ΥΓΕΙΑ

Το πρώτο εμβόλιο κατά της ελονοσίας εγκρίθηκε από τον ΠΟΥ

0

Σε μία ιστορική ανακοίνωση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενέκρινε τη χρήση του πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας, του Mosquirix. Ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση του στα παιδιά της Υποσαχάριας Αφρικής και σε άλλες περιοχές με υψηλή μεταδοτικότητα του ιού.

Πρόκειται για μία ιστορική στιγμή. Το πολυαναμενόμενο εμβόλιο της ελονοσίας για παιδιά είναι μία καινοτομία για την επιστήμη, την υγεία των παιδιών και τον έλεγχο της ελονοσίας. Χρησιμοποιώντας αυτό το εμβόλιο μαζί με τα υπάρχοντα εργαλεία για την πρόληψη της ελονοσίας, μπορούν να σωθούν δεκάδες χιλιάδες ζωές μικρών παιδιών κάθε χρόνο. – Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής ΠΟΥ

Οι δοκιμές της Αφρικής σε μικρά παιδιά δείχνουν αποτελεσματικότητα 39% σε περιπτώσεις ελονοσίας και 29% σε σοβαρές περιπτώσεις. Το ποσοστό μπορεί να ακούγεται χαμηλό, όμως σε συνδυασμό με ήδη υπάρχοντα εργαλεία κατά της ελονοσίας αναμένεται να σώσει χιλιάδες ζωές. Ο ΠΟΥ εκτιμά πως κάθε χρόνο πεθαίνουν 260.000 παιδιά στην Αφρική από ελονοσία.

Η εταιρία πίσω από το εμβόλιο, η GlaxoSmithKline (GSK), θα διαθέσει 15 εκατομμύρια δόσεις ετησίως στο 5% του κόστους παραγωγής, ενώ αναζητά επιπρόσθετες πηγές χρηματοδότησης από συνεταίρους και κυβερνήσεις.

Το Mosquirix είναι όμως μόνο η αρχή. Πρόκειται για παραδοσιακό εμβόλιο, τα πράγματα όμως αναμένεται να βελτιωθούν αρκετά με τα νέα εμβόλια mRNA που αναπτύσσονται, των οποίων οι δοκιμές δείχνουν αποτελεσματικότητα έως και 77%.

Για αιώνες η ελονοσία χτυπά την Υποσαχάρια Αφρική προκαλώντας τρομερό προσωπικό πόνο. Η σημερινή ανακοίνωση προσφέρει μία χαραμάδα ελπίδας για την ήπειρο που δέχεται το βαρύτερο φορτίο της ασθένειας και αναμένουμε περισσότερα παιδιά από την Αφρική να προστατευτούν από την ελονοσία και να μπορέσουν να αναπτυχθούν σε υγιείς ενήλικες. – Dr. Matshidiso Moeti, Περιφερειακός Διευθυντής ΠΟΥ στην Αφρική

8eCUgvCwsa

Σε καραντίνα ο Χαράλαμπος Τετράδης – Θετικός στον κορονοϊό, αν και εμβολιασμένος

Previous article

Καταστροφική πετρελαιοκηλίδα ρημάζει τις παραλίες της California

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΥΓΕΙΑ