ΑΠΟΨΕΙΣ

“Τα μεγάλα συμφέροντα απειλούν την διάσκεψη του ΟΗΕ για τα διατροφικά συστήματα”

0

Ένα ενδιαφέρον άρθρο για την εν εξελίξει διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τα διατροφικά συστήματα στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ έγραψε στον λογαριασμό του στα social media o καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και πρώην γγ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χαράλαμπος Κασίμης. Ο κ. Κασίμης αποκαλύπτει στο άρθρο του πως τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στον χώρο της διατροφής έχουν “απαγάγει” την διάσκεψη οδηγώντας -ουσιαστικά- τα συμπεράσματά της σύμφωνα με τα συμφέροντά τους

Του Χαράλαμπου Κασίμη*

Πραγματοποιείται σήμερα, για πρώτη φορά, διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τα διατροφικά συστήματα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η διάσκεψη καλείται να συμβάλει στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης (800 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση πείνας και 1,9 δισεκατομμύρια υποφέρουν από παχυσαρκία), συνδέοντας αποτελεσματικότερα τα διατροφικά συστήματα, με τους στόχους των Ηνωμένων Εθνών για την Βιώσιμη Ανάπτυξη μέχρι το 2030.

Φαίνεται όμως ότι «μαύρα σύννεφα» μαζεύτηκαν ήδη πάνω από την διάσκεψη και οι εξελίξεις δεν προοιωνίζονται θετικά αποτελέσματα. Τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα «απήγαγαν» την διάσκεψη, όπως χαρακτηριστικά γράφτηκε.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ έγινε ο επίσημος χορηγός της διάσκεψης, ένα ιδιωτικό ίδρυμα/πλατφόρμα επιχειρηματικών συμφερόντων, που, μεταξύ άλλων, οργανώνει και το Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός της Ελβετίας συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο την παγκόσμια οικονομική και πολιτική ελίτ.

Της διάσκεψης ηγείται, εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, ο πρόεδρος της Συμμαχίας για την Πράσινη Επανάσταση (AGRA) στην Αφρική, φορέας που ιδρύθηκε το 2006, από τα ιδρύματα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς και Ροκφέλερ, τα οποία χρηματοδοτούν την βιομηχανοποίηση της γεωργίας στην Αφρική και την Ασία με το μοντέλο της μονοκαλλιέργειας. Το συγκεκριμένο μοντέλο στηρίζεται στον συνδυασμό εμπορευματοποιημένων σπόρων, συνθετικών λιπασμάτων και χημικών φυτοφαρμάκων κι έχει μεγάλες απαιτήσεις σε υδατικούς πόρους. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μοντέλου αυτού, ήταν περιορισμένα για την παραγωγικότητα και το εισόδημα των μικρών παραγωγών, με σοβαρές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες, αλλά με υψηλή κερδοφορία για την βιομηχανία των εισροών στην γεωργία, την μεταποίηση και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Μάλιστα, σύμφωνα με ανεξάρτητες επιστημονικές έρευνες, αλλά και τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη, από την εφαρμογή αυτού του μοντέλου μέσω της Συμμαχίας για την Πράσινη Επανάσταση, στην Αφρική ειδικά, ο αριθμός των ανθρώπων σε κατάσταση πείνας αυξήθηκε κατά 50%.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που οι ίδιοι οι οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών όπως ο Οργανισμός Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP) και το Διεθνές Ταμείο για την Αγροτική Ανάπτυξη (IFAD) που έχουν ψηλά στην ατζέντα τους την αντιμετώπιση των ανισοτήτων και της φτώχειας και την βιωσιμότητα του αγροδιατροφικού συστήματος, παραγκωνίστηκαν σε αυτή την διάσκεψη.
Δεν είναι τυχαίο, που τα κοινωνικά κινήματα διεθνώς χαρακτηρίζουν την διάσκεψη αντιδημοκρατική, αδιαφανή, και στοχευμένη στην ενίσχυση του βιομηχανικού μοντέλου γεωργίας, που αφενός έχει οδηγήσει σε περιβαλλοντικά αδιέξοδα το σύγχρονο αγροδιατροφικό σύστημα και αφετέρου έχει διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες, την πείνα και την παχυσαρκία παγκοσμίως.
Δεν είναι τυχαίο, που γενικεύεται η αντίδραση απέναντι στους υπαίτιους της αρπαγής των γεωργικών εκτάσεων στην Αφρική, την Λατινική Αμερική και την Ασία, σε αυτούς που υπονομεύουν τα τοπικά παραγωγικά συστήματα, τα δικαιώματα των γεωργών και εργατών γης και καταστρέφουν το περιβάλλον.

Επείγουν οι λύσεις για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης. Λύσεις που θα ενισχύουν την βιωσιμότητα των αγροδιατροφικών συστημάτων και θα στοχεύουν στην ενίσχυση της διατροφικής ασφάλειας και αυτάρκειας των πληθυσμών προστατεύοντας ταυτόχρονα το κλίμα και το περιβάλλον.

ΥΓ. Ο Μπιλ Γκέιτς είναι σήμερα ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας στις ΗΠΑ έχοντας στην κατοχή του περίπου 1 εκατ. στρέμματα γεωργικής γης.

Ο κ. Χαράλαμπος Κασίμης είναι καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, πρώην γγ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ – Στη δαγκάνα του Λιμενικού 10 παράνομοι αλλοδαποί και οι διακινητές τους

Previous article

49ο Διεθνές Ράλλυ ΦΙΛΠΑ 23 – 26 Σεπτεμβρίου, στα βουνά της Πελοποννήσου.

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.