής δυσβάσταχτο. Υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην παραγωγή σε όλη την Πελοπόννησο από παγετούς, χαλαζοπτώσεις, καύσωνα και τεράστια απώλεια εισοδήματος που δεν πρόκειται να καλυφτούν από τα ψίχουλα που δίνει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, ενώ και σε πολλές περιπτώσεις δεν αποζημιώνει τις ζημιές», σημειώνει. 

Η δακοκτονία, συνεχίζει, «για ακόμα μια χρονιά προβληματική με αποτέλεσμα να χάνεται μεγάλη παραγωγή λαδιού και βρώσιμης ελιάς. Στο πρόβλημα με τα οινοποιήσιμα αμπέλια και των αποθεμάτων κρασιού προστίθεται τώρα και η “Κορινθιακή μαύρη σταφίδα” με τα αδιάθετα αποθέματα σε αποθήκες, να προμηνύουν εκβιασμούς των μεταποιητών – εξαγωγέων και κατρακύλα των τιμών για τη νέα σοδειά».

Η ανομβρία, τονίζει, «σε συνδυασμό με την έλλειψη αρδευτικών έργων υποδομής προσθέτουν επιπλέον προβλήματα στου μικρομεσαίους παράγωγους που αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να καλλιεργήσουν».

Πολλοί κτηνοτρόφοι, προσθέτει, «αδυνατώντας λόγω υψηλού κόστους των ζωοτροφών να ταΐσουν επαρκώς τα ζώα, παράλληλα με τις συνέπειες του καταρροϊκού πυρετού που έπληξε πολλές περιοχές, εξαιρούνται από τις εξισωτικές αποζημιώσεις γιατί δεν κατόρθωσαν να πιάσουν το πλαφόν στην παραγωγή γάλακτος».

Είναι ξεκάθαρο, αναφέρει, «ότι τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στους νόμους της αγοράς όπου κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και το κέρδος και όχι η σχεδιασμένη παραγωγή για την κάλυψη των πραγματικών διατροφικών λαϊκών αναγκών! Η δύσκολη και ασφυκτική κατάσταση που βιώνουμε, είναι αποτέλεσμα της γενικότερης καταστροφικής πολιτικής που ακολούθησαν και ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια και σήμερα, στο πλαίσιο της στήριξης και υλοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ για τη συγκέντρωση γης και παραγωγής σε όλο και λιγότερα χέρια».

Ξεκαθαρίζει πως «ότι κερδίσαμε ήταν αποτέλεσμα του αγώνα μας! Συνεχίζουμε μαχητικά στον ίδιο δρόμο διεκδικώντας την επιβίωσή μας!» Είναι μονόδρομος, επισημαίνει, «για την επιβίωσή μας μαζικά και οργανωμένα να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να παραμείνουμε στα χωράφια και τα κοπάδια μας, να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες της παραγωγής μας και να ζούμε με αξιοπρέπεια και χωρίς στερήσεις τις οικογένειές μας».

Η συσπείρωσή μας, υπογραμμίζει, «και η μαζικοποίηση των αγωνιστικών Αγροτοκτηνοτροφικών Συλλόγων, η δημιουργία νέων, δυναμικών Συλλόγων και ο συντονισμός της πάλης μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, είναι ο φόβος των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων που μας οδηγούν στην καταστροφή και το ξεκλήρισμα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προτάσσουμε τα κοινά μας συμφέροντα, οι βιοπαλαιστές αγρότες και αγρότισσες απ’ όλη την Πελοπόννησο, απ’ όλη την Ελλάδα ενάντια σε μεγαλέμπορους και μεγαλοεπιχειρηματίες».

«Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας και μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα διεκδικούμε μια ζωή με δικαιώματα, μια ζωή που μας αξίζει». Όλοι μαζί, καταλήγει η ΟΑΣΠΠ, «αγωνιστικά απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα ανταποκρίνονται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των προϊόντων και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ. Μείωση των έμμεσων φόρων. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες. Φθηνό αγροτικό ρεύμα. Κατάργηση ΦΠΑ για αγροτικά φάρμακα και εφόδια.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την πανδημία και τις καταστροφές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που καθυστερούν για τις ζημιές σε δέντρα, αμπέλια κηπευτικά κλπ. Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις λόγω του καύσωνα στα τέλη Ιούνη.
  • Αλλαγή του αναχρονιστικού κανονισμού του ΕΛΓΑ. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή αλλά και το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με δραστική μείωση τον υψηλών ασφαλίστρων. Προσλήψεις όλου του απαραίτητου, μόνιμου προσωπικού με εκπαίδευση και επιστημονική κατάρτιση.
  • Να εξασφαλιστεί ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας που να καλύπτει τη συμβατική και βιολογική καλλιέργεια, με ευθύνη του υπουργείου και των υπηρεσιών του. Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.
  • Άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
8eCUgvCwsa

Σε διαθεσιμότητα από την ΕΛ.ΑΣ ο Σταύρος Μπαλάσκας για όσα είπε για τη δολοφονία της Καρολάιν

Previous article

Τοιχογραφία με ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.