ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Τόλης ήταν ο τελευταίος ανεπανάληπτος…

0

Θα μπορούσε να είναι και τραγική ειρωνεία. Περίεργο, όσο και πικρό.

Σε μια εποχή που παλεύουμε σχεδόν καθημερινά με το κύμα της βίας κατά των γυναικών, σε μια μέρα φορτισμένη με το τελευταίο κατευόδιο στην Γαρυφαλλιά, έρχεται ο θάνατος του Τόλη Βοσκόπουλου να μας θυμίσει πώς είναι να αγαπάς μια γυναίκα. Όχι ως ερωτικό αντικείμενο, αλλά ως άνθρωπο και ως ιερή μορφή. Σαν μάνα, αδερφή, φίλη, γυναίκα κι ερωμένη.

Ο Τόλης ήταν μια ξεχωριστή κατηγορία από μόνος του. Σαν άνδρας και σαν καλλιτέχνης. Οι γυναίκες τον αγάπησαν, γιατί ο ίδιος τις λάτρευε. Και πως αλλιώς μπορούσε να γίνει, αφού μεγάλωσε ανάμεσα σε 11 (ή 24 ο αριθμός κινείται στα όρια του αστικού μύθου) αδερφές που τον έμαθαν να τις σέβεται και να τις εκτιμά. Για τον Τόλη, η γυναίκα που ήταν μαζί της ήταν ο κόσμος όλος. Τους έγραφε τραγούδια («Ξέρεις τι σημαίνει αυτό για μια γυναίκα;», είπε σε μια συνέντευξη της η «ξανθή, αγαπημένη Παναγιά» του, η Ζωή Λάσκαρη), τις κανάκευε, τις φλέρταρε συνεχώς.

O Τόλης ύμνησε τον έρωτα χωρίς εγωισμό, χωρίς κτητικότητα, αλλά με δοτικότητα. Έτσι έγινε ο πρίγκιπας του ελληνικού τραγουδιού. Γεννημένος θεατρίνος, «κατάπινε την πίστα», όπως είπε ένας άλλος μεγάλος σόουμαν της νυχτερινής διασκέδασης, ο Ζαμπέτας, όχι μόνο με την φωνή του αλλά και με την παρουσία του. Με τις κινήσεις του και την χάρη του, με το στυλ του και το ντύσιμό του. Ήταν ένας αληθινός σόουμαν, προτού καν υπάρξουν οι σόουμαν, σε μια εποχή που οι τραγουδιστές στέκονταν βαριοί και ασήκωτοι στο πάλκο.

Τα τραγούδια του Τόλη είναι δικά του. Κανείς άλλος δεν θα τα έκανε να ακούγονται ακόμα και σήμερα γιατί η φωνή του είναι αυτή που τα καθόρισε ως μονάδες μέτρησης του έρωτα και της λατρείας για την Γυναίκα.

Ο Τόλης ήταν το αληθινό σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής. Οι θαυμαστές του δεν αγόραζαν απλώς τους δίσκους του. Έκαναν κρατήσεις στην πρώτη σειρά, με το μήνα, στα θέατρα που εμφανιζόταν και φυσικά, πρώτο τραπέζι («κάλτσα») στα κέντρα όπου τραγουδούσε. Μια χρονιά στη Θεσσαλονίκη πήγε να παίξει μπιλιάρδο κι έκλεισε η Τσιμισκή, χρειάστηκε η Αστυνομία για να ανοίξει και πάλι. Οι νεαροί τραγουδιστές τρόχιζαν τα μπροστινά δόντια τους προκειμένου να μοιάσουν στον Βοσκόπουλο (λόγω της χαρακτηριστικής οδοντοστοιχίας του καλλιτέχνη).

Ο Τόλης ήταν μια σπάνια προσωπικότητα και γούσταρε αυτούς που πήγαιναν κόντρα στις κατεστημένες αντιλήψεις. Όταν ο Ανδρέας γύρισε από το Χέρφιλντ και η Ελλάδα είχε «παγώσει» βλέποντάς τον να βάζει τη Μιμή πρώτη κυρία στο Καστρί, εκείνος πήγε στο σπίτι του Παπανδρέου, και είπε στις κάμερες που ήταν στημένες απ έξω: «ήρθα να πω περαστικά στον Ανδρέα, σε αυτό το μέγεθος».

Ο Τόλης ήταν ο τελευταίος μιας ανεπανάληπτης εποχή. Ο Τόλης Βοσκόπουλος ήταν ο τελευταίος ανεπανάληπτος…

Συγκλόνισε ο επικήδειος φίλης της Γαρυφαλλιάς: «Εριξες από τα βράχια όλη την οικογένειά της»

Previous article

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στη Θήβα -Αισθητός και στην Αττική

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.