ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διόνυσος – Ακυρώνεται το κυνήγι αγριογούρουνων στις καμένες εκτάσεις μετά τις έντονες αντιδράσεις

0

Σάλος έχει προκληθεί με την απόφαση του Δασαρχείου Πεντέλης να επιτρέψει το κυνήγι αγριογούρουνων στα δάση της βόρειας Αττικής, που επλήγησαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, το Δασαρχείο για αύριο, Τρίτη 31 Αυγούστου, έχει προγραμματίσει «δράση» από τις 5 τα ξημερώματα έως τις 12 το μεσημέρι για να αντιμετωπιστεί ο υπερπληθυσμός των αγριόχοιρων στην περιοχή της Εκάλης και του Διονύσου.

Η απόφαση αυτή λοιπόν, η οποία έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών, ακυρώνεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εντός της ημέρας αναμένεται να ανακληθεί και να δοθεί χρόνος στους πολίτες, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις και τους εμπλεκόμενους φορείς να κατανοήσουν το πρόβλημα και να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να το διαχειριστούν χωρίς τη θανάτωση των ζώων.

Αντιδράσεις από τον Δήμο Διονύσου

Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος Διονύσου είχε αντιδράσει έντονα και μάλιστα είχε πάρει σαφή θέση ενάντια στη θανάτωση των αγριόχοιρων, με σχετική ανακοίνωση. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, είχε σημειώσει: «Ο Δήμος Διονύσου δηλώνει απερίφραστα και κατηγορηματικά ότι αντιτίθεται σε κάθε δράση που στρέφεται κατά της ζωής ανυπεράσπιστων ζώων.

Ο Δήμος Διονύσου δεν επικροτεί σε καμία περίπτωση την πρακτική και «δράση» που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021 από τις 5 π.μ. έως τις 12 μ.μ., η οποία απλώς μας κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο Δασαρχείο χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συνεννόηση.

Ο Δήμος μας έχει πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από την φυσική καταστροφή «Μήδεια» και είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της πρόσφατης καταστροφικής πυρκαγιάς. Η άγρια πανίδα βρίσκεται σε κίνδυνο και όλα τα ζώα έχουν υποστεί απίστευτη ταλαιπωρία.

Για αυτό το λόγο καλούμε το Δασαρχείο να ακυρώσει την προγραμματισμένη δράση και να εξετάσει άλλες εναλλακτικές μεθόδους μείωσης του πληθυσμού των αγριόχοιρων που δεν προϋποθέτουν τη θανάτωση των ζώων».

Τι λένε οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι της περιοχής από την μεριά τους, επισημαίνουν ότι όταν προ πενταετίας εμφανίσθηκαν κάποια λίγα αγριογούρουνα- υβρίδια, κατά κύριο λόγο- το Δασαρχείο Πεντέλης αρνήθηκε να προχωρήσει στην παγίδευση και μεταφορά των ζώων σε ασφαλέστερο περιβάλλον, μακριά από τον αστικό ιστό. Το αποτέλεσμα είναι τα ζώα να πολλαπλασιάζονται και να φτάνουν να αναζητούν την τροφή τους στα σκουπίδια των σπιτιών, ενώ ουδέποτε έχουν εκδηλώσει επιθετικότητα ή έχουν προκαλέσει σοβαρά τροχαία.

Σημειώνουν μάλιστα, ότι τα αγριογούρουνα είναι σχεδόν εξημερωμένα, περπατούν στα πεζοδρόμια αδιαφορώντας για τα αυτοκίνητα, τους πεζούς ή και τους σκύλους που κινούνται κοντά τους. Το προγραμματισμένο κυνήγι του Δασαρχείου, όμως, δημιουργεί τον σοβαρό κίνδυνο όσα αγριογούρουνα επιβιώσουν να αντιλαμβάνονται τους ανθρώπους και τους σκύλους ως απειλή, πράγμα άκρως επικίνδυνο.

Η απόφαση του Δασαρχείου είναι η εξής

8eCUgvCwsa

Πήραν τον Γιώργο Βοϊδήλα οι Άγιοι Θεόδωροι

Previous article

Γ. Ψυχογιός: Προχωρήστε επιτέλους με τα αντιπλημμυρικά και τις αποζημιώσεις στο Σχίνο και την ευρύτερη περιοχή.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.