ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Γιατί χτύπησε ο κόκκινος συναγερμός για το νερό στην Κόρινθο – όλο το ρεπορτάζ

0

Προβληματισμό στην κορινθιακή κοινωνία προκαλεί η χτεσινή ανακοίνωση της ΔΕΥΑ Κορίνθου ότι από σήμερα (και για άγνωστο χρονικό διάστημα) το νερό και στην πόλη της Κορίνθου θα έρχεται πλέον με προσμίξεις απο γεωτρήσεις (έστω και σε μικρές ποσότητες).

12 χρόνια μετά την πρώτη μέρα που στις βρύσες των Κορίνθιων ήρθε το νερό της Στυμφαλίας η πόλη έρχεται ξανά αντιμέτωπή με το φάσμα της λειψυδρίας, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης ανομβρίας που έχει πλέον ξεπεράσει το 12μηνο, καθώς τον περυσινό χειμώνα δεν έβρεξε σχεδόν καθόλου και οι υδάτινοι πόροι στις πηγές απο όπου υδροδοτείται η Κόρινθος και ο ευρύτερος δήμος μειώθηκαν δραματικά. Η κατάσταση αυτή αναμένεται να παγιωθεί τους επόμενους μήνες, ίσως και περισσότερο αν συνεχιστεί η ανομβρία και τον φετινό χειμώνα. Μάλιστα ο κ. Καραμανλής, διευθυντής της ΔΕΥΑΚ σημείωσε ότι αν συνεχιστεί η ανομβρία και μειωθεί περαιτέρω το νερό των πηγών θα αυξηθεί το ποσοστό των προσμίξεων από τις γεωτρήσεις, “αν δεν μειωθεί κι αυτό“. Γεγονός που μας φέρνει μπροστά στο πιθανό σενάριο να μην φτάνει πλέον το νερό ούτε με προσμίξεις.

Ο δήμαρχος Κορινθίων σε έκτακτη συνέντευξη χτες το μεσημέρι αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν προκειμένου να μην φτάσει η ΔΕΥΑΚ στο σημείο να συμπληρώσει τις ποσότητες του νερού Στυμφαλίας με νερό γεωτρήσεων. Διευκρίνισε ωστόσο πως το νερό παραμένει πόσιμο, καθώς το ποσοστό της ανάμιξης είναι μικρό και όλοι οι δείκτες και οι μετρήσεις είναι σύμφωνες με την νομοθεσία ως προς την ποιότητά του. Το αν θα πειστούν, πάντως, οι δημότες μένει να φανεί στην πράξη αν και μοιάζει δύσκολο. Ο δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι θα γίνονται συνεχείς μετρήσεις και να αναλύσεις στο νερό για να διασφαλιστεί πως θα παραμείνει πόσιμο, όπως και ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να πίνει νερό από την βρύση στο σπίτι του. Τέλος, επανέλαβε την έκκλησή του για περιορισμό της κατανάλωσης του νερού από τους δημότες.

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΚ Αντώνης Καραμανλής έκανε λόγο για φαινόμενο ανομβρίας που έχει πανελλαδικές διαστάσεις και σημείωσε πως η Επιχείρηση έκανε πολλές προσπάθειες προκειμένου να ενισχύει τα αποθέματα των πηγών. “Η παροχή που θα πάρουμε είναι περίπου 80 κυβικά την ώρα, όταν το νερό από τις πηγές είναι πάνω από 300 κυβικά την ώρα”, εξήγησε ο κ. Καραμανλής, ενώ εξειδικεύοντας τι σημαίνει για την ποιότητα του νερού η πρόσμιξη από γεωτρήσεις συμπλήρωσε: “το νερό των γεωτρήσεων έχει νιτρικά πάνω από τα 50 που είναι το όριο -ήταν στα 60, 70 μέχρι 80- και έχει και χλωριόντα στα 260-270 με όριο το 250. Το νερό των πηγών έχει κάτω απο 10 σε νιτρικά και χλωριόντα, οπότε η ανάμιξη θα δώσει ένα νερό που θα είναι ποιοτικό και πόσιμο, κάτω από τα όρια καταλληλότητας που προκύπτουν από τις υπουργικές αποφάσεις…“.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Νανόπουλος ανέφερε πως ο δήμος και η ΔΕΥΑΚ έκαναν πολλές ενέργειες, ενώ ενδιαφέρον έχει πως τόνισαν πως ο δήμος Σικυωνίων ΔΕΝ υδροδοτείται από την Στυμφαλία: “παίρνουμε σχεδόν το 100% του διαθέσιμου νερού για ύδρευση, αφού έχουμε συμπληρώσει το νερό και απο άλλες πηγές”, είπε ο κ. Νανόπουλος “ενώ και το νερό που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για άρδευση έχει περιοριστεί στο ελάχιστο”.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως ήταν αναμενόμενο πήραν και πολιτικές διαστάσεις με τον τέως δήμαρχο Αλέξανδρο Πνευματικό -που έλυσε πριν απο 12 χρόνια το πρόβλημα της υδροδότησης της Κορίνθου ενώνοντας τότε την Στυμφαλία με την πόλη- να εξαπολύει σκληρή επίθεση μέσω των social media και ζητώντας από τον Βασίλη Νανόπουλο να παραιτηθεί:

Παραιτηθείτε κ. Νανόπουλε. Μαύρο Σάββατο σήμερα για την Κόρινθο! Και η πόλη της Κορίνθου έμεινε χωρίς πόσιμο νερό Στυμφαλίας! Ο κ. Νανόπουλος χρειάστηκε μόλις 2 χρόνια ανίκανης διαχείρισης, για να καταστρέψει το μεγαλύτερο έργο υποδομής που έγινε ποτέ στον δήμο. Απο σήμερα οι βρύσες και στην Κόρινθο δεν θα τρέχουν καθαρό πόσιμο νερό. Πρώτα έμειναν χωρίς νερό τα χωριά του Δήμου, τώρα και η πρωτεύουσα. Το όνειρο που υλοποιήσαμε το 2009 έγινε πλέον εφιάλτης. Οι αγώνες δεκαετιών, παραδόθηκαν από τον κ. Νανόπουλο στα συμφέροντα του Κιάτου το οποίο απολαμβάνει καθαρό νερό απο τις δικές μας εγκαταστάσεις στην Στυμφαλία.

Το Κιάτο πίνει νερό Στυμφαλίας και η Κόρινθος απο σήμερα νερό απο τις γεωτρήσεις. Ν Τ Ρ Ο Π Η !!!!!!Το λιγότερο που μπορεί να κάνει τώρα ο δήμαρχος είναι να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ , όπως και όλο το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΥΑΚ συμπεριλαμβανομένου και του κ. Σταυρέλη που δύο χρόνια συνδιοικεί με την επικίνδυνη δημοτική αρχή. Έφεραν την Κόρινθο πίσω στην εποχή με τα μπιτόνια και με τις σκάφες. Έφεραν πίσω την κόλαση της λειψυδρίας. Στα 12 χρόνια που δίναμε καθαρό νερό στους Κορίνθιους, υπήρξαν χειρότερες χρονιές ανομβρίας, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να τρέχει στα νοικοκυριά του Καποδιστριακού Δήμου Κορινθίων ποιοτικό πόσιμο νερό αποκλειστικά Στυμφαλίας. Τους παρέδωσα το 95% του δήμου Κορινθίων με νερό Στυμφαλίας. Πέτυχαν το αδιανόητο. Να το χάσουν!

Αβουλοι, μοιραίοι και ανίκανοι να υπερασπιστούν τα συμφέροντα του Δήμου Κορινθίων και των κατοίκων του. ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ΣΗΜΕΡΑ

Λύσεις στα προβλήματα του Ευθύμειου αναζητά η Περιφέρεια

Previous article

Τσίπρας: “Νέα Αρχή” με 800 ευρώ κατώτατο μισθό και πρόσβαση στα ΑΕΙ με απολυτήριο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.