ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μεταφέρθηκε στην Αρχαία Νεμέα η τέφρα του Στέφανου Μίλλερ

0

Η τεφροδόχος του Στέφανου Μίλλερ μεταφέρθηκε στην Αρχαία Νεμέα, στο χώρο όπου αφιέρωσε τη ζωή του

Μια αρχαιοελληνική λήκυθο είχε διαλέξει για την τέφρα του ο «ευπατρίδης» της αρχαιολογίας, ο παγκοσμίου φήμης φιλέλληνας αρχαιολόγος Στέφανος  Μίλλερ, ο οποίος αποτεφρώθηκε χθες, στο Αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας, όπως είχε επιλέξει να γίνει για όταν θα έφευγε από τη ζωή.

Νωρίτερα σήμερα, γύρω στις 12 το μεσημέρι, η τεφροδόχος του Στέφανου Μίλλερ μεταφέρθηκε στην Αρχαία Νεμέα, στο χώρο όπου αφιέρωσε τη ζωή του. Την τέφρα του διάσημου φιλέλληνα συνόδευσαν από το Αποτεφρωτήριο τα παιδιά δύο ανθρώπων που τον βοήθησαν όταν πρωτοήρθε για ανασκαφές στη Νεμέα, ο γιος του τότε προέδρου Παρμενίωνα Δημητρίου, Κωνσταντίνος, φαρμακοποιός στο επάγγελμα και και ο γιος του συμβολαιογράφου Δημητρίου Καλλή, Αριστοτέλης, γιατρός.

Στο τουριστικό περίπτερο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Νεμέας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη του, όπου την τεφροδόχο του Στέφανου Μίλλερ κρατούσε ένας κάτοικος, άμεσος συνεργάτης του, ο Αθανάσιος Ασιμης, ενώ παρέστησαν πολλοί φίλοι του, πλήθος συγχωριανων και τοπικοί παράγοντες για να τιμήσουν αυτό τον «πραγματικό» Έλληνα. Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Νεμέας Κώστας Φρούσιος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αναστάσιος Δαρσινός, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αναβίωσης Νέμεων Αγώνων Σπύρος Κυριάκος και σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΑΝΑ, ο τέως πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αρχαίας Νεμέας Ν. Παπαδόπουλος. Επίσημη τιμητική εκδήλωση θα γίνει αργότερα, σε συνεργασία της περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Νεμεας.

Ο άνθρωπος που ανέδειξε την Αρχαία Νεμέα, πριν ένα χρόνο μετέβη στο Αποτεφρωτήριο στη Ριτσώνα, προκειμένου να φροντίσει ο ίδιος την υλοποίηση της τελευταίας του επιθυμίας. Μάλιστα, η αγάπη του για την αρχαία Ελλάδα εκδηλώνεται για μία ακόμη φορά από την επιλογή της τελευταίας του κατοικίας. Διάλεξε για την τέφρα του μία λευκή λήκυθο, αντίγραφο αρχαιοελληνικής αττικής ληκύθου που υπάρχει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Επίσης, πλήρωσε προκαταβολικά τα έξοδα για την αποτέφρωσή του. Ο Στέφανος Μίλλερ απεβίωσε στις 11 Αυγούστου σε ηλικία 79 ετών.

Ο Στέφανος Μίλλερ είχε γεννηθεί στην Ιντιάνα των ΗΠΑ το 1942, όπου και σπούδασε αρχαία Ελληνικά. Έκανε ανασκαφές σε διάφορες τοποθεσίες στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Ολυμπίας και της Αρχαίας Αγοράς των Αθηνών. Το 1973 ξεκίνησε τις δικές του ανασκαφές στη Νεμέα.Ήταν υπεύθυνος για την ανακάλυψη του Σταδίου, όπου διεξάγονταν τα Νέμεα και για την κατασκευή του αρχαιολογικού μουσείου της περιοχής. Τα επόμενα χρόνια της ζωής του διετέλεσε Διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασσικών Σπουδών στην Αθήνα και παρέμεινε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ. Το 2005 με προεδρικό διάταγμα πολιτογραφήθηκε Έλληνας υπήκοος και τιμήθηκε για την προσφορά του με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής.

Επιστροφή στη Δράση με 3 Έργα από το Κορινθιακό θέατρο ¨ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΩΤΑΣ¨

Previous article

Αντιεμβολιαστής και ο Τσιτσιπάς: “Δεν έχω κάνει εμβόλιο, αφού δεν είναι υποχρεωτικό”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.