ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Καλογεροπούλειου Ιδρύματος – 1821: Η Ιστορία και η κοινότητα

0

Η πρώτη επίσημη συνεργασία του  Καλογεροπούλειου Ιδρύματος με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Michael Cacoyannis Foundation για την εκδήλωση “1821: Η Ιστορία και η κοινότητα”, στην Κόρινθο, στις 8 Οκτωβρίου 2021, ώρα 20:00, από όπου το “Βλέμμα εφήβων” θα ξεκινήσει το ταξίδι του, για να συζητήσει για την Επανάσταση και να προτείνει νέο τρόπο ενασχόλησης και διδασκαλίας. Συνομιλούμε με την Έφη Γαζή, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, ώρα 20.00
Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, Αράτου 74, Κόρινθος

Είσοδος ελεύθερη.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κράτηση θέσεων: 27410 22385 (καθημερινές 15.00 έως 20.30)
Διοργανωτής: Καλογεροπούλειο Ίδρυμα, Αράτου 74, Κόρινθος
Web: https://fondationkaloy.com/
Email: info@fondationkaloy.com

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

  • Μουσικός πρόλογος από τον Andreas Koenig, ο οποίος θα ερμηνεύσει στο πιάνο τα έργα
    Frédéric Chopin, Polonaise Militaire op. 40 Νο. 1
    Frédéric Chopin, Revolutionary Étude op. 10 Νο. 12
  • Πώς θυμόμαστε και πώς μελετάμε το 1821
  • Έφη Γαζή, Καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου,
    Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
  • Προβολή της βιντεοσκοπημένης παράστασης θεάτρου ντοκουμέντο «Γεννιόμαστε ως Ιστορία: οι έφηβοι απέναντι
    στην Επανάσταση» από τη μαθητική θεατρική ομάδα του Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης – Michael Cacoyannis
    Foundation Βλέμμα εφήβων: Μαθητικός Όμιλος Σύγχρονου Θεάτρου (ΙΜΚ)
  • Γεννιόμαστε ως Ιστορία: Το θέατρο ντοκουμέντο στη διδασκαλία της Ιστορίας
  • Natasha Merkouri, φιλόλογος, συντονίστρια του «Βλέμματος εφήβων»
  • Συζήτηση με το κοινό
  • Συντονισμός δράσης:
    Μαρία Χρισταρά, πρόεδρος, Καλογεροπούλειο Ίδρυμα
    Νατάσα Μερκούρη, φιλόλογος, Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού

Η Έφη Γαζή είναι Καθηγήτρια της Θεωρίας της Ιστοριογραφίας και της Νεότερης Ιστορίας στο Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Έχει πραγματοποιήσει προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στη Συγκριτική Ιστορία (Master in Comparative History) από τo Πανεπιστήμιο του Essex (Βρετανία) και Διδακτορικό Δίπλωμα στην Ιστορία από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό ΄Ιδρυμα της Φλωρεντίας (1997). Υπήρξε Μεταδιδακτορική Υπότροφος στο Πρόγραμμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Princeton (1998). Έχει διδάξει στα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας, Κρήτης, Αθηνών, Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) και Brown (Η.Π.Α.). Διετέλεσε Επισκέπτρια Ερευνήτρια (Research Fellow) στο Κολέγιο Birkbeck του Λονδίνου (2007-8) και στο Ινστιτούτο Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας (Institut für Griechische und Lateinische Philologie) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (2015). Έχει δημοσιεύσει τις μελέτες Scientific National History. The Greek Case in Comparative Perspective (2000), Ο Δεύτερος Βίος των Τριών Ιεραρχών. Μια γενεαλογία του ‘ελληνοχριστιανικού πολιτισμού’ (2004), Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια. Ιστορία ενός συνθήματος (2011), Άγνωστη Χώρα. Ελλάδα και Δύση στις αρχές του 20ου αιώνα (2020) καθώς και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους γύρω από την ιστορία της ιστοριογραφίας, τη θεωρία και τη μεθοδολογία της ιστορίας, την ιδεολογία και την πολιτική κουλτούρα, την πολιτισμική και διανοητική ιστορία. Είναι επιμελήτρια τριών τευχών του περιοδικού Historein. Από κοινού με τον Μ. Αυγερίδη και τον Κ. Κορνέτη, επιμελήθηκε τον συλλογικό τόμο Μεταπολίτευση. Η Ελλάδα στο μεταίχμιο δύο αιώνων (2015).


Η Νατάσα Μερκούρη είναι απόφοιτη του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α. με μεταπτυχιακές σπουδές στο ΑΠΚυ (Θεατρικές Σπουδές, ΜΑ). Tα ερευνητικά της ενδιαφέροντα αφορούν την πρόσληψη του αρχαίου ελληνικού δράματος, το θέατρο ντοκουμέντο στην εκπαίδευση και τη διδακτική της Σύγχρονης Ιστορίας. Διετέλεσε γενική γραμματέας του ΔΣ του Πανελληνίου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, στις δράσεις του οποίου συμμετείχε ως μέλος των οργανωτικών επιτροπών. Είναι αντιπρόεδρος του ΔΣ της Νέας Παιδείας. Διατηρούσε στο ομότιτλο περιοδικό τη στήλη «Η Παιδεία στον κόσμο». Επίσης αρθρογραφεί για θέματα εκπαίδευσης στον Τύπο. Είναι μέλος του Διεθνούς Οργανισμού για το Θέατρο/Δράμα στην Εκπαίδευση. Από το 2010 συνεργάζεται με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης ως συντονίστρια της Συμβουλευτικής Επιτροπής του προγράμματος «Το αρχαίο δράμα στο σχολείο του 21ου αιώνα» και του τριετούς προγράμματος θεατρικής παιδείας «Βλέμμα εφήβων» (2019-9+ 1 8 Η… – Fondation Kaloy – Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Τεχνών και Πολιτισμού | Facebook 9 κοινοποιήσεις 2022), σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα των Η.Π.Α. Εργάστηκε ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση (1996-2020), όπου υλοποιούσε παράλληλα προγράμματα θεατρικής παιδείας (Όμιλος Σύγχρονου Θεάτρου 2000- 2020). Εργάζεται στο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού ως πιστοποιημένη καθηγήτρια Ελληνικής ως Ξένης Γλώσσας (Eurolta Certificate).

8eCUgvCwsa

ΚΙΑΤΟ: Η επιστολή που έστειλαν οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Κιάτου στην υπουργό

Previous article

Eνδιαφέρουσα ανάρτηση

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.