ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η φωτιά τα σάρωσε όλα: Εικόνες καταστροφής στην βορειοανατολική Αττική (φωτό)

0

Το πύρινο μέτωπο εξακολουθεί να κατακαίει δάσος, οικισμούς και υποδομές στις βορειοανατολική Αττική που πέρασε άλλο ένα βράδυ άνισης μάχης με τη φωτιά, με εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, καταστροφές σπιτιών και υποδομών και διακοπές ρεύματος και νερού.

Για την εικόνα των μετώπων πυρκαγιάς στην Αττική μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα, o αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης προειδοποιώντας ότι ένα μεγάλο μέτωπο εξελίσσεται στην Πάρνηθα αυτή την ώρα, και συγκεκριμένα στο Κατσιμίδι. Ένα διαφορετικό μέτωπο μαίνεται στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, ενώ το μέτωπο της Δροσοπηγής περιορίστηκε το πρωί.

Φλόγες καίνε και σε απόσταση 400 – 500 μέτρων πριν τα διόδια Αφιδνών με κατεύθυνση προς την λίμνη Μαραθώνα. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άνεμοι δυναμώνουν σε ένταση και ο αντιπεριφερειάρχης μετέφερε μια πληροφορία πως στο ύψος της Μαλακάσας η φωτιά «απειλεί» να περάσει την Εθνική Οδό.Κατεστραμμένο σπίτι στο Κρυονέρι

Η πυρκαγιά που αναζωπυρώθηκε χθες το μεσημέρι κοντά στα βασιλικά κτήματα, μαίνεται ανεξέλεγκτα στις Αφίδνες και πέρασε την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας με κατεύθυνση το Καπανδρίτι, στο ύψος των διοδίων Αφιδνών. Από την άλλη πλευρά, κατηφόρισε ως την Ιπποκράτειο Πολιτεία καίγοντας και εκεί σπίτια. Η περιοχή είχε νωρίτερα εκκενωθεί. 

Στη Βαρυμπόμπη δεν υπάρχει ηλεκτροδότηση, αμέτρητες κολόνες με ηλεκτροφόρα καλώδια έχουν καεί και το δίκτυο είναι εν πολλοίς κατεστραμμένο. Στις Αφίδνες οι κάτοικοι δεν έχουν ούτε νερό. Το μέτωπο από την απέναντι πλευρά της εθνικής οδού, κατακαίει κυρίως χαμηλή βλάστηση και λίγα δένδρα, και η πυροσβεστική καταβάλλει προσπάθειες για να μην επεκταθεί απειλώντας το Καπανδρίτι που είχε εκκενωθεί τα ξημερώματα. 

Ο δήμαρχος Αχαρνών προειδοποίηση για τη φωτιά που καίει δύο – τρία χιλιόμετρα μετά τα βασιλικά κτήματα, με κατεύθυνση την Πάρνηθα. Στην άλλη πλευρά, με μήνυμα στο 112, ζητήθηκε τα ξημερώματα από τους κατοίκους να εκκενώσουν και το χωριό Βόθωνας προς τη Λίμνη του Μαραθώνα και να μετακινηθούν στην ασφαλή Νέα Μάκρη. Ντόπιοι εγκατέλειψαν τις περιουσίες τους και σε Πολυδένδρι και Κρυονέρι ενώ άδειασαν και οι οικισμοί Ποντίων και Πευκόφυτο στον Άγιο Στέφανο.

Από το πρωί, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις Αφίδνες, όπου καίγονται στον παράδρομο τις εθνικής οδού εγκαταστάσεις, ενώ έχουν καεί σπίτια. Στην περιοχή σημειώνονται εκρήξεις.

Από τις 6:00 έχουν αρχίσει να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα τόσο στην Αττική όσο και σε άλλες μεγάλες πυρκαγιές, ενώ στη «μάχη» με τις φλόγες ρίχνονται και οι 83 Γάλλοι πυροσβέστες που έφτασαν στην Ελλάδα τα ξημερώματα.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική, αυτήν την ώρα στην Αττική επιχειρούν συνολικά 450 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, ενώ από τις 6:00 κάνουν ρίψεις από αέρος 3 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν οι 40 πυροσβέστες από την Κύπρο, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές επιχειρούν:

– Στη Βόρεια Εύβοια, 240 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 65 οχήματα, 2 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν το Λιμενικό Σώμα, ο ελληνικός στρατός με πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές πυροσβέστες και η τοπική αυτοδιοίκηση με υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

– Στην Αρχαία Ολυμπία, 310 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 105 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α., το 2ο Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 Α/Φ και 2 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός στρατός και η ΕΛΑΣ, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

– Στην Ανατολική Μάνη Λακωνίας, σε Καστανιά και Καρυούπολη επιχειρούν 88 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 25 οχήματα, και 1 Ε/Π. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες ΟΤΑ.

– Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Λιμογάρδι Φθιώτιδας είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 27 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 8 οχήματα και 1 Ε/Π.

Φωτιά στην Αρκαδία: Διακοπή κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας

Previous article

Μέχρι τον Οκτώβριο η αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών παλαιού τύπου – Ποιες επιχειρήσεις θα προηγηθούν

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.