ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Την Δευτέρα η αναβληθείσα Κατεπείγουσα Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

0

Κ Α Τ Ε Π Ε Ι Γ Ο Υ Σ Α    Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

 Την Δευτέρα στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τελικά
η αναβληθείσα κατεπείγουσα συνεδρίαση
του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου,
για λόγους δημόσιας υγείας
(υπάρχει έντονη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Περιφέρειά μας)
σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10, παρ. 4, 
του Κανονισμού Λειτουργίας του (ΦΕΚ 2938/17.7.2020 τ.Β’),
στο «Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης»
για τη λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα, κατ΄ εφαρμογή:

 • Της αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.50907/13-8-2021 (ΦΕΚ Β΄ 3793) ΚΥΑ με θέμα
  «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας
  από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19
  στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα
  από τη Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 και ώρα 6:00
   έως και τη Δευτέρα, 23 Αυγούστου 2021 και ώρα 6:00».

Η συνεδρίαση θεωρείτε κατεπείγουσα λόγω της φύσης των θεμάτων της.

Θέματα Ημερήσιας Διάταξης :

ΘΕΜΑ ΕΔΡΑΣ
 1. Αντιμετώπιση των συνεπειών από τις πυρκαγιές στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ:  Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Αθανάσιος Πετράκος

ΘΕΜΑ ΠΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
 1. Έγκριση παράτασης  του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων,
  στο πλαίσιο της διοργάνωσης της «ΗΜΕΡΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ»,
  από τον Εμπορικό Σύλλογο Καλαμάτας «ΕΡΜΗΣ»,
  το Σάββατο 28-08-2021 στην πόλη της Καλαμάτας
  από ώρα 20:00 έως 23:00.

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ:  Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευστάθιος Αναστασόπουλος

  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΕΜΜΑΝΟΥΗΛ  ΣΚΑΝΤΖΟΣ

ΠΡΟΤΑΣΗ  ΑΠΟΦΑΣΗΣ  ΑΠΟ  ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟ ΣΤΟ ΘΕΜΑ:


 “Τα προβλήματα που δημιούργησαν οι πρόσφατες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων και μακροπρόθεσμων συνεπειών”

Οι πυρκαγιές που μαίνονταν ανεξέλεγκτες για μέρες ανέδειξαν με τραγικό τρόπο την ανεπάρκεια, τις ελλείψεις , αλλά και τις λάθος προτεραιότητες ενός ουσιαστικά ανύπαρκτου κρατικού μηχανισμού τόσο για την πρόληψη όσο και για την κατάσβεσή τους. Ήδη μετράμε  μέχρι χθες  276.000 στρέμματα καμένης γης με βάση τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών .(Μεσσηνία 51.000  ,Λακωνία 105.000  , Αρκαδία 50.000  και  Κορινθία 70.000).

Ήρθε η ώρα επιτέλους να καταργήσουμε αυτό το μοντέλο που μόνο σαν εθνική συμφορά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Απαιτούμε :

Α) Να  δώσετε στα μέλη του ΠΕΣΥΠ τα πρακτικά από τη συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου για τη φετινή αντιπυρική περίοδο. Να δούμε τι σας ζήτησαν οι συμμετέχοντες φορείς, τι κάνατε από όλα αυτά και τελικά ποιο σχέδιο υπήρχε και αν εφαρμόστηκε.

Β) Να δημιουργηθεί ο Ενιαίος Φορέας Δασοπροστασίας, με βάση κι το ομόφωνο πόρισμα της Βουλής ο οποίος να είναι  υπεύθυνος για την πρόληψη, για την πυρόσβεση και για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων. Ένας φορέας επαρκώς στελεχωμένος και εξοπλισμένος, με γνώση του αντικειμένου, ικανός και αποτελεσματικός  .

  Γ)  Διεκδικήσουμε  από την κυβέρνηση  χρηματοδοτήσεις  και μέσα, που θα δώσουν άμεσα λύσεις:

1)Αποζημίωση στο 100% για την απώλεια του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου, των σπιτιών, των στάβλων, των αποθηκών των εργαλείων, των δικτύων και όχι μόνο το 70% που είπε η κυβέρνηση .Άμεση και πλήρη αποζημίωση της ηρτημένης παραγωγής στο 100% για όλους τους πληγέντες   αγρότες και μη αγρότες  για την απώλεια παραγωγής σε βάθος 7 – 10 χρόνων και όχι 4 που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

-Επιβάλλεται να  είναι απλό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο για τον υπολογισμό και την αποζημίωση των ζημιών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις.  

–  Αύξηση πρώτης αγωγής, διότι τα ποσά τα οποία προκύπτουν από την σχετική πλατφόρμα είναι εξευτελιστικά.

 -. Για το ζωικό κεφάλαιο άμεση καταμέτρηση των απωλειών και αποζημίωση για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την παραγωγή.

– Πάγωμα φορολογίας και ΕΝΦΙΑ και οφειλών στα πιστωτικά ιδρύματα πυρόπληκτων παραγωγών.

-Επιδότηση κατά 90% των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ.

Επιπλέον απαιτείται αποκατάσταση όλων των σωλήνων ύδρευσης που χρησιμοποιούσαν οι κτηνοτρόφοι.

-Πλήρης αποκατάσταση σπιτιών ,των αποθηκών και των σταύλων που κάηκαν στο 100%  της αποκατάστασης   διότι τώρα  στέλνει η κυβέρνηση τους πολίτες στις Τράπεζες .

-Πίστωση χρημάτων για ζωοτροφές κατευθείαν στους δικαιούχους.

-Αποζημίωση ζημιών στις επιχειρήσεις π.χ. ελαιοτριβεία   για τις ζημιές που υπέστησαν και τις απώλειες εσόδων.

-Να σταματήσουν και να ακυρωθούν όλοι οι πλειστηριασμοί και κατασχέσεις των πυρόπληκτων

-Κήρυξη των Νομών ως πυρόπληκτων 

-Στα πλαίσια της ενίσχυσης του εισοδήματος μπορεί και πρέπει να εξεταστεί η δυνατότητα να δοθούν στους πυρόπληκτους άδειες και χρηματοδότηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στέγης αλλά και 500 αρια ( 500 MW) σε ομάδα τριών έως πέντε πυρόπληκτων πολιτών.

2)Να γίνουν τα αναγκαία  Αρδευτικά έργα  και να γίνει επέκταση του ηλεκτρικού δικτύου ώστε να έχουν οι πυρόπληκτοι ρεύμα για να μπορούν να ποτίζουν την ανασύσταση των ελαιώνων τους.

3)Μαζί με τους Δήμους οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το αγροτικό οδικό δίκτυο   και όλους  τους  δρόμους  που έπαθαν ζημιές. Εκτός από τις περιπτώσεις που θα το χρειαστούν τα πυροσβεστικά, θα τονώσει την ύπαιθρο και διευκολύνει συμπολίτες μας να καθαρίσουν τα χωράφια τους μειώνοντας την καύσιμη ύλη.

4)Να ξεκινήσουν άμεσα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας τόσο στις καμένες περιοχές όσο και στα σημεία που παρουσιάζουν προβλήματα στις έντονες βροχές. Δημιουργία αντιδιαβρωτικών κλαδοπλεγμάτων και κορμοδεμάτων σε περιοχές όπου η κλίση του εδάφους υπερβαίνει το 25% και υπάρχουν φυσικά χειμαρρικά ή συνεχούς ροής ρέματα.
Κατασκευή ξυλοφραγμάτων στα σημαντικότερα ρέματα για τη συγκράτηση των φερτών υλικών.

Όπου υπάρχει κατακόρυφη κλίση πάνω 25%  να γίνουν πασαλομπήξεις και χοντρό πλέγμα ύψους τουλάχιστον 2 μέτρων για να συγκρατήσει το χώμα και τα υλικά  η’ άλλα κατάλληλα τεχνικά έργα.

5)Οφείλουμε ως περιφέρεια να απαιτήσουμε την ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας με προσωπικό και πόρους. Χωρίς δασική υπηρεσία να λειτουργεί σωστά ποτέ δε θα έχουμε σωστή διαχείριση και φροντίδα των δασών. Εκτός αν σας βολεύει να έχετε ως αποδιοπομπαίο τράγο μια υπηρεσία που η δική σας πολιτική του λιγότερου κράτους έχει καταντήσει ουσιαστικά ανενεργή.

6)Άμεση κήρυξη των καμένων αναδασωτέων χωρίς εξαιρέσεις και πλήρη
απαγόρευση επιχειρηματικών επεμβάσεων
. Τα  δάση  που κάηκαν  κηρύσσονται υποχρεωτικά ως αναδασωτέα ανεξαρτήτως της ειδικότερης κατηγορίας αυτών ή της θέσης στην οποία βρίσκονται. Απαγορεύεται για διάστημα τριάντα (30) ετών, κατ’ ελάχιστον, οποιαδήποτε χρήση της ανωτέρω γης δασών και δασικών εκτάσεων, είτε πρόκειται για δόμηση, εγκατάσταση ΑΠΕ, των συνοδευτικών τους έργων, εξορύξεων, εγκατάσταση τουριστικών μονάδων και οιαδήποτε άλλη χρήση. Η απαγόρευση αυτή αφορά και ήδη αδειοδοτημένες χρήσης εντός των κατεστραμμένων εκτάσεων. Να καταργηθούν όλοι οι αντι-δασικοί νόμοι, που αποχαρακτηριζουν δάση, δασικές εκτάσεις, ακόμη και αναδασωτέες περιοχές και νομιμοποιούν καταπατητές. Ταυτόχρονα να ενισχυθούν Δασικοί Συνεταιρισμοί, αγρότες, κτηνοτρόφοι, ρετσινοπαραγωγοί που δραστηριοποιούνται στο δάσος συμβάλλοντας στην προστασία του.

7)Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση να ενισχύσει τον στόλο και την υποδομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της Δασικής Υπηρεσίας στην Πελοπόννησο και πανελλαδικά, με τα αναγκαία μέσαΜέχρι να συσταθεί και να λειτουργήσει ο ενιαίος φορέας δασοπροστασίας ζητάμε να μή γίνει καμία συγχώνευση ή κατάργηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και πυροφυλακίων, αντιθέτως να ανασυσταθούν και να ενισχυθούν όπου καταργήθηκαν. Να εξοπλιστούν με σύγχρονα μέσα οι πυροσβέστες και να συσταθεί ειδικό σώμα με εκπαίδευση και εξειδίκευση στην αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

8)Διεκδίκηση πόρων και αρμοδιοτήτων από την Περιφέρεια για πολιτική προστασία. Θέσπιση θέσης Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας

9)Τέλος, τα διάφορα σχέδια ανασυγκρότησης δεν μπορεί να είναι μια επανάληψη του <<ταμείου Μολυβιάτη>>.

Να σχεδιαστούν διαφορετικά, με μεγάλη διαρκή χρηματοδότηση εντάσσοντας οργανικά την αυτοδιοίκηση α΄ και β´ βαθμού, τα τοπικά συμβούλια ,τους συναιτερισμούς   ,τους συλλόγους  ,τις  επιτροπές των πυρόπληκτων   και τους ίδιους τους κατοίκους που για άλλη μια φορά καλούνται να ξεπεράσουν την απογοήτευση τους και να αγωνιστούν να ξαναφτιάξουν τον τόπο τους.

10)  Στα άμεσα που πρέπει να δρομολογήσουμε ως περιφέρεια λόγω της κατάστασης προτάσσουμε τα εξής:

 • Συγκεκριμένα σχέδια πυρασφάλειας ενιαία για κάθε ΠΕ καθ’ όλη την αντιπυρική περίοδο με συμμετοχή στη διαμόρφωση τους  πολιτών, τοπικών κοινοτήτων, δήμων, περιφέρειας και δασαρχείων (τέλος στα συντονιστικά που γίνονται τον Ιούνιο μετά τις φωτιές για τυπικούς λόγους). Ενημέρωση σε κάθε κοινότητα, σχολεία, τοπικούς συλλόγους, επαγγελματικές οργανώσεις κλπ
 • Να καταγραφούν (χθες) οι ανάγκες επισκευών των δεξαμενών και με τη μορφή του κατεπείγοντος να επισκευαστούν.
 • Έλεγχο του δασικού οδικού δικτύου σε συντονισμό με την ΠΥ, διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του και βελτίωση της προσπελασιμότητας.
 • Πρόγραμμα καθαρισμού και απομάκρυνσης της βλάστησης και των ξερών χόρτων στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών.
 • Η κακή συντήρηση από το ΔΕΔΗΕ είναι τις πιο πολλές φορές η πηγή του κακού. Καθαρισμός σε απόσταση 50 μέτρων από κάθε βλάστηση από τους μετασχηματιστές.
 • Δημιουργία προστατευτικών ζωνών 50 μέτρα γύρω από οικισμούς, κοινότητες κι εγκατάσταση υδατοδεξαμενών με αντλίες. Κάθε χρόνο καθαρισμό περιαστικών δασών σε βάθος 300 μέτρα. Υπάρχουν ακόμη πολλά που μπορούν να γίνουν αν σοβαρά ασχοληθούμε με την πρόληψη και τη διαχείριση τους δάσους.
 • Πρόσληψη εξειδικευμένων στελεχών στην Περιφέρεια

 Επιπλέον  είναι  χρέος της Περιφέρειας

1 ) Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για ενίσχυση των εθελοντικών ομάδων που τόσο πρόσφεραν στο μέτωπο των πυρκαγιών.

 2) Να αποζημιωθούν αγρότες και πολίτες που τα οχήματα που διέθεσαν τα οχήματά και τα μηχανήματά τους για την πυρόσβεση και αυτά έπαθαν ζημιές. Ως κίνηση αναγνώρισης της προσπάθειάς τους να τους χορηγηθεί αποζημίωση και για τα καύσιμα τους

Δ) Τέλος το ΠΕΣΥΠ αποφασίζει κάθε 2  μήνες να συζητείται ως θέμα η πορεία των αποζημιώσεων ,των έργων αποκατάστασης ,των αντιπυρικών ,αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων και των έργων ανασυγκρότησης και ανασύστασης της αγροτικής παραγωγής.

8eCUgvCwsa

Εμβόλια: Από την 1η Σεπτεμβρίου η τρίτη δόση – Ποιοι θα την λάβουν

Previous article

Πεντέλη: Σάλος με απόφαση του Δασαρχείου – Καλεί σε κυνήγι αγριογούρουνου μέσα στα καμένα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.