ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ελλάδα στις φλόγες: Αττική, Εύβοια, Πελοπόννησος, Φωκίδα στο έλεος της πυρκαγιάς

0
  • Πύρινη λαίλαπα σε Δροσοπηγή, Κρυονέρι και Αφίδνες Αττικής μετά τις αναζωπυρώσεις στη Βαρυμπόμπη την Πέμπτη. Έκλεισε η Εθνική Οδός. 
     
  • Τραγωδία στην Εύβοια. Χωρίς τελειωμό η καταστροφή, εκκενώθηκαν πολλά χωριά. Καμένα σπίτια και ανυπολόγιστες καταστροφές.
     
  • Ανεξέλεγκτα και σε Ηλεία, Μεσσηνία και Φωκίδα. Απομακρύνθηκαν οι φλόγες από την Αρχαία Ολυμπία.
     
  • Οι ελπίδες στα εναέρια μέσα που ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί.
     
  • Σε κατάσταση συναγερμού όλη η χώρα σήμερα. Προβλέψεις για εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο πυρκαγιά.
     

Πύργος: Προληπτική εκκένωση τεσσάρων κοινοτήτων εξαιτίας της φωτιάς στην περιοχή Κολίρι
Στην προληπτική εκκένωση τεσσάρων κοινοτήτων του δήμου Πύργου (Ηλεία) προχώρησαν οι αρχές, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Κολίρι.

Όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιδήμαρχος Πύργου, ο Γιάννης Αργυρόπουλος, ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων Λαμπέτι, Αμπελώνας, Άγιος Γεώργιος και Κολίρι, ενώ στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, προκειμένου να κρατήσουν την φωτιά μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Τα μέτωπα που καίνε στην περιοχή είναι τρία, δύο στο δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και ένα τρίτο στο δήμο Πύργου. 

Ειδικότερα, στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φλόγες στην περιοχή του Λάλα, όπου νωρίτερα η φωτιά προκάλεσε ζημιές.

Επίσης, μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες και στο μέτωπο που καίει στην περιοχή Μιράκα, η οποία βρίσκεται ανατολικά της Αρχαίας Ολυμπίας.

Στο δήμο Πύργου, βρίσκεται σε εξέλιξη πυρκαγιά στην περιοχή Κολίρι, όπου εκεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να την περιορίσουν και να μην κινηθεί προς την γειτονική περιοχή, Βαρβάσαινα.

Μεγαλώνει η διεθνής βοήθεια

Στη χώρα μας έφτασαν τα ξημερώματα της Παρασκευής οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες. Κατά τη διάρκεια της ημέρας αναμένεται βοήθεια και ακόμη δύο αεροσκάφη καναντέρ από τη Γαλλία, καθώς και βοήθεια από άλλες έξι χώρες που ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα.

Σημειώνεται, ότι ήδη στην πυρκαγιά της Αττικής επιχειρούν 40 πυροσβέστες από την Κύπρο και δύο αεροσκάφη στην Κρήτη, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό πού θα σταλούν οι 83 Γάλλοι και τα γαλλικά καναντέρ που θα φτάσουν. Επίσης, αναμένονται 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα από τη Ρουμανία, 100 πυροσβέστες από τη Λιθουανία και πεζοπόρο τμήμα, 15 πυροσβέστες από το Ισραήλ, 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, ακόμη ένα καναντέρ από την Κροατία και 3 ελικόπτερα από την Ελβετία.

Αφίδνες: Εκρήξεις από φωτιά σε μάντρα αυτοκινήτων [βίντεο]

Στις φλόγες έχει παραδοθεί μονάδα με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα στις Αφίδνες και στο σημείο καταγράφονται απανωτές εκρήξεις. 

Φωκίδα: Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει τη φωτιά

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στον Δήμο Δωρίδας στη Φωκίδα. Ειδικότερα, ξεκίνησε χθες από το χωριό Ελαία, προχώρησε προς την Καλλιθέα, τον Τολοφώνα και μετά στο χωριό Άγιος Σπυρίδωνας, στον Κορινθιακό Κόλπο. Και τα τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ στα τρία από αυτά η φωτιά έφτασε στα σπίτια. Στον Άγιο Σπυρίδωνα πρόλαβαν τη φωτιά πριν μπει στο χωριό.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημιουργήθηκε ενιαίο μέτωπο, το οποίο προχώρα πλέον προς Ερατεινή και Πάνορμο.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Η φωτιά πάει όπου θέλει, όποτε θέλει, χωρίς κανείς να μπορεί να τη σταματήσει», δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπεντζώνης.

Ο κ. Καπεντζώνης έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές να ενισχυθούν οι επίγειες αλλά και οι εναέριες δυνάμεις, καθώς όπως ανέφερε, «παλεύουμε με τα νύχια και ό,τι μέσα μπορούμε να βρούμε, καθώς πολλά από αυτά έχουν φύγει για Αθήνα και Εύβοια».

Ανεξέλεγκτα τα μέτωπα σε Μεσσηνία και Λακωνία

Πολύ μεγάλο είναι το ενεργό μέτωπο που καίει τα πάντα στην Άνω Μέλπεια από την Τετάρτη. Η φωτιά βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του Διαβολιτσίου με διάσπαρτες εστίες και συνεχείς αναζωπυρώσεις.

Στο Βλαχόπουλου η φωτιά καίει από την Τρίτη το απόγευμα στην περιοχή του Μαγκλαβά, με το μέτωπο να είναι ανεξέλεγκτο, ενώ όλο το βράδυ οι λιγοστές δυνάμεις μαζί με εθελοντές δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες.

Στον Δήμο Ανατολικής Μάνης, στη Λακωνία, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύθηκαν και στα δύο σημεία επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 25 οχήματα και τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Παράλληλα, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Έγινε προληπτική εκκένωση σε Βαθύ, Καμάρες, Κρήνη, Γέρμα, Καρέα, Κρυονέρι και Σκαμνάνι, ενώ νωρίτερα είχε υπάρξει εισήγηση για την προληπτική εκκένωση των κοινοτήτων, Μυρσίνη, Κονάκια και Σιδηρόκαστρο.07:14

Η πρωινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής

  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες 5 Αυγούστου, στην περιοχή Βασιλικά Πάρνηθας, του δήμου Αχαρνών Αττικής, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 Ε/Π και 7Α/Φ. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.
     
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 3η Αυγούστου, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Ευβοίας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.
     
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές στην περιοχή Ηράκλεια του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας Ηλείας, είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός και η ΕΛ.ΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.
     
  • Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας σε Καστανιά και Καρυούπολη είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.
     
  • Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Λιμογάρδι Φθιώτιδας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 1 Ε/Π.

Δραματική εκκένωση από θαλάσσης στην Εύβοια

Περίπου 440 άτομα απεγκλωβίστηκαν μέσα στη νύχτα από παραλίες της Εύβοιας, όπως η Αγία Άννα και το Ψαροπούλι. 

Οι επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες έως και αυτήν τη στιγμή ξεκίνησε η απομάκρυνση δεκάδων πολιτών από άλλες παραλίες της ευρύτερης περιοχής.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες από το Λιμενικό, τουλάχιστον 50 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε πλωτά μέσα και θα μεταφερθούν και αυτά σε ασφαλή σημεία, ενώ διαρκείς είναι οι περιπολίες των σκαφών του ΛΣ στις παραλίες της Εύβοιας, αφού το πύρινο μέτωπο έχει καταστήσει αδύνατη τη μετακίνηση σε οδικό δίκτυο με αποτέλεσμα πολίτες να προστρέχουν σε οργανωμένες και μη παραλίες, προκειμένου να σωθούν.

Σύμφωνα με στελέχη του Λιμενικού, οι περισσότεροι διασωθέντες είναι καλά στην υγεία τους και ελάχιστοι αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα. Οι περισσότεροι από τους απεγκλωβισμένους πολίτες είναι μεγάλης ηλικίας, ενώ ανάμεσά τους υπάρχουν και αρκετά παιδιά.

Επικίνδυνη ενίσχυση ανέμων – Πότε και πού θα βρέξει

Previous article

Πυρκαγιές: Η απόφαση για τα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των πληγέντων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.